ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Η προώθηση της υγείας είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα

Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Τιμή και ευθύνη χαρακτήρισε την παρουσία του στην 67η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που πραγματοποιείται στη Βουδαπέστη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι μια τιμή και τεράστια ευθύνη να εκπροσωπώ την Ελλάδα εδώ σήμερα, μια χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο δυο σημαντικών κρίσεων, της οικονομικής και της προσφυγικής», είπε από το βήμα της Συνόδου ο πρωθυπουργός.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον χώρο της υγείας παρά την οικονομική και προσφυγική κρίση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Χαρακτηριστικά, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε το μεγάλο δίλημμα, «ή να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια και στο πλαίσιο διεθνούς δικαίου ή να προστατεύσουμε μόνο το δικό μας συμφέρον, η δική μου χώρα επέλεξε το πρώτο μονοπάτι το μόνο που επιτρέπει στην Ευρώπη να έχει μέλλον».

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε την πατρίδα μας ήταν να κάνουμε το μέγιστο δυνατό ώστε όλες οι ευάλωτες ομάδες και οι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στην υγεία».

Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας, με στόχο όπως είπε αυτές να «γιατρέψουν τις πληγές των πολιτών της από τα σκληρά μέτρα λιτότητας αυτών των τελευταίων οκτώ χρόνων».

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αφορούν την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία, τη διευκόλυνση των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή, την πολιτική της κυβέρνησης για τις τιμές φαρμάκων, ενώ υπογράμμισε πως οι προσπάθειες είναι στην κατεύθυνση της οικοδόμησης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.

Μάλιστα, παρά του ότι όπως είπε ο ίδιος «Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά και δύσκολα», τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να διασφαλίσει πρόσβαση στο σύστημα υγείας για όλους, να στηρίξει και σταθεροποιήσει το δημόσιο σύστημα υγείας (αύξηση ΑΕΠ), να αντιμετωπίσει τα θέματα διαφθοράς, να φροντίσει τους πρόσφυγες (εμβολιάζοντας όλα τα παιδιά, να προχωρήσει την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς, και να εξασφαλίσει την πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την εμπέδωση των κανόνων διαφάνειας με τις οποίες κινούνται πλέον οι διαδικασίες στο χώρο της υγείας.

Θέτοντας ένα γενικότερο πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «Η προώθηση της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα», τόνισε, για να προσθέσει ότι δεν είναι μόνο ζήτημα καλών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, «αλλά ζήτημα συνολικών πολιτικών που αποτρέπουν τις κοινωνικές και οικονομικές αιτίες της κακής υγείας και της ασθένειας. Αιτίες όπως η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η έλλειψη συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης ή κακή διατροφή».

Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Μάλιστα, γι' αυτόν τον λόγο, υπογράμμισε, «αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική για την υγεία, η προτεραιότητα της οποίας είναι η στήριξη των αδύναμων και ευπαθών ομάδων, με στόχευση τη μείωση των ανισοτήτων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ανισότητες παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές του ΠΟΥ και τη Διακήρυξη Alma Ata για "Υγεία για όλους"».

Ειδικότερα , επισήμανε πως «με την ανακατανομή δημόσιων δαπανών και συνδυάζοντας πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κοινωνική ασφάλιση, η κυβέρνηση έχει επιτύχει στα εξής:

1) Πρώτον, έχουμε διασφαλίζει την καθολική, ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, κλείσαμε επιτέλους την περίοδο της «φτώχειας στην υγεία» στη χώρα μας, εκπληρώνοντας τον στόχο του ΠΟΥ και της ΕΕ κατά τον οποίο «κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω».

2) Δεύτερον, στηρίξαμε και σταθεροποιήσαμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αυξήσαμε το ποσοστό των δημοσιών δαπανώ στο ΑΕΠ, από 4,7% το 2015, σε 5,1% το 2016-2017. Καλύψαμε πολλές κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Βελτιώσαμε τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων θεσμών. Βελτιώσαμε τη διαφάνεια όπως και την δημόσια λογοδοσία στη διοίκηση. Επενδύσαμε στην ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων. Προστατεύσαμε την επιστημονική και επαγγελματική ακεραιότητα των νέων γιατρών και προσπαθούμε να αντιστρέψουμε το brain drain.

3) Τρίτον, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα της διαφθοράς και της σπατάλης στο σύστημα υγείας.

4) Τέταρτον, διασφαλίσαμε αξιόπιστη υγειονομική περίθαλψη σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, συμπεριλαμβανόμενου και του εμβολιασμού των παιδιών, μέσω της διασφάλισης ότι η προσφυγική κρίση δεν θα οδηγούσε σε ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και μέσω της ενδυνάμωσης της κουλτούρας της αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία.

5) Πέμπτον, προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας που εκκρεμούσαν για δεκαετίες. Η σημαντικότερη ήταν η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που τώρα οργανώνεται με βάση τις αποκεντρωμένες δομές και την ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η τεχνική βοήθεια και συνεισφορά του Περιφερειακού Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ στην μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ήταν εξαιρετικά πολύτιμη.

6) Έκτον, διευκολύναμε την πρόσβαση των ασθενών στην απαραίτητη καινοτόμο ιατρική, αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα που υπήρχε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα στην αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας και τη διαπραγμάτευση προσιτών τιμών για ακριβά φάρμακα, όπου είναι απαραίτητο».

Καταληγοντας, χαρακτήρισε σύμμαχο της χώρας μας στις προσπάθειες της, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ωστόσο, φρόντισε να τονίσει ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να καταλάβουν ότι η προστασία της υγειονομικής περίθαλψης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν είναι προνόμιο, ούτε πολυτέλεια.

Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΠΟΥ Ευρώπης, στη Βουδαπέστη, ύστερα από προσωπική πρόσκλησή του από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού, σε αναγνώριση, σύμφωνα με πληροφορίες, της σημαντικής δουλειάς που έχει γίνει από την Ελλάδα στον τομέα της Υγείας, των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στην καθολική πρόσβαση του πληθυσμού στην Υγεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την αναβάθμιση των δομών Δημόσιας Υγείας.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντησει με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus όπου και υπογράμμισε πως ο τομέας της Υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Μάλιστα, κατά την διάρκεια αυτής επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική συνεργασία της Ελλάδας με τον ΠΟΥ, η οποία θα ενισχυθεί από την ίδρυση μόνιμου γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα.

Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης