ΠΡΟΣΩΠΑ

Ντόναλντ Τουσκ: «Λαγός» ή κάτι χειρότερο;

REUTERS/Francois Lenoir

Χωρίς απόφαση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό έληξε η Σύνοδος Κορυφής -όλα παραπέμφθηκαν για τη σύνοδο του Ιουνίου, όπου, αν χρειαστεί, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ, θα υπάρξει ακόμα και ψηφοφορία.

Το ερώτημα που κυριαρχεί σε Μαξίμου και Έλληνες αξιωματούχους είναι ποιος ο ρόλος του Τουσκ. Λειτούργησε ως "λαγός" και αν "ναι" ποιας χώρας; "Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία μας στήριξαν, ήταν μαζί μας", έλεγε στο CNN Greece στέλεχος του Μαξίμου. Για να επισημάνει ότι "ούτε πολιτικές βλέψεις για την πατρίδα του, την Πολωνία, έχει ο Τουσκ, ούτε μπορεί να εξηγηθεί με τη θεωρία του «λαγού». Γιατί αυτή η στάση", επαναλάμβανε.

Το ζήτημα, βέβαια, είναι ότι πίσω από την πρόταση Τουσκ συντάχθηκαν Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία που επιμένουν να μην αποδέχονται την υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες τους. Η γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Π. Τζεντιλόνι, όπως και ο Αλ. Τσίπρας, ζήτησαν μετ' επιτάσεως να γίνει υποχρεωτική και θεσμοθετημένη η μετεγκατάσταση προσφύγων χωρίς όμως, αποτέλεσμα.

Έμπειρος διπλωμάτης, που ήταν στις Βρυξέλλες, μας επεσήμανε ότι ουσιαστικά ο Ντ. Τουσκ επιμένει στο... αυτονόητο. Και επεξηγεί: Καμιά χώρα, πλην της Γερμανίας, δεν έχει δεχτεί τον συμφωνημένο αριθμό μεταναστών. "Η όποια συμφωνία μετεγκατάστασης είναι νεκρή. Δεν εφαρμόζεται από καμιά χώρα, με την εξαίρεση της Γερμανίας. Ο Τουσκ", συνεχίζει, "θέλει να μην νομοθετηθεί μια συμφωνία που, έτσι και αλλιώς, δεν θα εφαρμοστεί ποτέ".

Οι δηλώσεις των ηγετών που μετείχαν στη Σύνοδο ήταν προσεκτικές, καθώς όλοι προσβλέπουν σε συμβιβασμό και φροντίζουν να μην δημιουργηθούν μόνιμα ρήγματα.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι "η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργεί a la carte", η καγκελάριος της Γερμανίας, ότι "δεν μπορεί να αποδεχθεί την έλλειψη αλληλεγγύης εντός της ΕΕ στο ζήτημα της μετανάστευσης", ο ιταλός πρωθυπουργός, Π. Τζεντιλόνι, χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την απροθυμία ορισμένων χωρών να σεβαστούν τις αποφάσεις της ΕΕ, ενώ ο ίδιος ο Τουσκ ότι "πρώτη προτεραιότητα των κρατών - μελών της ΕΕ πρέπει να είναι η ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ".

Το θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων, όπως επεσήμαναν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν είναι το "μαγικό ραβδί" που θα δώσει τη λύση στο μεταναστευτικό. Είναι ζήτημα αλληλεγγύης και "το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βασίζεται στην αλληλεγγύη", όπως δήλωσε και ο M. Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.

"Πρέπει να υπάρχει ένα είδος μηχανισμού αλληλεγγύης και κατανομής των βαρών στο ζήτημα της μετανάστευσης, τόνισε. "Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνες την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα", να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές, πρόσθεσε. Οριστικές, πάντως, αποφάσεις για το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι δυνατό να ληφθούν πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία. Και το "παράδοξο" είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη κυβέρνηση ακριβώς εξαιτίας του μεταναστευτικού ζητήματος! Οι φιλελεύθεροι, το FDP, δεν μπήκαν στην κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους ακριβώς λόγω του μεταναστευτικού...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης