Τζανακόπουλος: Το παραγωγικό μοντέλο μας στηρίζεται στην προστασία της εργασίας
Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο εργοστάσιο της βιομηχανίας «Παπαστράτος», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στον εργασιακό τομέα, ενόψει και της κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή.
«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα η ειδική οικονομική ζώνη της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας σε ανάρτησή του στο facebook, υπογραμμίζοντας ότι το παραγωγικό μοντέλο της κυβέρνησης στηρίζεται «στην προστασία της εργασίας και τη στήριξη των μισθών και γι’ αυτό εργάζεται για τη δίκαιη ανάπτυξη».
«Για αυτό εργαζόμαστε για τη δίκαιη ανάπτυξη, με έμφαση στην καινοτομία και την υψηλή προστιθέμενη αξία. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα η ειδική οικονομική ζώνη της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.
Κριτική στο ν/σ του υπουργείου Εργασίας από τον ΣΕΒ
Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί, τονίζοντας πως ασχολείται με δευτερεύοντα θέματα. Oι νέες δεξιότητες που λείπουν από την αγορά εργασίας και δεν παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες του, η παραγωγικότητα της εργασίας και της επιχείρησης, ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές, το τεράστιο και μη ανταποδοτικό, μη μισθολογικό κόστος, είναι κατά τον ίδιο τα θέματα που θα έπρεπε να συζητούνται μεταξύ υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών εταίρων.
Μιλώντας στον ρ/σ «Αθήνα 9,84», ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως το μη μισθολογικό κόστος ροκανίζει σχεδόν κατά 50% το διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης και μειώνει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στο αιματηρό για τη χώρα brain drain.
Ακόμη, ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε, ότι το εργασιακό νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στη Βουλή ασχολείται με τεχνικού χαρακτήρα και μάλλον δευτερεύουσας σημασίας ρυθμίσεις, που αφορούν στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, κάποιες διευθετήσεις γύρω από το ασφαλιστικό και επέκταση δικαιωμάτων σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού.
Πρόσθεσε ότι σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε για το μέλλον της εργασίας, δηλαδή για μια ολοκληρωμένη στρατηγική απασχόλησης που θα υπηρετεί το στόχο μιας ανοιχτής και εξαγωγικής οικονομίας. Χαρακτήρισε εξάλλου αβάσιμη και αποπροσανατολιστική την προσδοκία για «επιστροφή» στα ισχύοντα του 2009.