ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος (Γ.Γ Πληροφοριακών Συστημάτων): Οφέλη από την ψηφιοποίηση των συναλλαγών

Δημήτρης Μαλλάς Δημήτρης Μαλλάς - CNN Greece

Η κατάργηση πιστοποιητικών και διαδικασιών, οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και η περαιτέρω αξιοποίηση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων και των υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου είναι ορισμένες από τις επόμενες δράσεις που θα δούμε στο πλαίσιο της επόμενης φάσης της ψηφιοποίησης του κράτους.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στο CNN Greece ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα οφέλη από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τους πολίτες είναι εξαιρετικά σημαντικά και είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατη μελέτη της Deloitte τα είχε υπολογίσει σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η ψηφιοποίηση των συναλλαγών, η οποία γίνεται πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και οι όποιες κινήσεις γίνονται με τη συναίνεση των πολιτών, έχουν επιπλέον οφέλη σε τομείς όπως είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και όχι μόνο. «Το μεγάλο όφελος είναι ότι ο πολίτης θα γλιτώσει στο άμεσο μέλλον από ένα σημαντικό αριθμό παραστατικών και δικαιολογητικών» επισημαίνει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, το 2023 έκλεισε με τον αριθμό των ψηφιακών συναλλαγών των πολιτών με τις υπηρεσίες του Δημοσίου να ανέρχεται σε 1,45 δισ. από μόλις 96 εκατ. που ήταν το 2018. Όμως, πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε σχέση με το 2022 υπήρξε μία αύξηση της τάξεως των 226 εκατ. συναλλαγών, δείγμα ότι η τάση συνεχίζει να είναι ανοδική. «Ένας πολύ μεγάλος αριθμός συναλλαγών αφορά εκείνες που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες του Δημοσίου στο παρασκήνιο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον πολίτη» αναφέρει ο γενικός γραμματέας, επισημαίνοντας ότι το κλειδί για όλη αυτή την ταχεία αύξηση είναι η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου μεταξύ τους. Μάλιστα, το υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας ήταν ο λόγος που η χώρα μας βραβεύτηκε στα πρόσφατα βραβεία του WITSA, ο οποίος είναι ο παγκόσμιος σύνδεσμος των εταιρειών πληροφορικής και επικοινωνιών, στην κατηγορία της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών για την αναδιαμόρφωση του δημοσίου τομέα.

Ένα από τα επόμενα βήματα είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας, η εγγραφή στο οποίο δίνει τη δυνατότητα να έχει τη δυνατότητα το κράτος να ενημερώνει τον πολίτη απευθείας στο email ή το smartphone του και να χρησιμοποιεί τον αριθμό κινητού του πολίτη προκειμένου να μπορεί να ταυτοποιεί συναλλαγές που έχει ζητήσει ο πολίτης. Πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή και είναι χαρακτηριστικό ότι η εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσει ένας πολίτης να έχει στο ψηφιακό πορτοφόλι του (Gov.gr Wallet) το εισιτήριο για να εισέλθει σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο. Στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας έχουν εγγραφεί περί τα 4 εκατ. πολίτες αλλά το πλάνο είναι να υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης για τα οφέλη που προσφέρει η εγγραφή.

Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Αναγνωστόπουος σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να αξιοποιεί το ΑΙ με το mAIgov να αποτελεί ένα πρώτο δείγμα. Ήδη οι ερωτήσεις που έχουν γίνει στον ψηφιακό βοηθό του Gov.gr ξεπερνούν τις 500 χιλιάδες αλλά το πιο σημαντικό είναι πως η συγκεκριμένη υπηρεσία αποτελεί μία από τις πρώτες «επαφές» ενός πολίτη με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.