ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανατομία των «5» της Κεντροαριστεράς – Τα υπέρ και τα κατά των βασικών υποψηφίων

Το τοπίο παραμένει θολό σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή αρχηγού του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς. Η τελική απόφαση της επιτροπής Αλιβιζάτου για το αν εντέλει θα επιτραπεί η διαδικτυακή ψήφος, θα ανακοινωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στείλει τη σχετική γνωμοδότηση.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα. Όπως έχει γράψει το CNN Greece, το μέγεθος της συμμετοχής μπορεί να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης θεωρούν τη δυνατότητα διαδικτυακής ψήφου απαραίτητο όρο για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

Το παιχνίδι των "5"

Ωστόσο, παρά την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, το... κεντροαριστερό τοπίο ξεκαθαρίζει σε δύο άλλα πεδία. Κατ’ αρχάς, είναι πλέον σαφές, τόσο από τις δημοσκοπήσεις όσο και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ότι οι βασικοί διεκδικητές είναι πέντε: Γεννηματά, Καμίνης, Ανδρουλάκης, Θεοδωράκης και Μανιάτης βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Μάλιστα δεν είναι καν σίγουρο αν θα καταφέρουν όλοι οι υποψήφιοι να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 1.000 υπογραφές από 7 εκλογικές περιφέρειες.

Το δεύτερο πεδίο όπου τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει, είναι το αφετηριακό σημείο των εκστρατειών των τεσσάρων βασικών διεκδικητών. Δηλαδή το ποια είναι τα δυνατά σημεία και ποιες οι αδυναμίες τους. Γεννηματά, Καμίνης, Ανδρουλάκης, Θεοδωράκης και Μανιάτης έχουν ήδη κάνει τις πρώτες κινήσεις των εκστρατειών τους, δημοσιοποιώντας τα βασικά σημεία των πολιτικών πλατφορμών τους. Επομένως, μπορούμε να προχωρήσουμε στην πρώτη πολιτική ανατομία των "5" της Κεντροαριστεράς.

Φώφη Γεννηματά

Με «όνομα βαρύ σαν Ιστορία», η Φώφη Γεννηματά είναι το μεγάλο φαβορί. Είναι βέβαιο ότι θα περάσει πρώτη στον δεύτερο γύρο, αλλά τότε μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της αντισυσπείρωσης των ανθυποψηφιών της. Της πιστώνεται ότι σταμάτησε την αιμορραγία του ΠΑΣΟΚ και το έβαλε ξανά στο πολιτικό παιχνίδι. Επιπλέον, θεωρείται άνθρωπος με μέτρο, ενώ ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει κάνει το μεγάλο λάθος.

(Πηγή: Eurokinissi)

Ωστόσο, το βασικό πλεονέκτημά της είναι ταυτόχρονα το βασικό μειονέκτημα της: Θεωρείται «πολύ ΠΑΣΟΚ» σε μια στιγμή που το ζητούμενο για την Κεντροαριστερά είναι να κάνει το επόμενο βήμα. Επιπλέον, της προσάπτεται ότι δεν έχει ηγετική ακτινοβολία.

Γιώργος Καμίνης

Με βασική πολιτική «προίκα» την εικόνα του σοβαρού πολιτικού και τις δύο εκλογικές επιτυχίες του στον Δήμο της Αθήνας, ο Γιώργος Καμίνης είναι η δεύτερη επικρατέστερη υποψηφιότητα. Αν καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο, οι πιθανότητες επικράτησής του είναι πολύ μεγάλες. Θεωρείται ότι μπορεί να διευρύνει το κοινό της Κεντροαριστεράς πέρα από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

(Πηγή: Eurokinissi)

Ωστόσο, είναι πρωτάρης στην αρένα της «μεγάλης πολιτικής». Ήδη έκανε το πρώτο σοβαρό λάθος της εκστρατείας, δηλώνοντας ότι θα παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων ακόμα και αν εκλεγεί επικεφαλής της Κεντροαριστεράς.

Νίκος Ανδρουλάκης

Πολλοί τον θεωρούν τον «Τσίπρα της Κεντροαριστεράς». Μόλις 38 ετών, εκπροσωπεί το αίτημα της ανανέωσης της παράταξης και του πολιτικού συστήματος. Στα συν του οι 100.000 σταυροί που πήρε στις ευρωεκλογές και η υποστήριξη του μηχανισμού του Βαγγέλη Βενιζέλου.

(Πηγή: Eurokinissi)

Ωστόσο, το πολιτικό στίγμα του είναι τελείως ασαφές, ενώ εγκαλείται ως «παιδί του κομματικού σωλήνα».

Σταύρος Θεοδωράκης

Ο δεύτερος πολιτικός αρχηγός που συμμετέχει στην κούρσα, με όλον τον «αέρα» που αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, είναι αδιαμφισβήτητο το επικοινωνιακό χάρισμά του. Το βασικό ατού του όμως είναι ότι αποτελεί έναν άνθρωπο έξω από το παραδοσιακό κομματικό σύστημα σε μια συγκυρία που αυτό περνάει την πιο βαθιά κρίση του.

(Πηγή: Eurokinissi)

Ωστόσο, δίνει την αίσθηση ότι «μπατάρει» προς τη ΝΔ, ενώ οι σχέσεις του με τη «φυλή ΠΑΣΟΚ» είναι ψυχροπολεμικές.

Η κούρσα ξεκίνησε, αλλά μέχρι τις 5 Νοεμβρίου είναι μακρύς ο δρόμος και πολλά μπορεί να συμβούν.

Γιάννης Μανιάτης

(Πηγή: Eurokinissi)

Το έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε επίσης την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός, έχει ταχθεί υπέρ ενός νέου, ενιαίου, πλειοψηφικού Κινήματος Προοδευτικών Πολιτών που θα έχει ισχυρούς θεσμούς και δημοκρατικές διαδικασίες, όπως σε όλη την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.

Στέλεχος που δεν εγκατέλειψε ποτέ την παράταξη, ιδιαίτερα τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν από το 2010 και μετά, ο Γιάννης Μανιάτης έχει εκφράσει την πεποίθησή του πως πως ο προοδευτικός χώρος πρέπει να σταθεί απέναντι “τόσο στην δεξιά, όσο και στην αριστερή συντήρηση”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης