ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραγασάκης: Tο σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια

Δραγασάκης: Tο σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το σύνθημα συμμετοχής της κοινωνίας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για δίκαιη ανάπτυξη, το οποίο ξεκινά να υλοποιείται, με απώτερο στόχο την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, δίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σε συνέντευξή του στην «ΑΥΓΗ της Κυριακής», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους αναμένεται να πραγματοποιηθεί η διάχυση των αποτελεσμάτων της ανάκαμψης στα κοινωνικά στρώματα. Προαναγγέλλει νομοθέτηση ενεργειακών συνεταιρισμών και κοινοτήτων, καθώς και τη δημιουργία σχημάτων μικροπιστώσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ότι «στο επίπεδο της οικονομίας υπάρχουν σαφή σημάδια ότι το κλίμα αναστρέφεται, η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται, οι προοπτικές βελτιώνονται». Υπογραμμίζει ότι «στο πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση διαθέτει σαφή προσανατολισμό και συγκεκριμένο σχέδιο ως προς το πού θέλουμε να πάμε και πώς θα πάμε». Σημειώνει ότι το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο δράσης που υλοποιείται, συνθέτουν: η έξοδος από τα μνημόνια και το ειδικό καθεστώς επιτροπείας που συνδέθηκε με αυτά, ο σχεδιασμός από σήμερα της μεταμνημονιακής Ελλάδας με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης, η επιτάχυνση της ανάκαμψης και η διάχυση των αποτελεσμάτων της στα κοινωνικά στρώματα με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Τονίζει παράλληλα, ότι «όμως, καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του προγράμματος, απαιτείται αυξημένη προσοχή και προσπάθεια ώστε στο μέτρο του δυνατού να έχουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων». Προσθέτει πως «μια πηγή δυσκολιών αποτελούν οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και η ασάφεια ως προς τον ρόλο του ΔΝΤ, γι' αυτό και ζητούμε να αποσαφηνιστούν εγκαίρως οι θέσεις όλων».

Ως προς το μεγάλο ζήτημα της ανάπτυξης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει ότι «βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει με όρους "ανάθεσης", με την κοινωνία σε ρόλο θεατή», αλλά ότι «χρειάζεται η καταλυτική ενεργοποίηση και συνέργεια της κοινωνίας». «Εμείς στηρίζουμε την ανάπτυξη "από τα κάτω"», σημειώνει. Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τα περιφερειακά συνέδρια, η αλληλέγγυα οικονομία και οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί είναι βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφερθείς στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, επισημαίνει ότι είναι η απόφαση της δημιουργίας της ελήφθη τον Απρίλιο του 2015 και σχολιάζει ότι «δυστυχώς, χρειάστηκαν δύο χρόνια για να πειστούν οι θεσμοί για την ορθότητα της πρότασής μας». Αλλά, τονίζει, «έστω και αργά, αυτό, στα λόγια τουλάχιστον, συνέβη και έτσι μπορεί να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό στο χρηματοδοτικό σύστημα της χώρας». Αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να διαθέτει και να μοχλεύει επαρκή κεφάλαια για να διαδραματίσει τον ρόλο της.

Ερωτηθείς για ποιους λόγους ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές, ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι μετά την επιτυχημένη πρώτη δοκιμαστική έξοδο, «σημασία έχει η συνέχιση της προσπάθειας με στόχο το καλοκαίρι του 2018 η δυνατότητα δανεισμού από τις διεθνείς αγορές με ανεκτά επιτόκια να έχει αποκτήσει έναν διατηρήσιμο χαρακτήρα». Συμπληρώνει ότι «σε αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί με τον δικό της τρόπο, και εντός των ορίων του δικού της ρόλου, να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης, όπως άλλωστε προβλέπεται από το καταστατικό της».

Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το κόμμα έχει όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να έχει άποψη για την κυβέρνηση και τη λειτουργία της» και πως «η κριτική του κόμματος αλλά και της κοινωνίας βοηθά όχι μόνο στην επισήμανση προβλημάτων αλλά και στην αντιμετώπισή τους». Από την άλλη πλευρά, προσθέτει, «η κυβέρνηση έχει τώρα αρκετή εμπειρία, έχουμε πολλά θετικά όσο και αρνητικά παραδείγματα, επομένως βασικό καθήκον στη νέα περίοδο είναι η αξιοποίηση αυτών ακριβώς των εμπειριών για τη βελτίωση του κυβερνητικού έργου».