ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης στο CNN Greece: Έπεσαν οι υπογραφές για ελληνικής κυριότητας δορυφόρους

Εριφύλη Πετράκου - CNN Greece

Το δρόμο για ελληνικής κυριότητας δορυφόρους στο διάστημα ανοίγουν οι δύο συμβάσεις που υπεγράφησαν σήμερα (08/09) με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), όπως τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στο CNN Greece στην 88η ΔΕΘ.

Εξήγησε ότι οι ελληνικής κυριότητας δορυφόροι θα αυξήσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας μας.

«Αυξάνονται τα μάτια που έχουμε ψηλά στον αέρα για να μπορούμε να παρακολουθούμε φυσικές καταστροφές, να κάνουμε μοντέλα πρόβλεψης για πυρκαγιές, να βλέπουμε παράνομες ροές μετανάστευσης, να βλέπουμε πράγματα τα οποία συμβαίνουν στη γη και δεν είχαμε μέχρι τώρα τη δυνατότητα αυτόνομα. Άρα λοιπόν και σε επίπεδο γεωπολιτικής, αλλά και για πρακτικά ζητήματα», τόνισε ο κ. Κυρανάκης.

Ανέφερε ακόμη πως οι εταιρείες του κλάδου που επενδύουν και ανοίγουν γραφεία στην Ελλάδα, προσλαμβάνουν Έλληνες μηχανικούς, «οι οποίοι στην πλειοψηφία τους γυρνούν από το εξωτερικό και ανήκουν στη γενιά του brain drain».

Σχετικά με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι ο πρώτος δημόσιος φορέας που υιοθετεί AI για διοικητικές αποφάσεις είναι το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

«Με εφαρμογές τις οποίες έφτιαξε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μπορούμε να επιταχύνουμε πάρα πολύ την ανάλυση και τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων, ώστε μια πράξη που μπορεί να έπαιρνε από μισή ώρα έως μία δύο ώρες, αναλόγως τον όγκο του συμβολαίου, τώρα να διεκπεραιώνεται σε κάτω από 10 λεπτά», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης