Χάρης Θεοχάρης στο CNNi: Στόχος μας η ασφάλεια των τουριστών και η υγεία των πολιτών μας
Συνέντευξη στο CNNi και το δημοσιογράφο, Ρίτσαρντ Κουέστ, παραχώρησε ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, με αφορμή την επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων έναντι του κορωνοϊού.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης
Στην Ελλάδα που επίσης ανοίγει πάλι. Θα επανεκκινήσει τον τουρισμό. Ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το οποίο είναι σχεδιασμένο με πρακτικό τρόπο για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Ο Χάρης Θεοχάρης, ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού, είναι μαζί μου τώρα. Κύριε Θεοχάρη, ευχαριστούμε που ήλθατε στην εκπομπή μας. Κοιτάζοντας την πρόταση την οποία θέτετε σε εφαρμογή .Από τη Δευτέρα ήρθησαν οι περιορισμοί για τα σκάφη αναψυχής, την 1η Ιουνίου θα αρθούν οι περιορισμοί για τα κάμπινγκ. Μετά προχωράτε... έως τις 15 Ιουλίου, στη σταδιακή άρση όλων των περιορισμών. Πώς περιμένετε ότι θα γίνουν όλα αυτά;
Είναι χαρά μου να είμαι μαζί σας. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Βεβαίως, συνεχίσουμε στην ίδια γραμμή που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα: Αίρουμε σταδιακά τους εσωτερικούς περιορισμούς, καφετέριες, όπως αναφέρατε, η ακτοπλοΐα έχει ήδη αρχίσει να επαναλειτουργεί, αν και με το 50% της χωρητικότητά της και αίρουμε τους περιορισμούς στα σχολεία κλπ. Το ίδιο ισχύει και για τον εσωτερικό τουρισμό, σκάφη αναψυχής, κάμπινγκ, και για ξενοδοχεία και στο τέλος τα πάντα θα επαναλειτουργούν. Και από τις 15 Ιουνίου προχωρούμε στη σταδιακή άρση των εξωτερικών περιορισμών στα σύνορα. Θα ξεκινήσουμε με τα δύο μεγάλα αεροδρόμια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από τις 15 Ιουνίου και με περιορισμένο κατάλογο χωρών και τέλος με τις περισσότερες χώρες σε όλα τα αεροδρόμια μας από την 1η Ιουλίου.
Ας έχουμε στο νου μας αυτό που μόλις είπατε: Καθώς προετοιμάζεστε, θα έχετε αυτές τις «αερογέφυρες» που είναι σημαντικές από εγκεκριμένες χώρες και ο τρόπος που αυτές θα εφαρμοστούν. Είναι διμερείς μετακινήσεις που θα επιτρέψουν ελεύθερη ροή επιβατών από χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, που εξετάζονται. Αυτοί που θα έρχονται μέσω των “αερογεφυρών” θα μπορούν να αποφύγουν την υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα. Είναι αυτό συνετό; Διότι πρόσεξα ότι είναι μέρος του σχεδίου σας να μην έχετε υποχρεωτικά τεστ και υποχρεωτική καραντίνα για αυτούς τους επιβάτες που θα φτάνουν στη χώρα.
Όπως γνωρίζεις, Ρίτσαρντ, από την πρώτη μέρα ο Πρωθυπουργός μας και όλη η κυβέρνηση ζήτησαν από τους ειδικούς της υγείας να μας καθοδηγήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Και αυτό εξακολουθούμε να κάνουμε. Το σχέδιό μας για την επανεκκίνηση του τουρισμού είναι συνολικό ως προς αυτό που κάνει και μέσω της καθοδήγησης αυτών των ειδικών έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα, για να διασφαλίσουμε τα ταξίδια χωρίς ρίσκο. Αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι επιτρέπουμε ταξιδιώτες μόνο από συγκεκριμένες χώρες που οι ειδικοί στην υγεία μας λένε ότι πρέπει να επιτρέψουμε, διότι αυτό μειώνει το ρίσκο. Δεύτερον, κάνουμε εκτενείς, αλλά δειγματοληπτικούς, ελέγχους, για να διασφαλίσουμε ότι παρακολουθούμε την κατάσταση. Τρίτον, ενισχύσαμε με πόρους τις περιοχές όπου θα είναι οι τουρίστες, ώστε το σύστημα υγείας μας να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε ενδεχόμενο. Και τέταρτον, έχουμε πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στη λειτουργία, σε κάθε βήμα, στο ταξίδι, στα ξενοδοχεία κλπ. για να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει διάδοση της νόσου.
Εντάξει, αυτές είναι σπουδαίες πολιτικές εάν εφαρμοστούν και λειτουργήσουν καλά. Ωστόσο, η χώρα έχει κάνει τόσο καλή δουλειά με την κρίση μέχρι τώρα. Δεν το ρισκάρετε αυτό; Διότι, βασικά, ο τρόπος που «ανοίγετε» δείχνει ότι το κύριο πλάνο σας είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση και η διενέργεια διαγνωστικών τεστ.
Λοιπόν, ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας μας; Τρία μέρη, εάν θέλετε: η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού μας που πήρε τη δύσκολη απόφαση τόσο νωρίς, η αποτελεσματικότητα της υπόλοιπης κυβέρνησης, του δημοσίου τομέα και του προσωπικού της πρώτης γραμμής, που είχαν το καθήκον να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, και η υπευθυνότητα του κόσμου που διασφάλισε ότι όλοι συμμορφωνόμαστε στους κανόνες. Αυτά τα τρία στοιχεία θα είναι εκεί και από την επόμενη ημέρα. Επομένως, αυτό δεν αφορά απλώς το παρελθόν, αφορά επίσης το μέλλον. Ο τρόπος που έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε [... την υγεία ... ] των πολιτών μας, με τον ίδιο τρόπο θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε. Έτσι λοιπόν, θα είμαστε σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία, και κάθε τμήμα του συστήματος θα λειτουργήσει για να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών μας και των ταξιδιωτών.