ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση εκτόνωσης της έντασης στη Ν.Δ.

Επιχείρηση εκτόνωσης της έντασης στη Ν.Δ.
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ Ευρωκίνηση//PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Προσπάθειες να χαμηλώσουν οι τόνοι πραγματοποιούνται στη ΝΔ με το κλίμα στην ΚΟ του κόμματος χθες να είναι βαρύ αλλά με όλους να προτάσσουν την ανάγκη ενότητας.

Καραμανλής, Σαμαράς και Μειμαράκης προτίμησαν να μην παραστούν στην Αίθουσα της Γερουσίας καθώς κανείς δεν μπορούσε να ξέρει αν οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα ανέβαιναν και άλλο. Η κίνηση όμως του Βαγγέλη Μειμαράκη να παραδώσει την καρέκλα του στον Γιάννη Πλακιωτάκη αλλά και η παραίτηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου από τη θέση του Προέδρου της ΚΕΦΕ που είχαν προηγηθεί εκτόνωσαν κάπως την κατάσταση.

Ο κ. Πλακιωτάκης που από τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ βρέθηκε στη θέση του Προέδρου καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές κατά την είσοδό του και κράτησε χαμηλούς τόνους ζητώντας από όλους στήριξη και ενότητα. Στην ομιλία του έπλεξε το εγκώμιο του Βαγγέλη Μειμαράκη και αναφέρθηκε εκτενώς στο «φιάσκο» της Κυριακής.

«Την προηγούμενη Κυριακή παρά τις διαβεβαιώσεις του κόμματος και της εταιρίας ζήσαμε ένα οργανωτικό φιάσκο που έπληξε την εικόνα και το κύρος του κόμματος ενώ πλήγωσε τα στελέχη και τη βάση» τόνισε αφήνοντας αιχμές για τη στάση των συνυποψηφίων. «Αντί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων συμμετείχαμε σε ένα γαιτανάκι εσωστρέφειας που μόνο κακό κάνει στην πληγωμένη εικόνα, στο κύρος και την αξιοπιστία. Θεωρώ ότι ευθύνη έχουμε όλοι μας γιατί δεν κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών» τόνισε ζητώντας από όλους να πρυτανεύσει η λογική και να διασφαλιστεί η ενότητα. «Ζητώ από όλους να χαμηλώσουν τους τόνους ώστε να ξεφύγει η παράταξή μας από το τέλμα και το αδιέξοδο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας εμφανίστηκε ενωτικός στην ομιλία του στην ΚΟ και μάλιστα ζήτησε να υπάρξει άμεσα συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για να χαμηλώσουν οι τόνοι. Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό αλλά και την πραγματοποίηση συνδιάσκεψης μέσα στην εβδομάδα για να παρουσιαστούν οι θέσεις των υποψηφίων κάνοντας έκκληση να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Στην παρέμβασή του στην ΚΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί
το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου και πως το αργότερο στις 13 Δεκεμβριου θα πρέπει να διεξαχθεί η ψηφοφορία.
Οπως είπε “όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση” και ζήτησε από όλους να συνεργαστούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Ο κ. Μειμαράκης πρότεινε έναν κώδικα δεοντολογίας με δύο μόνον άρθρα, να μην προσωποποιούνται οι διαφορές μεταξύ των συνυποψηφίων και να μην αναμειγνύονται οι πρώην Πρωθυπουργοί και οι Πρόεδροι του κόμματος στην προεκλογική εκστρατεία. Έθεσε μάλιστα ως στόχους την ισχυρή μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, την μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στη Νέα Δημοκρατία.

“Η 13η Δεκεμβρίου θα είναι ημέρα αναγέννησης, ενότητας και ανάτασης για τη ΝΔ” είπε χαρακτηριστικά ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα “ ανίκανο Πρωθυπουργό που ζητά συναίνεση, δηλαδή συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο”.

Ενωτικός εμφανίστηκε και ο Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ζήτησε να αξιοποιηθεί η καθυστέρηση της διαδικασίας προς όφελος της παράταξης, τάχθηκε υπερ της διεξαγωγής μιας συνδιάσκεψης ενώ ζήτησε να τοποθετηθούν όλοι για το σενάριο της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.