Κοινή άσκηση για την πολεμική αεροπορία - Οι δυνατότητες των υπερσύγχρονων C-130J
Ανανεώθηκε:
Θα είναι τα νέα C-130J τα νέα μεταγωγικά αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας; Το ερώτημα αυτό σίγουρα απασχολεί το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εδώ και καιρό. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν πετάξει αρκετές φορές στους ελληνικούς ουρανούς τα τελευταία χρόνια.
Αυτές τις μέρες βρίσκονται και πάλι στην 112 πτέρυγα μάχης της Ελευσίνας για την άσκηση συνεργασίας ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων με την ονομασία «Stolen Cerberus» η οποία πραγματοποιείται τα τελευταία έντεκα χρόνια. Η άσκηση έχει στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και συνεργασίας στην εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων και σε όλα τα σενάρια έχουν ρόλο τα μεταγωγικά αεροσκάφη.
Για το λόγο αυτό βρίσκονται στην Ελλάδα τρία C-130J από την βάση Ramstein της Γερμανίας.
Με το CNN Greece βρεθήκαμε αυτές τις μέρες στη βάση της Ελευσίνας όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τα C-130J να ξεναγηθούμε στο εσωτερικό τους και να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες γι' αυτά από Αμερικανούς πιλότους αλλά και από ανθρώπους της Lockheed Martin που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Ανανέωση του στόλου
Αυτή τη στιγμή τα C-130 Hercules που διαθέτει η ελληνική πολεμική αεροπορία έχουν κλείσει 50 χρόνια ζωής και από στόλο της λειτουργικά είναι τρία αεροπλάνα. Η ανανέωση του στόλου βρίσκεται στα σχέδια του ΥΕΘΑ και έχουν ξεκινήσει διερευνητικές συζητήσεις καθώς το C-130J βρίσκεται στη λίστα των υποψηφίων προς αγορά.
Οι Έλληνες πιλότοι έχουν αυτές τις ημέρες την ευκαιρία να πετάξουν τα C-130 Hercules και τα C-27 μαζί με τα καινούργια C-130J και να διαπιστώσουν πως μπορούν να συνεργαστούν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.
«Ιδανικό για την Ελλάδα»
Όπως είπε στο CNN Greece o κ. Larry Gallogly απόστρατος σμήναρχος, πρώην πιλότος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και σήμερα στέλεχος της Lockheed Martin, το νέο αεροσκάφος είναι σχεδόν 4,5 μέτρα μεγαλύτερο σε μήκος από το Hercules γεγονός που δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο.
Επιπλέον το νέο αεροσκάφος έχει εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και αυτοματισμούς, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερο προσωπικό για να πετάξει και να φέρει σε πέρας αποστολές. Το C-130J διαθέτει νέους ισχυρότερους κινητήρες, πιο οικονομικούς στην κατανάλωση καυσίμων και έχει μεγαλύτερη αυτονομία. Σύμφωνα με τον κ. Gallogly το γεγονός αυτό το καθιστά ιδανικό για τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός επισμηναγός Dylan Neidorff τόνισε ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης στο εσωτερικό του. Μπορεί να μεταφέρει ταυτόχρονα και φορτίο και προσωπικό. Μάλιστα αν μεταφέρει προσωπικό, από τη στιγμή που θα προσγειωθεί χρειάζεται μόλις 45 λεπτά για να μετατραπεί το εσωτερικό του σε μεταφοράς φορτίου και να απογειωθεί και το αντίστροφο.
Τόνισε ακόμη ότι οι μικρές διαφορές που έχουν το νέο και το παλαιότερο αεροπλάνο δεν αποτελούν εμπόδιο στη συνεργασία τους καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα στάντναρτς για να πετούν και να επιχειρούν μαζί.
Το C-130J επιχειρεί αυτή τη στιγμή σε 22 χώρες με ένα στόλο 540 και πλέον αεροπλάνων, έχοντας ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια ώρες πτήσης.