ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχουν νέα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Τη θέση ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα, παρά μόνο δύσκολα μέτρα που ήταν γνωστά από τον Αύγουστο, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα αυστηρής εφαρμογής της νομοθεσίας σε θέματα διαφθοράς και αδιαφάνειας λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Τόνισε, μάλιστα, ότι όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής, όπως αυτές που καταγράφονται στη λίστα Λαγκάρντ, η διερεύνησή του θα παραταθεί για ένα χρόνο

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ανέφερε ότι στις 13 Αυγούστου ψήφισε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ τη συμφωνία, ενώ μετεκλογικά τάσσεται κατά των εφαρμοστικών της νόμων. "Παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς;", είπε και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κορόιδεψε κανέναν, καθώς ο ελληνικός λαός είχε πλήρη γνώση της κατάστασης και ψήφισε τον Σεπτέμβριο για το ποιος θέλει να διαχειριστεί την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Στρέφοντας μάλιστα περαιτέρω τα "πυρά" του στην αντιπολίτευση, την κατηγόρησε ότι ακόμα και αν καταψηφίσει μέτρα τα οποία έχει πρόσφατα στηρίξει, δεν καταθέτει εναλλακτική πρόταση και έχει ως μόνο στόχο να επανέλθει στα έδρανα της εξουσίας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο στρατηγικής που προωθεί την αξιολόγηση, ούτως ώστε να μην χαθεί το τρένο της ανακεφαλαιοποίησης μέσα στο 2015 γιατί θα φέρει κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα. Κατόπιν να προχωρήσουν τα ανοιχτά πεδία της διαπραγμάτευσης με τελικό στόχο την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός έστειλε δύο σαφή μηνύματα προς την αντιπολίτευση για την στάση της απέναντι σε ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς. Αφενός κάλυψε απολύτως τους υπουργούς Οικονομίας και Επικρατείας κ.κ Σταθάκη και Φλαμπουράρη μετά την εμπλοκή του ονόματος τους σε καταγγελίες για ελλιπείς και ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες αποδίδοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση πρόθεση να αξιοποιήσει τις αστήρικτες όπως είπε πληροφορίες για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά και για να ξεπεράσει τα εσωτερικής της προβλήματα που συνδέονται με τις αντιπαραθέσεις στην κούρσα της διαδοχής.

"Θέλουμε συνεργασία με Τουρκία, καμία παραχώρηση"

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την ολομέλεια για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των Βρυξέλλων λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει την ενίσχυση της Τουρκίας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Αυτό, όμως, όπως είπε, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις ή υποχωρήσεις σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας, επισημαίνοντας ότι στη σύνοδο κορυφής, η ελληνική πλευρά προσήλθε με τη θέση ότι δεν μπορούν να γίνονται κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία.

Πρώτον, όπως τόνισε, εξαιτίας του γεγονότος ότι συνεχίζονται οι διαρκείς αμφισβητήσεις και παραβιάσεις από την τουρκική πλευρά σε ζητήματα ξεκαθαρισμένα από το διεθνές δίκαιο και δεύτερον γιατί το ουσιαστικό ζήτημα της πρόληψης δεν αφορά την διαδικασία της περισυλλογής -που θα σημαίνει ότι το πρόβλημα παραμένει άλυτο- αλλά αυτήν των ελέγχων και της περιφρούρησης στην τουρκική ενδοχώρα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική θέση έγινε κατανοητή από τους Ευρωπαίους εταίρους. Διασαφήνισε μάλιστα ότι δεν αποκλείει να υπάρχει ουσιαστικός συντονισμός και συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή.

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για το ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει παρά ελάχιστα χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση του κόστους υποδοχής των προσφύγων ως χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, δεσμεύτηκε όμως ότι θα υλοποιηθεί από την Αθήνα η υποχρέωση για δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης στα οποία οι πρόσφυγες δεν θα μένουν πάνω από δυο μέρες.

Επισήμανε μάλιστα ότι η Αθήνα δεν πηγαίνει ως επαίτης στις συνόδους και πως θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όχι για να λάβει ενισχύσεις αλλά γιατί αυτό είναι το ανθρωπιστικό της καθήκον.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε και στην υπόθεση με τους ελέγχους στα πόθεν έσχες δυο υπουργών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δέχεται την κριτική και τον έλεγχο, αρκεί να είναι στοιχειοθετημένοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Πρόγνωση Τσατραφύλλια: Έρχεται τετραήμερο δροσιάς - Πτώση θερμοκρασίας, κεραυνοί και βροχές

ΕΛΛΑΔΑ

Παπαζάχος για τα σενάρια μεγάλου σεισμού: Ας προφυλαχτούμε από τους επιστημονικούς τσαρλατάνους

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τύμβος Καστά δέκα χρόνια μετά: Ανασκαφή με παγκόσμιο ενδιαφέρον και τον επίλογο να μην έχει γραφτεί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Παππά σε ΝΔ: Σέβομαι και αναγνωρίζω τα σώματα ασφαλείας, το γνωρίζουν και οι ίδιοι

ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Η Μόσχα «χάνει» το Κουρσκ, αλλά πλησιάζει ουκρανική πόλη «κλειδί» - Τι ανησυχεί τον Ζελένσκι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση Γεωργιάδη - ΣΥΡΙΖΑ για περιστατικό ασθενούς στο νοσοκομείο της Κω

ΚΟΣΜΟΣ

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ζητά από την Τσάιλς να επιστρέψει το χάλκινο μετάλλιο - Η απόφαση

ΣΠΟΡ

Απαξιωτικές χειρονομίες του Κριστιάνο Ρονάλντο κατά συμπαικτών του μετά από ήττα της Αλ Νασρ (Vids)

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης