ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Προεκλογική» ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ - Φυγή προς τα μπρος με επενδύσεις και «δίκαιη ανάπτυξη»

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Φυγή προς τα μπρος επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Με την κυβέρνηση να βρίσκεται στα μισά της θητείας της και μπαίνοντας στον κρίσιμο χρόνο πριν την τυπική λήξη του Μνημονίου (στην πραγματικότητα η μνημονιακή επιτήρηση θα διαρκέσει χρόνια), ο πρωθυπουργός επιχείρησε να μιλήσει για τις προοπτικές της χώρας όπως τις βλέπει ο ίδιος: «Θα μου επιτρέψετε σήμερα το τόλμημα να μιλήσω όχι τόσο για το χτες, για τα προβλήματα και τις άπειρες δυσκολίες που η χώρα μας αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια. Ούτε για διαφορές πολιτικές, ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων, κομμάτων, ή και προσώπων. Αλλά για το αύριο, που θέλουμε, μας αξίζει, και μπορούμε να έχουμε».

Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να μεταδώσει μια αίσθηση αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία κάνοντας προβολές στο μέλλον με βάση τις πρώτες θετικές εξελίξεις που σημειώνονται στην οικονομία και αποφεύγοντας να μιλήσει για τις μεγάλες δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά στην κυβέρνηση εν όψει της τρίτης αξιολόγησης. Η κεντρική ιδέα της πρωθυπουργικής ομιλίας θα μπορούσε να είναι ότι τα πιο δύσκολα βρίσκονται πίσω μας και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, ήτοι:

- την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά από το 2010, με πρόβλεψη για 2% μεγέθυνση του ΑΕΠ στο τέλος του 2017,
- την επίτευξη των μνημονιακών στόχων για το πλεόνασμα,
- την πετυχημένη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές,
- την αύξηση των εξαγωγών κατά 18%,
- την αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 6%,
- την άνοδο των άμεσων ξένων επενδύσεων που έφτασαν στο 1,4 δισ. το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Grinvest

Στο ζήτημα των επενδύσεων ήταν που έριξε το κύριο βάρος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, αφού η προσέλκυση ξένων επενδύσεων φαίνεται ότι έχει γίνει ο βασικός στόχος της κυβέρνηση –πράγμα που θα φάνταζε αδιανόητο για τον ΣΥΡΙΖΑ της αντιμνημονιακή περιόδου. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «μετάβαση από την εποχή του Grexit στην εποχή του Grinvest (επενδύσεις στην Ελλάδα)». Για να στηρίξει την εκτίμησή του παρουσίασε ορισμένα στοιχεία για τις προοπτικές νέων επενδύσεων. Συγκεκριμένα:

- Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ.
- Στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, υπογράφτηκαν 12 συμβάσεις έργων, συνολικού ύψους 635 εκ.
- Στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας αναπτύσσεται δίκτυο οπτικών ινών, με επενδύσεις πάνω από 500 εκ. ευρώ.
- Θα εισρεύσουν πάνω από 11 δισ. μέσω ΕΣΠΑ.
- Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσει το 1 δισ. ενώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα έρθουν άλλα δύο δισ.
- Εφαρμόζεται, πλέον, νέο σύστημα αδειοδότησης που διευκολύνει τους επενδυτές.

Το μήνυμα σαφές: Τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, η ανεργία θα μειωθεί περισσότερο.

Ανάπτυξη για τους πολλούς

Ο δεύτερος πυλώνας τους πρωθυπουργικού «οράματος» ήταν η «δίκαιη ανάπτυξη», δηλαδή ότι η επαγγελία ότι τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης θα ωφελήσουν τους «πολλούς» και όχι τους «λίγους». Αυτή η επαγγελία της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν είναι μόνο απαραίτητη για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ενθουσιάζεται με τη στροφή προς το κέντρο του κ. Τσίπρα, αλλά για να χαραχθεί η διαχωριστική γραμμή με τη Νέα Δημοκρατία, στη λογική του «αντιδεξιού μετώπου». «Προσπαθούμε τα σκιρτήματα, τα βήματα, η ορμή της οικονομίας, σήμερα, κι ακόμα περισσότερο αύριο, να δώσουν ενέργεια και ορμή σε οργανωμένα κύματα κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πού φαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η «δίκαιη ανάπτυξη»;
- Το 2014 η ανεργία ήταν κοντά στο 27%. Σήμερα έχει μειωθεί στο 21,2%. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργηθεί 476.000 θέσεις εργασίας.
- Έχει αντιστραφεί η τάση μείωσης της σταθερής απασχόλησης στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.
- Με τον νόμο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, περίπου ενάμισι εκατομμύριο πολίτες νοσηλεύονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία.
- Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο γόρδιος δεσμός της υπερχρέωσης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και το δημόσιο, επιτέλους αρχίζει να λύνεται.
- Η πρώτη κατοικία προστατεύεται.
- Καταργήθηκε η ρύθμιση που επέβαλε αυτόφωρο για χρέη προς το δημόσιο, και τη δυνατότητα άσκησης ποινικών διώξεων για χρέη μέχρι 100.000 ευρώ.
- Δόθηκε το εφάπαξ επίδομα σε περίπου 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους
- Το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ υποστήριξαν με τα προγράμματά τους συνολικά 220.000 ανέργους
- Δίνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, συνολικού προϋπολογισμού 760 εκατ. ευρώ σε 700.000 δικαιούχους.
- Τα σχολικά γεύματα γίνονται θεσμός του ελληνικού σχολείου. Από φέτος 120.000 μαθητές των δημοτικών σχολείων θα έχουν ένα ζεστό γεύμα κάθε ημέρα.
- Από το 2015 έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ πάνω από 9.000 γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.
- Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για την προστασία των εργαζομένων.

Οιονεί προεκλογική περίοδος

Αν κάποιος τώρα παρατηρούσε ότι η πρωθυπουργική ομιλία ακούγεται κάπως «προεκλογική», δεν θα είχε άδικο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Επειδή, όμως, γνωρίζει ότι το ζήτημα μπορεί να τεθεί εκ των πραγμάτων το επόμενο κρίσιμο διάστημα για την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος, θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο. Κατά συνέπεια, έχουμε μπει σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης