ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά το φιάσκο στη Νέα Δημοκρατία η κυβέρνηση αναζητά αντιπολίτευση

Μετά το φιάσκο στη Νέα Δημοκρατία η κυβέρνηση αναζητά αντιπολίτευση
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο κτίριο της Βουλής, στις 10 Νοεμβρίου 2015. Μετά την αναβολή των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία στις 22 Νοεμβρίου, το Μαξίμου σπεύδει να εκμεταλλευτεί την εσωκομματική αναταραχή στη Συγγρού και ανάβει πράσινο φως στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για πολιτική συνεννόηση εν όψει των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που υπολείπονται για την υλοποίηση της συμφωνίας με τους θεσμούς EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Να εκμεταλλευτεί την εσωτερική αναταραχή στην Συγγρού, που εκ των πραγμάτων προκαλεί αποσυντονισμό της αξιωματικής, αντιπολίτευσης θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, προκειμένου να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της και να προχωρήσει στα επόμενα βήματα που αφορούν στην τήρηση των προβλεπόμενων από την συμφωνία.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται διατεθειμένο να επιμείνει στην πρότασή του προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για πολιτική συνεννόηση.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως, παρά τις αρνητικές αντιδράσεις των κομμάτων, θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας διάλογος ακόμη και μη θεσμικός για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων σε κεντρικά ζητήματα και δεν αποκλείουν τις επόμενες ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλίες για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, επιδιώκοντας την αρχή μιας νέας σχέσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Αντιθέτως, κυβερνητικοί επιτελείς, που διαχωρίζουν την πολιτική συνεννόηση σε θέματα όπως η παιδεία, το μεταναστευτικό ή και το ασφαλιστικό και η συνταγματική αναθεώρηση από την κυβερνητική συνεργασία, επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν σχεδιάζει ούτε προτίθεται να ζητήσει την συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης για να μπορέσει- όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση- να κυβερνήσει.

Οι ίδιοι επιτελείς, απορρίπτοντας όλα τα σενάρια περί διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος, τονίζουν πως η κυβέρνηση είναι συμπαγής και πως οι 153 βουλευτές της πλειοψηφίας θα στηρίξουν όλες τις απαιτούμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που υπολείπονται για την υλοποίηση της συμφωνίας.

«Ήξεραν τι θα ακολουθήσει»

Γενικώς, παρά την δημόσια αισιοδοξία που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη για την συνοχή της κυβέρνησης θέλουν να πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξουν και νέα κρούσματα βουλευτών που θα αποστασιοποιηθούν από την ακολουθούμενη πολιτική.

«Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μπήκαν στα ψηφοδέλτια, ήξεραν τι θα ακολουθήσει», επαναλαμβάνουν στο Μαξίμου, τονίζοντας πως με εξαίρεση την περίπτωση Σακελλαρίδη οι διαγραφέντες βουλευτές Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ) διαχώρισαν την θέση τους για προσωπικούς και όχι για πολιτικούς λόγους.

Επίσης, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η διαγραφή των δύο και ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου αποτελεί ένα σαφές μήνυμα σε όλους όσοι αμφιταλαντεύονται του ποιο θα είναι το τίμημα μιας ενδεχόμενης καταψήφισης νομοθετήματος ή αποχής από ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση, παράλληλα, ασχολείται με το μεταναστευτικό και εξ αυτού του λόγου πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη στην διάρκεια της οποίας έγινε καταγραφή των αναγκών, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης σε πέντε νησιά του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή και τις εξελίξεις στα σύνορα της χώρας με τα Σκόπια μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπει την διέλευση προσφύγων από την Ειδομένη με μικρές εξαιρέσεις.