Μαξίμου: «Χειρουργικός» ανασχηματισμός με αλλαγές χωρίς ουσία
Μερεμέτια και όχι σημαντικές αλλαγές προετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει του τελευταίου χειμώνα με μνημόνιο, όπως λένε στο Μαξίμου, αν και σωστότερο θα ήταν να υποστηρίζουν ότι διανύουμε το τελευταίο ανέφελο καλοκαίρι! Ο πρωθυπουργός θέλει, πριν πάει στη ΔΕΘ, να έχει ολοκληρώσει τις όποιες αλλαγές. Και στο επικοινωνιακό αλλά και σε επίπεδο υπουργών - υφυπουργών. Ανασχηματισμός, δηλαδή, που, όμως, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece, δεν θα είναι σαρωτικός και θα γίνει με "χειρουργικές" παρεμβάσεις.
Στην Υγεία το ετερόκλητο δίδυμο Ξανθού - Πολλάκη θα παραμείνει, αν και δεν ταιριάζουν καθόλου, ως χαρακτήρες οι δύο άνδρες. Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι αν κάνουν καλή... παρέα, αλλά αν παράγουν έργο. Ο Πρωθυπουργός εκτιμά πως "ναι" -ο καθένας με το στυλ του- αν και υπάρχουν διατυπωμένες διαφωνίες ότι η κοινωνία στο θέμα της υγείας έχει πολλά προβλήματα και παράπονα.
Στην Παιδεία ο Κ. Γαβρόγλου δεν αλλάζει καθώς αποδείχθηκε ότι μπορεί να ακολουθήσει τον... "τρίτο δρόμο" με επιτυχία: Και να μην ενοχλήσει την Εκκλησία και να γλυκάνει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος ("53"). Οι παρελάσεις δεν καταργήθηκαν, όμως ο καθορισμός του σημαιοφόρου μετά από κλήρωση απορρόφησε αρκετούς κραδασμούς. Τα σχολεία θα ξεκινήσουν και φέτος στην ώρα τους, ενώ και τα βιβλία φτάνουν τις επόμενες μέρες στα σχολεία.
Οι Γ. Δραγασάκης, Εφ. Αχτσιόγλου, Π. Σκουρλέτης, Γ. Σταθάκης, Ν. Παππάς, Χρ. Σπίρτζης και Ολ. Γεροβασίλη, παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τους Ν. Κοτζιά και Ν. Τόσκα, της πολιτικής κίνησης "Πράττω". Απάντηση στο αν όλοι αυτοί θεωρούνται από τον Αλ. Τσίπρα επιτυχημένοι δεν υπάρχει (ή, καλύτερα, δεν δημοσιοποιείται...) ωστόσο για συγκεκριμένους λόγους -και συναισθηματικούς...- όλοι αυτοί θα παραμείνουν στα πόστα τους. Κριτική, βέβαια, υπάρχει. Και ως προς τον "συνήθη ύποπτο", Ν. Παππά, αλλά, τελευταία, και προς τον Ν. Κοτζιά σε σχέση με τους χειρισμούς του στο Κυπριακό.
Τι μένει να αλλάξει; Οι Γ. Μουζάλας, που συγκεντρώνει πάρα πολύ γκρίνια, η Λύδια Κονιόρδου καθώς και η Ελ. Κουντουρά. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι τους αλλάζει και τους τρεις (την Κουντουρά, δύσκολα καθώς ο τουρισμός πάει από μόνος του...) αυτοί οι υπουργοί είναι το πρόβλημα που δεν λειτουργεί η κυβέρνηση; Αστεία πράγματα! Κανένας συντονισμός (ο Αλ. Φλαμπουράρης έδειξε ως υπεύθυνο τον Χρ. Βερναδάκη, που θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα παραμείνει ως υπουργός Επικρατείας), ενώ μια σειρά από υπουργοί ή υφυπουργοί απλά "παρίστανται και χαιρετίζουν σε εκδηλώσεις, όπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της κυβέρνησης που γνωρίζει το πως λειτουργεί η κυβέρνηση. Υπάρχει η σκέψη να "ψαλιδιστούν" αρκετές θέσεις υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών.
Όλα αυτές οι (μη) αλλαγές σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ανασχηματισμό που θα δώσει νέα αύρα στην κυβέρνηση. Εκτός εάν υπάρξουν αλλαγές στο Οικονομικό επιτελείο. Και ειδικότερα αν ο Ευκλ. Τσακαλώτος από το Οικονομικών μετακινηθεί στο Οικονομίας (ο Δημ. Παπαδημητρίου εκτιμάται ότι θα μας αποχαιρετήσει) και στη θέση του πάει ο Γ. Χουλιαράκης ή ο Δ. Λιάκος. Ωστόσο πιο πιθανό είναι το οικονομικό επιτελείο να παραμείνει ως έχει και τη θέση του Δημ. Παπαδημητρίου να αναλάβει ο Αλ. Χαρίτσης, που "τρέχει" αποτελεσματικά το ΕΣΠΑ.
Ο Ν. Παππάς, είναι αλήθεια, πως θα ήθελε ένα (σημαντικό) ρόλο στο οικονομικό επιτελείο -ακόμα και υπουργός Οικονομίας. Ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να φέρει επενδύσεις ωστόσο το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να παίζει από πλευράς πρωθυπουργού, όσο φίλοι και αν είναι με τον Ν. Παππά. Γνωρίζει ότι θα υπάρξουν προβλήματα με τους υπόλοιπους Οικονομικούς υπουργούς και το μόνο που δεν θέλει σήμερα είναι να ενταθεί η διαμάχη και η αντιπαλότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα με την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης!