ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονη κινητικότητα στην Κεντροαριστερά-Η σφήνα Καμίνη, η παρέμβαση Λαλιώτη και η στρατηγική Τσίπρα

EUROKINISSI/Φωτογραφία αρχείου

Η ανακοίνωση του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, ότι θα κατέβει ως υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη είδηση από τον χώρο της "Κεντροαριστεράς" εδώ και καιρό.

Το τελευταίο διάστημα ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση:

* Από τη μια μεριά, από τον ΣΥΡΙΖΑ που μετακινείται διαρκώς προς το Κέντρο, εκτελεί με ακρίβεια το μνημονιακό πρόγραμμα και οικοδομεί στενές σχέσεις με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

* Από την άλλη, από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που συσπειρώνει, πλέον, ολοένα και περισσότερο το τμήμα του εκλογικού σώματος που ψήφισε "ναι" στο Δημοψήφισμα, αγγίζοντας την αυτοδυναμία.


Πηγή: (Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Επιπλέον, τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρ’ όλο που είναι συμπαθείς, δεν μπορούσαν να δώσουν στο "χώρο" την απαιτούμενη δυναμική. Η απόφαση Καμίνη να κατέβει στην κεντροαριστερή αρένα "τάραξε" τα νερά. Στελέχη τόσο της Κεντροαριστεράς όσο και του ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουν στην άποψη (οι μεν με ελπίδα, οι δε με ανησυχία) ότι ο Καμίνης έχει το απαιτούμενο προφίλ ως ηγέτης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως:

- Ακραιφνής ευρωπαϊστής,

- Άνθρωπος με ευαισθησίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα,

- Διακριτός τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ.

Ωστόσο, έμπειροι πολιτικοί συντάκτες επισημαίνουν ότι το μάλλον φτωχό έργο του στον Δήμο Αθηναίων (ας θυμηθούμε και τη Ρόδα στην πλατεία Συντάγματος, που δεν γύρισε ποτέ...) μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην υποψηφιότητά του.

Η στρατηγική Τσίπρα


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η στρατηγική Τσίπρα σε σχέση με την Κεντροαριστερά είναι γνωστή και εκτυλίσσεται εδώ και καιρό. Ο πρωθυπουργός θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να εξελιχθεί στον βασικό πόλο γύρω από τον οποίο θα συγκροτούνταν μια νέα κεντροαριστερή παράταξη, σε πλήρη αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία. Έχοντας συνείδηση της αντίφασης μεταξύ του μνημονιακού προγράμματος και της παραδοσιακής ριζοσπαστικής ρητορείας της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει τη μετεξέλιξη του κυβερνώντος κόμματος. Σ' αυτήν την κατεύθυνση:

- Υιοθετεί ένα πολιτικό λεξιλόγιο πολύ εγγύτερα στη σοσιαλδημοκρατία απ’ ότι στην Αριστερά. Είναι χαρακτηριστικό το σύνθημα "δίκαιη ανάπτυξη".

- Οικοδομεί στενές σχέσεις με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, συμμετέχοντας στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

- Κάνει ανοίγματα σε προσωπικότητες του χώρου της Κεντροαριστεράς, κάτι που αναμένεται να εκφραστεί και στον επερχόμενο ανασχηματισμό.

- Διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την πολιτική πίεση στο ΠΑΣΟΚ, καλώντας το να επιστρέψει στις ιδεολογικές ρίζες του, απορρίπτοντας τη συμπόρευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέχρι τώρα η Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτει το φλερτ Τσίπρα. Εντούτοις, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχει "ενδιαφέρουσα κινητικότητα" στο επίπεδο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Η παρέμβαση Λαλιώτη


Πηγή: Eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

Εντωμεταξύ, ο Κώστας Λαλιώτης έσπασε τη σιωπή του. Το enfant terrible (τρομερό παιδί) τού ΠΑΣΟΚ με ένα άρθρο - ποταμό επιχείρησε να αντικρούσει όσους επιχειρούν να απαξιώσουν τη συμβολή του Ανδρέα Παπανδρέου. Γράφει χαρακτηριστικά: «Οι τιμητές, οι αρνητές και οι υβριστές του Ανδρέα Παπανδρέου με τους μύριους τόσους χαρακτηρισμούς, όπως "Λαϊκιστής", "Λαοπλάνος", "Δημαγωγός", "Κρατιστής", "αντι-Ευρωπαϊστής", "Ολετήρας", "Φαύλος", "Αναχρονιστής", κ.λπ. δεν έχουν καταφέρει να "σβήσουν το άστρο του"».

Στη συνέχεια, ο Λαλιώτης παραθέτει μια προφητική ομιλία του Παπανδρέου από τις 28/7/1992 στη συζήτηση στη Βουλή για την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Έλεγε τότε ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ: "Αυτή η στρατηγική της Γερμανίας αποτελεί έναν αγώνα για τη δημιουργία σφαιρών επιρροής, που μας πάνε πίσω περίπου έναν ολόκληρο αιώνα. Παραμένει, βέβαια, πάντα το ερώτημα, σε όλη αυτή την πορεία, εάν πορευόμαστε προς μία "Ευρωπαϊκή Γερμανία" ή προς μία "Γερμανική Ευρώπη"... Στο πλαίσιο της ΕΟΚ σοβεί πάντα η σύγκρουση Βορρά και Νότου. Και αυτό γιατί η Ενιαία Αγορά, όταν απουσιάζει κάθε άλλη ουσιαστική πολιτική σύγκλισης και συνοχής πολύ υψηλότερου επιπέδου, οξύνει τις αντιθέσεις".

Βασικό, όμως, μέλημα του Λαλιώτη είναι να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Οικονομίας, αρνούμενος ότι το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο στη χρεοκοπία. Την ίδια στιγμή εξαπολύει δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία. Γράφει, μεταξύ άλλων: "Υπενθυμίζω ότι οι Κυβερνήσεις της ΝΔ με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είχαν επεξεργαστεί την χρονική περίοδο 1990 – 1993 δύο προγράμματα προσαρμογής. Όμως τα δύο προγράμματα της ΝΔ είχαν στεφθεί με απόλυτη αποτυχία και είχαν απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τις τραγικές επιδόσεις της ΝΔ αντί για σύγκλιση με τους στόχους του Μάαστριχτ είχαμε μεγάλες αποκλίσεις. Αυτό σήμαινε ότι η "Ευρωπαϊκή" ΝΔ δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη".

Σ' αυτήν την επίθεση στη ΝΔ βρίσκεται και το "ζουμί" της παρέμβασης του Κώστα Λαλιώτη. Γιατί εκτός από την υπεράσπιση της μνήμης του Ανδρέα, ο ιδεολογικός μέντορας του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει το χάσμα που, κατά τον ίδιο, χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ. Και ο νοών νοείτω...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης