ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οζντίλ Ναμί: Οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία στην ομοσπονδιακή λύση

Newsroom

Ο Οζνίλ Ναμί ήταν ο βασικός διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων για το Κυπριακό στον Κραν Μοντανά το 2017. Έχοντας αφιερώσει πάνω από 25 χρόνια της πολιτικής του καριέρας στο Κυπριακό, διετέλεσε επίσης υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους. Μιλά στο CNN GREECE για τις ευθύνες αποτυχίας του Κραν Μοντανά όπως τις βλέπουν οι Τουρκοκύπριοι και για το τί μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό μετά την αλλαγή στάσης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας που ζητεί πλέον λύση δύο κρατών.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece τον ρωτήσαμε αν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Οζνίλ Ναμί, βασικός διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων για το Κυπριακό στον Κραν Μοντανά το 2017, μιλά στο CNN GREECE και τον Κώστα Πλιάκο

Τόνισε ότι στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ποτέ μέχρι τώρα η προσπάθεια δεν είχε βρεθεί σε τέτοιο αδιέξοδο. Κατά την εκτίμησή του η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα μπορούσε να δώσει άλλη μια ευκαιρία στην ομοσπονδιακή λύση η οποία όμως θα είναι η τελευταία και σε περίπτωση άλλης μια αποτυχίας να έχει συμφωνηθεί ότι θα προχωρήσει η λύση των δύο κρατών.

Τονίζει επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι υπερψήφισαν το σχέδιο Ανάν και θέλουν μια λύση γιατί δεν μπορούν πλέον να είναι αποκλεισμένοι από το διεθνές περιβάλλον. Επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν ομάδες πληθυσμού και στις δυο κοινότητες που δεν θέλουν μια λύση για ένα κοινό μέλλον είτε για οικονομικούς λόγους, είτε επειδή ιδεολογικά έχουν σκληρές εθνικιστικές απόψεις, όπως επίσης υπάρχουν και χώρες που δεν θα ήθελαν να δουν μια λύση και μια από αυτές είναι η Ρωσία.

Δείτε επίσης:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης