ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καιρός να αλλάξει το... «πολιτικό σκέλος» της ΔΕΘ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» είναι όλα τα κομματικά επιτελεία. Στόχος τους, οι (αντίπαλοι) πολιτικοί αρχηγοί και αφορμή οι παροχές που θα εκφωνήσουν και πάλι στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Αναπόφευκτη η σύγκριση των νέων εξαγγελιών με τις περυσινές, ενώ ήδη γίνεται διασταύρωση για το αν έχουν υλοποιηθεί ή όχι τα όσα υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας πέρυσι.

Η κυβέρνηση έχει, εν μέρει, διαμορφώσει το αφήγημα της ΔΕΘ: θα υποστηρίξει ότι έχει μειώσει την ανεργία, θα προβάλει τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ανάπτυξη, έστω και εύθραυστη, ότι η οικονομία γυρίζει σελίδα – οριστικά.

Το Μαξίμου ελπίζει στην καλλιέργεια θετικής αύρας στην κοινωνία: θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, που θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του, και οι επισκέψεις του Αλ. Τσίπρα σε μια σειρά από επιχειρήσεις οι οποίες, παρά την κρίση, πάνε καλά. Ακόμα, θα έχει εγκαινιάσει την Ιόνια Οδό (Τρίτη) και θα έχει υπογράψει (Τετάρτη), μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, τη σιδηροδρομική σύνδεση Καβάλας - Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς. Μια ολόκληρη βδομάδα, δηλαδή, ο πρωθυπουργός θα είναι κυριολεκτικά στο δρόμο δικαιώνοντας τον Αγγελάκα – που επιμένει ότι «όλα είναι δρόμος»! Και, βέβαια, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει στη ΔΕΘ, προσεκτικά είναι η αλήθεια, τα θέματα παιδείας, τα μέτρα κατά της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, τη διοικητική μεταρρύθμιση και την αξιολόγηση στο δημόσιο, την έξοδο στις αγορές, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό κ.ά.

(Πηγή: Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Η αξιωματική, κυρίως, αντιπολίτευση θα παίξει, για άλλη μια φορά, τον δικό της, σταθερό, ρόλο. Αφού καταγγείλει τον Τσίπρα ότι λέει, για μια ακόμη χρονιά, ψέματα, καθώς δεν έχει υλοποιήσει ούτε τις περσινές εξαγγελίες του, θα επαναλάβει τη δέσμευσή της για μείωση φόρων, ενώ θα σηκώσει και το θέμα της ανεργίας των νέων. Επί της ουσίας, όμως, οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια (ακριβέστερα, σχεδόν κανένα...) για κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Στο τέλος της ημέρας όλοι θα είναι κερδισμένοι: η κυβέρνηση γιατί θα εκτιμά ότι η κοινωνία κατάλαβε ότι οδεύουμε προς έξοδο από το μνημόνιο, η αξιωματική αντιπολίτευση γιατί θα έχει «αποκαλύψει» τα ψέματα του Τσίπρα, τα υπόλοιπα κόμματα για κάποιους παρόμοιους λόγους...

(Πηγή: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι κάπου στη μέση. Η πορεία της οικονομίας είναι θετική ωστόσο είναι εύθραυστη, η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται εύκολα, όποιος και αν είναι στην κυβέρνηση, είναι αδύνατον να εισάγονται στα Πανεπιστήμια όλα τα παιδιά που τελειώνουν το Λύκειο, το δημόσιο δεν μπορεί να παραμείνει όπως ήταν πριν είκοσι χρόνια, οι πολίτες δεν μπορεί να συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται στα γκισέ των υπηρεσιών.

Στέλεχος της κυβέρνησης δεν δίστασε να μας αποκαλύψει ότι το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν ακουστεί προτάσεις που αφορούσαν όχι μόνο το δημόσιο αλλά και την ίδια την κυβέρνηση. «Πόσο θα κόστιζε», μας είπε, «αν γινόταν διεθνής διαγωνισμός για το τι δημόσιο χρειάζεται μια χώρα σαν την Ελλάδα;». «Και όχι μόνο το δημόσιο», συνέχισε, «αλλά και για το τι κυβέρνηση χρειάζεται η χώρα. Μεγάλο σχήμα με πολλούς υπουργούς ή ένα πιο ευέλικτο; Ποια υπουργεία είναι κρίσιμα και αναγκαία; Ποια πρέπει να καταργηθούν, καθώς στον 21ο αιώνα δεν έχουν κανένα νόημα; Καμιά μελέτη δεν έγινε και σήμερα τα κυβερνητικά σχήματα καθορίζονται από τις πολιτικές ισορροπίες του πρωθυπουργού –του εκάστοτε πρωθυπουργού».

Τα ίδια ισχυρίστηκε και στέλεχος της ΝΔ, που εμφανίστηκε σίγουρος στο CNN Greece ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει! «Ακόμα και η ΔΕΘ», μας τόνισε, «είναι παρωχημένη. Όταν ξεκίνησε όλο αυτό το “πανηγυράκι” εξυπηρετούσε άλλο σκοπό. Σήμερα σε τι εξυπηρετεί; Κάθε χρόνο γίνονται εξαγγελίες που ποτέ δεν τηρούνται...».

Από το 1926, που πρωτοοργανώθηκε η ΔΕΘ, πάρα πολλά, για να μην πούμε όλα, άλλαξαν στην οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις και το εμπόριο. Γι’ αυτό και η έκθεση υπέστη πολλές μεταμορφώσεις, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κάθε εποχής. Και σήμερα να είναι ένα σύγχρονο οικονομικό «εργαλείο», χρήσιμο για την οικονομία της περιοχής και της χώρας, με το βλέμμα προς το εξωτερικό, και πρωτίστως στα Βαλκάνια. Αυτό ως προς το οικονομικό της κομμάτι. Γιατί την ίδια στιγμή το «πολιτικό κομμάτι» της ΔΕΘ (οι επισκέψεις και οι εξαγγελίες του εκάστοτε πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών) έχει μείνει κολλημένο στο παρελθόν. Καιρός να αλλάξει κι αυτό, ριζικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης