Ερωτήματα για την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα θέτει η ΝΔ
Ανακοίνωση για τις αποκαλύψεις περί μυστικού ραντεβού του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο το 2013, εξέδωσε η ΝΔ θέτοντας σειρά ερωτημάτων στον Αλέξη Τσίπρα.
«Μήνες μετά τις αποκαλύψεις των μυστικών ταξιδιών του κ. Παππά με το δικηγόρο των offshore και των Panama Papers κ. Αρτεμίου στη Βενεζουέλα και σε εξωτικούς παραδείσους με ιδιωτικό αεροσκάφος επιχειρηματία που ελέγχεται από τις αμερικανικές αρχές, τον Αύγουστο του 2013, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από την Κυβέρνηση για τους πραγματικούς σκοπούς του ταξιδιού τους», σημειώνει η ΝΔ στην εν λόγω ανακοίνωση.
Η Πειραιώς αναφέρει - σχετικά με τις αποκαλύψεις - πως λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή τους, κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με πέντε επιβάτες προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και παρέμεινε για μία ημέρα.
«Τα ερωτήματα που προκύπτουν και απαιτούν άμεσες απαντήσεις από τους κ. Τσίπρα και Παππά, είναι αμείλικτα: Ποιοι επέβαιναν στην συγκεκριμένη πτήση; Ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής τους που κρατήθηκε μυστική; Συναντήθηκαν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;», συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας πως «οι πάντες γνωρίζουν το θαυμασμό του κ. Τσίπρα για το καθεστώς Μαδούρο».
«Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πόσο στενή είναι η σχέση του με τον κ. Μαδούρο και τι είναι αυτό που τον υποχρεώνει να μην καταδικάζει τις ενέργειές του σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας», αναφέρει η ΝΔ καταλήγοντας.
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/φωτογραφία αρχείου)
Οι αποκαλύψεις για το ραντεβού Τσίπρα - Μαδούρο
Δημοσίευμα εφημερίδας έφερε στο φως τις νέες αποκαλύψεις για τη μυστική συνάντηση που είχαν το 2013 στη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νικολάς Μαδούρο, αλλά και τις επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με Ρωσία, Βενεζουέλα και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει βοήθεια ενόψει της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Ο Αλέξης Τσίπρας την περίοδο 2012-2013 είχε ξεκινήσει επαφές με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βενεζουέλα, ενώ όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει κάποια συγκεκριμένη βοήθεια από αυτές τις χώρες, στράφηκε στο Εκουαδόρ, στην Αργεντινή και τη Βραζιλία. Αυτό αποκαλύπτει πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ένα από τα θέματα, τα οποία φέρεται να συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά με τη Βενεζουέλα, ήταν η πιθανότητα να προμηθευτεί η Ελλάδα πετρέλαιο από το καθεστώς του Μαδούρο, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Στη συνάντηση στη Μόσχα συμμετείχε και ο εξ απορρήτων του Νικολάς Μαδούρο, Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ, υπεύθυνος για οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές του καθεστώτος με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και ο Τεμίρ Πόρας, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Αλέξης Τσίπρας σε εκείνη τη συνάντηση «ζήτησε στήριξη από τον Νικολάς Μαδούρο» και επιπλέον να μεσολαβήσει στη Ρωσία, η οποία φέρεται να ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ απίστευτα ανταλλάγματα για να τον στηρίξει, «όπως να της παραχωρήσει μια αεροπορική βάση στην Κρήτη».
«Θέλω βοήθεια από τη Ρωσία, αλλά όχι και να γονατίσω μπροστά της», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρώην υπουργός της Βενεζουέλας υποστηρίζει πως «ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμούσε να τους δείξει να καταλάβουν πως ήθελε να κατακτήσει την εξουσία αλλά χωρίς να χρειαστεί η Ρωσία να πάρει την ηγεμονική θέση που είχαν κάποτε οι ΗΠΑ. Είπε πως ήταν αδύνατον να τους δώσει την αεροπορική βάση στην Κρήτη, που ζητούσαν».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δυο πλευρές συζήτησαν και πιθανή εμπορική συνεργασία Ελλάδας-Βενεζουέλας στον τομέα του πετρελαίου και των τροφίμων, με τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων.
Άγνωστο παραμένει με ποια ιδιότητα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς θα λειτουργούσαν ως μεσάζοντες ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, καθώς εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρισκόταν στην κυβέρνηση αλλά στην αντιπολίτευση, ενώ σε εκείνη τη συνάντηση δεν συνοδεύονταν από εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με ανώτατη πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, ο εξ απορρήτων του Νικολάς Μαδούρο, Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ, είναι εκείνος που πρώτος εισηγήθηκε στον Μαδούρο να μη μεσολαβήσει στους Ρώσους για τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν αξίζει να μεσολαβήσεις στη Ρωσία για αυτόν τον Έλληνα πολιτικό», φέρεται να είπε ο Αρβελάιζ στον Μαδούρο αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τσίπρα στη Μόσχα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας πρότειναν στον Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί στο Εκουαδόρ, στην Αργεντινή και στη Βραζιλία για να ζητήσει βοήθεια και στήριξη. Λίγο καιρό μετά, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ταξίδεψε στις χώρες αυτές.
«Ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στο Εκουαδόρ, στην Αργεντινή και στη Βραζιλία αλλά και εκεί βρήκε πόρτες κλειστές», επισημαίνει ο πρώην υπουργός της Βενεζουέλας. «Όταν ο Αλέξης συνειδητοποίησε ότι ούτε η Βενεζουέλα ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα ούτε και οι άλλες λατινοαμερικανικές χώρες θα μπορούσαν να του εγγυηθούν κάποια συγκεκριμένη βοήθεια, εγκατέλειψε την ιδέα της εξόδου από το ευρώ και έγινε... φιλοευρωπαϊστής», δηλώνει ο πρώην αξιωματούχος της Βενεζουέλας.
Το χρονικό των επαφών
Τον Ιούλιο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς ταξιδεύουν στη Μόσχα για να συναντήσουν τον Νικολάς Μαδούρο. Γίνονται επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας.
Τον Αύγουστο του 2013 ο Νίκος Παππάς μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στη διαχείριση off shore εταιριών, Αρτέμη Αρτεμίου, ταξιδεύουν στη Βενεζουέλα. Ο Νίκος Παππάς μεταβαίνει και στην Καραϊβική με το ιδιωτικό λίαρ τζετ αμφιλεγόμενου Λιβανέζου επιχειρηματία, τον οποίον οι ΗΠΑ ερευνούν για πολύ σοβαρές υποθέσεις.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 προσγειώνεται στην Αθήνα κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με πέντε επιβαίνοντες.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το αεροσκάφος παρέμεινε στην Αθήνα για μία μέρα και την επομένη αναχώρησε. Η επίσκεψη αυτή δεν ανακοινώθηκε ποτέ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν έγινε γνωστό ούτε ποιοι επέβαιναν στην πτήση ούτε και ο σκοπός της επίσκεψης, μόλις δυο μήνες μετά τα ταξίδια Τσίπρα και Παππά σε Μόσχα και Βενεζουέλα. Σε κάθε περίπτωση, η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, που έδωσε την άδεια προσγείωσης, δεν είχε προσκαλέσει στην Ελλάδα αξιωματούχους της Βενεζουέλας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να αρνηθεί στο κυβερνητικό αεροσκάφος να προσγειωθεί.