«Ιφιγένεια» στον βωμό της Κεντροαριστεράς ο Σκουρλέτης;
Με τους υποψήφιους για την προεδρία της Κεντροαριστεράς (ή Νέου Ενιαίου Πολιτικού Φορέα, όπως ονομάζει επισήμως το νέο κόμμα η επιτροπή Αλιβιζάτου) να αυξάνονται και να πληθύνονται, το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον ενδιάμεσο χώρο του «μικρού δικομματισμού» ανεβαίνει διαρκώς.
Μετά τη δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων οι υποψήφιοι θα φτάσουν αισίως τους οκτώ: Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Ν. Ανδρουλάκης, Γ. Ραγκούσης, Γ. Μανιάτης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Θ. Θεοχαρόπουλος.
Αν και δεν είναι απίθανο ορισμένες υποψηφιότητες να αποσυρθούν, στο πλαίσιο παρασκηνιακών παζαριών, ουδείς θα εκπλαγεί αν τελικά προστεθούν και άλλοι φερέλπιδες υποψήφιοι πολιτικοί αρχηγοί. Ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων (που κρίνεται υπερβολικός ακόμα και από στελέχη του «προοδευτικού χώρου») έχει προκαλέσει το (αναπόφευκτο) τρολάρισμα στα social media. Ωστόσο, η αυξανόμενη συσπείρωση της Κεντροαριστεράς ασκεί πίεση στους όμορους χώρους.
Οι κινήσεις του Μαξίμου
Στο CNN Greece παρουσιάσαμε τη «στρατηγική της τανάλιας» που αναπτύσσει το Μαξίμου απέναντι στην υπό ενοποίηση Κεντροαριστερά, δηλαδή τον συνδυασμό «επιθέσεων φιλίας» και εγκλήσεων για εγκατάλειψη των αρχών της σοσιαλδημοκρατίας. Ωστόσο, το Μαξίμου δεν μένει μόνο στο επίπεδο του πολιτικού λόγου, αλλά προχωράει και σε πρακτικές κινήσεις. Οι πρακτικές κινήσεις έχουν δύο σκέλη:
- Προσέγγιση στελεχών που έχουν ιστορική σχέση με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, κάτι που μπορεί να εκφραστεί και στον ανασχηματισμό, όταν αυτός γίνει. Στην προσπάθεια αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χρήστος Σπίρτζης. Η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στις εκδηλώσεις στις Πρέσπες, που οργάνωσε ο Γιώργος Λιάνης, μόνο κενή κεντρικού πολιτικού περιεχομένου δεν ήταν.
- Διαμόρφωση ευνοϊκού επικοινωνιακού τοπίου για τον (ενδεχόμενο) πόλο ΣΥΡΙΖΑ και κεντροαριστερών δυνάμεων. Στον σχεδιασμό αυτό έχουν εξέχουσα θέση τα νέα ΜΜΕ που δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα.
Το σενάριο Σκουρλέτη
Στο πλαίσιο της προσέγγισης των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ στελεχών, κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ένα ενδιαφέρον σενάριο για τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, όταν γίνει ο ανασχηματισμός και αφού έχει περάσει ο νόμος για την απλή αναλογική , ο κ. Σκουρλέτης θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Στη θέση του θα τοποθετηθεί ο νυν υπουργός Χρήστος Σπίρτζης. Βασικό καθήκον του κ. Σπίρτζη (υποτίθεται ότι θα) είναι «να κάνει παιχνίδι» με αυτοδιοικητικά στελέχη που προέρχονται ιστορικά από το ΠΑΣΟΚ κι εξακολουθούν να έχουν αίγλη στις τοπικές κοινωνίες. Οι στόχοι φέρονται να είναι:
- Η αύξηση της ισχνής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από τη δημιουργία νέων διευρυμένων δημοτικών σχημάτων ΣΥΡΙΖΑ-Κεντροαριστεράς.
- Η σύναψη τοπικών συμμαχιών που θα εκφραστούν όχι μόνο στις δημοτικές, αλλά και στις βουλευτικές εκλογές. Δηλαδή από τη μια μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει προερχόμενους από του ΠΑΣΟΚ για τις δημαρχίες, και από την άλλη, οι προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ θα κινητοποιήσουν στις βουλευτικές εκλογές τα τοπικά δίκτυα τους προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ας θυμηθούμε ότι αυτά τα τοπικά δίκτυα είναι εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο του Μαξίμου. Ήδη την επαύριον των δημοτικών εκλογών του 2014, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, έγραφε στη σελίδα του στο Facebook: «Παρατηρείται η μορφοποίηση δύο "κομματικών συστημάτων", ενός τοπικού / περιφερειακού και ενός κεντρικού». Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, σύμφωνα με το σενάριο, να προσεταιριστεί το κατά Βερναρδάκη «τοπικό κομματικό σύστημα».
Ο κ. Σπίρτζης θεωρείται ο πλέον κατάλληλος για αυτήν την αποστολή λόγω τόσο της μακροχρόνιας θητείας του στο ΠΑΣΟΚ, όσο και των μεγάλων πανελλαδικών πολιτικών δικτύων που έχει δημιουργήσει ως πρόεδρος του ΤΕΕ και υπουργός Μεταφορών.
Το σενάριο, ωστόσο, απομάκρυνσης του Π. Σκουρλέτη θεωρείται casus belli από τους προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ δημοτικούς άρχοντες, οι οποίο έχουν περάσει όλο τον πολιτικό βίο τους συγκρουόμενοι με το ΠΑΣΟΚ στις πόλεις τους, καθώς και από μεγάλη μερίδα της τάσης των 53+ μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών είναι εξαιρετικά δημοφιλής.