Σειρά επαφών Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη (pics)
Σειρά επαφών, συναντήσεων και επισκέψεων πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, όπου και βρίσκεται ενόψει της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός πυρήνα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε χρειαζόμαστε:
- Πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία θα προάγουν την εφαρμοσμένη έρευνα και τα οποία δεν θα έχουν δυσκολία θεσμική και σε επίπεδο αντίληψης να συνδεθούν με την παραγωγή και την πραγματική αγορά. «Δυστυχώς, σήμερα, το θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τα Πανεπιστήμια μετά τις τελευταίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση».
- Συγκέντρωση πυρός ως προς τα ερευνητικά μας προγράμματα.
- Ένα νομοθετικό πλαίσιο ευέλικτο το οποίο θα επιτρέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα στην πραγματική αγορά και το οποίο δεν θα βάζει προσκόμματα στους ερευνητές ή στους καθηγητές να μπορούν οι ίδιοι να ιδρύουν επιχειρήσεις και να επωφελούνται και από τον κόπο της πνευματικής τους εργασίας.
- Ένα διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα διέπει συνολικά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, με φορολογικά κίνητρα, όχι μόνο για νέες επιχειρήσεις αλλά και για τους επενδυτές, οι οποίοι θα στηρίζουν τις επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα. Προς την κατεύθυνση αυτή η Ν.Δ. έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
- Μία αγορά venture capital η οποία θα έχει αρκετό βάθος για να μπορεί να δίνει διεξόδους χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις οι οποίες θα περάσουν πέρα από το πρώτο στάδιο.
- Ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα απλοποιεί τις διαδικασίες αδειoδότησης.
- Ένα διαφορετικό φορολογικό πλαίσιο ως προς τη φορολόγηση όχι μόνο του κεφαλαίου αλλά και της εργασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «ενώ έχει συμπιεστεί αρκετά το εργασιακό καθεστώς με τη μείωση των μισθών, η οποία ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων 7 ετών, αυτή η βελτίωση της σχετικής ανταγωνιστικότητας υπονομεύεται από το γεγονός ότι έχουμε υψηλή φορολογία και εξαιρετικά υψηλές ασφαλιστικές εισφορές».
Παράλληλα, σημείωσε πως «υπάρχει μεγάλο κενό στο ζήτημα των δεξιοτήτων, βασική αναντιστοιχία μεταξύ των πτυχιούχων και των αναγκών στην αγορά εργασίας κι αυτό σημαίνει ότι δεν έχει γίνει τίποτα στην επανεκπαίδευση και της διαρκούς εκπαίδευσης».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ επισκέφθηκε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και συνομίλησε με στελέχη επιχειρήσεων από τη «Θερμοκοιτίδα» που λειτουργεί στο πάρκο της Τεχνόπολης. Απευθυνόμενος στα στελέχη των επιχειρήσεων είπε πως του είναι αρκετά οικείο το αντικείμενο. Κι αυτό γιατί πριν ασχοληθεί με την πολιτική αφιέρωσε 7 χρόνια της επαγγελματικής του διαδρομής στον τομέα της χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που είχε ως διευθύνων σύμβουλος της «Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών» είχε ιδρύσει το πρώτο εξειδικευμένο κεφάλαιο υψηλής τεχνολογίας που στόχευε στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την πρώτη «θερμοκοιτίδα» για επιχειρήσεις καινοτομίας.
Επίσκεψη στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου και ο πρόεδρος του, Βασίλης Παπάς τον ενημέρωσε εκτενώς για την υποστελέχωση και έλλειψη προσωπικού που βάζουν εμπόδια στη λειτουργία, πρωί και απόγευμα, του άριστου εξοπλισμού που διαθέτει το νοσοκομείο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, πληροφορήθηκε ότι η αναμονή για χειρουργικές επεμβάσεις φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια, παρότι διαθέτει 23 χειρουργικές αίθουσες, οι οποίες, όμως, δεν λειτουργούν στο σύνολό τους λόγω έλλειψης προσωπικού. Εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων τόνισαν ότι στις εφημερίες προσέρχονται 1.200-1.300 άτομα, οι τετράκλινοι θάλαμοι μετατρέπονται σε οκτάκλινους και υπάρχει ανάγκη στελέχωσης του νοσοκομείου με προσωπικό.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε μία σύντομη συνομιλία με τον κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του, Λεωνίδα, ίδρυσε το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το οποίο έχετε κάνει για την πόλη. Έχετε δημιουργήσει ένα νοσοκομείο σημαντικό για τη Βόρεια Ελλάδα, ένα νοσοκομείο κόσμημα. Θέλω στο πρόσωπό σας για άλλη μία φορά να σας ευχαριστήσω για όλα όσα έχετε κάνει για την πόλη, αλλά και συνολικά για τη Βόρεια Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε: «Δικό μας χρέος είναι όχι μόνο να προβάλουμε τέτοιες ενέργειες, αλλά και να ενθαρρύνουμε μία νέα γενιά δωρητών, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τη χώρα σε αυτήν την πολύ δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κάνει μία εξαιρετική δουλειά πάρα πολύ μεγάλου βεληνεκούς και επίσης πάρα πολλοί άλλοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται, άλλοι με μεγαλύτερη προβολή, άλλοι πιο σεμνά. Χρειαζόμαστε, όμως, κι εμείς να φτιάξουμε εκείνο το νομικό πλαίσιο, το οποίο θα ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες, να δώσουμε τα απαραίτητα κίνητρα ώστε να γίνουν και άλλα έργα μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία θα βελτιώσουν τις υποδομές μίας τραυματισμένης χώρας».
Ο κ. Παπαγεωργίου, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας τιμή την επίσκεψή του στο νοσοκομείο και μίλησε για τη σχέση που είχε η οικογένειά του με την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
«Η οικογένειά μας ήταν δημιουργός, αλλά με τις πλάτες του Κώστα Μητσοτάκη. Θυμάμαι το εξής χαρακτηριστικό. Είχα πάει και τον είχα δει. Του είπα την πρόθεση που είχαμε να στήσουμε αυτό το νοσοκομείο και μου λέει: "Κύριε Παπαγεωργίου, αν θέλετε να το δείτε να τελειώνει και να το χαρείτε χτίστε το μόνοι σας"» σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.
Να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία, θεμελίωσε το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο, συνομίλησε με ασθενείς και εργαζόμενους και επισκέφθηκε το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής όπου βρίσκεται ο τομογράφος εκπομπής ποζιτρονίων PET/CΤ.
Συνάντηση με μαθητές και φοιτήτριες που διακρίθηκαν
Το κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν η επόμενη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε βόλτα στις οδούς Τσιμισκή και Αριστοτέλους και συνομίλησε με καταστηματάρχες και περαστικούς, ενώ κάθισε σε καφέ της πλατείας Αριστοτέλους, μαζί με βουλευτές και στελέχη του κόμματος.
Στη συνέχεια, γευμάτισε με μαθητές που διακρίθηκαν στη Μαθηματική Ολυμπιάδα και φοιτήτριες της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, οι οποίες πήραν μέρος σε παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού και απέσπασαν ένα από τα πρώτα βραβεία.
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βασίλη Γεωργιάδη, πρωτοετή φοιτητή του ΑΠΘ, που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Μαθηματικών και τον Ραφαήλ Τσιάμη, μαθητή της Γ' Λυκείου, ο οποίος κέρδισε το αργυρό μετάλλιο και κατέκτησε την πρώτη θέση και στην τελική φάση του διαγωνισμού Αστρονομίας και θα συμμετάσχει, τον Νοέμβριο, στην 11η Ολυμπιάδα Αστρονομίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Ταϊλάνδη.
Επίσης, συναντήθηκε με τις τελειόφοιτες φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Μαρία Λανταβού και Ευθυμία Δουρουδή, οι οποίες - με το σχέδιό τους για το έξυπνο ρούχο - απέσπασαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Product Design», ανάμεσα σε 512 προτεινόμενα έργα φοιτητών και επαγγελματιών αρχιτεκτόνων από 30 χώρες, στον παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού για τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου «Rethinking the Future». Οι δύο φοιτήτριες σχεδίασαν ένα «έξυπνο» ρούχο (wearable), που μπορεί να προσαρμόζεται στις εναλλαγές της θερμοκρασίας, αλλά και στις διαφορετικές δραστηριότητες της ημέρας.
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)