ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 4 σενάρια για πρόωρες εκλογές που επεξεργάζεται το Μαξίμου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Είναι ανοιχτό για την κυβέρνηση το ζήτημα των πρόωρων εκλογών; Επισήμως, οι κυβερνητικοί ιθύνοντες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο παρασκήνιο, όμως, ο χρόνος της προσφυγής στις κάλπες παραμένει βασικό αντικείμενο συζήτησης του Αλέξη Τσίπρα, των επιτελών του αλλά και των κορυφαίων υπουργών που συνομιλούν μαζί του. Ο πρωθυπουργός θέλγεται, ιδιαίτερα, από το πολιτικό παίγνιο κι αρέσκεται σε κινήσεις υψηλού ρίσκου.

Ας θυμηθούμε ότι:

- Έθεσε ζήτημα «κυβέρνησης της Αριστεράς», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά ήταν στο 6-7%, αφήνοντας άφωνα ακόμα και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος.

- Πειθανάγκασε τον Φώτη Κουβέλη να σπάσει το «ντιλ» με τον Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκαλώντας πρόωρες εκλογές.

- Ανακοίνωσε το δημοψήφισμα, την ώρα που όλοι περίμεναν να υπογράψει συμφωνία με τους δανειστές.

- Συμφώνησε στο τρίτο Μνημόνιο μετά τον θρίαμβο του δημοψηφίσματος, όταν οι περισσότεροι πίστευαν ότι ήθελε τη ρήξη με τους δανειστές.

- Κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε έξι μήνες, τη μία υποσχόμενος να καταργήσει το Μνημόνιο και τη δεύτερη να το εφαρμόσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Με δυο λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας πολιτικός που «ψάχνεται» διαρκώς.

Οι παράγοντες που κρίνουν τις πρόωρες εκλογές

Από τι εξαρτάται, όμως, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που κανονικά είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2019; Ο κανόνας στη μνημονιακή Ελλάδα «υποστηρίζει» ότι οι εκλογές εξαρτώνται, κατά κύριο λόγο, από παράγοντες που βρίσκονται έξω από τα όρια τής, στενά θεωρημένης, πολιτικής ζωής της χώρας.

Συγκεκριμένα:

- Από την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος, δηλαδή από το αν πιαστούν οι στόχοι του πλεονάσματος τα έτη 2018 - 20 ή θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα.

- Από τη στάση του ΔΝΤ, δηλαδή από το αν το Ταμείο συνεχίζει να βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων νέες απαιτήσεις.

- Από τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης, δηλαδή από το αν η ανάπτυξη είναι τόσο μεγάλη ώστε να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην κοινωνία και την πολιτική.

- Από το αν είναι επιτυχείς οι δοκιμαστικές έξοδοι από τις αγορές, δηλαδή από αν διαφανεί εφικτός ο στόχος του φυσιολογικού δανεισμού μετά την τυπική λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Συνοψίζοντας, δηλαδή, οι εκλογές εξαρτώνται από το:

- Αν, και σε ποιο χρονικό σημείο, η κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάσει ένα αφήγημα επιτυχίας και λήξης της «μνημονιακής επιτροπείας»,

- Αν, στην αντίθετη περίπτωση, αναγκαστεί να λάβει μέτρα ή να αναστείλει την εφαρμογή των «αντίμετρων» του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Τα τέσσερα σενάρια

Τα τέσσερα σενάρια για κάλπες που συζητάνε στην κυβέρνηση, είναι τα εξής:

1. Πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2018, σε περίπτωση που το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση της τρίτης αξιολόγησης υποβάλει «παράλογες απαιτήσεις» για μέτρα στηριζόμενο στις προβλέψεις του, που, κατά την κυβέρνηση, πέφτουν διαρκώς έξω.

2. Πρόωρες εκλογές την άνοιξη προς καλοκαίρι του 2018, σε περίπτωση που είτε η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αναστείλει τα «αντίμετρα» (κακό σενάριο), είτε όλα έχουν πάει καλά και μπορεί να ανακοινώσει την επικείμενη έξοδο από το Μνημόνιο με τα αντίμετρα να εφαρμόζονται κανονικά.

3. Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2018, αμέσως μετά την τυπική λήξη του Μνημονίου και με διασφαλισμένο τον δανεισμό από τις αγορές.

4. Κοινή κάλπη βουλευτικών εκλογών - ευρωεκλογών το καλοκαίρι του 2019, σε περίπτωση που η οικονομία έχει μπει σε τροχιά ρωμαλέας ανάκαμψης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, γενικά, ενστερνίζεται την άποψη ότι κανείς δεν αφήνει την εξουσία οικειοθελώς γιατί μετά δεν την ξανακερδίζει εύκολα -ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Ωστόσο, ο σημερινός πρωθυπουργός είναι σταθερά ανοιχτός σε όλα τα σενάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης