Αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κατάθεση τροπολογιών στη Βουλή που στο τέλος της εβδομάδας διακόπτει για λίγες ημέρες τις εργασίες της.
Μέχρι στιγμής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας έχουν κατατεθεί 12 υπουργικές τροπολογίες που «κλείνουν» διάφορες εκκρεμότητες και λύνουν διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν από τη λειτουργία προσωρινών εγκαταστάσεων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών μέχρι τη λειτουργία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, τη θητεία των μελών του ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Την ίδια ώρα, μαίνεται ο «πόλεμος» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την ουσία του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ρυθμίσεις για το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για βουτιά στο παρελθόν και τις πιο ζημιογόνες πρακτικές του.
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η ΝΔ. Η αρμόδια τομεάρχης Νίκη Κεραμέως επεσήμανε ότι με τη διάταξη για το άσυλο οι πάσης φύσεως εγκληματίες θα δρουν ανενόχλητοι. «Άλλο άσυλο ιδεών και άλλο άσυλο εγκληματιών», είπε και πρόσθεσε πως με την ρύθμιση για τον τρόπο εκλογής πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων η κυβέρνηση στοχεύσει στον κομματικό έλεγχο των ιδρυμάτων και κατηγόρησε τον υπουργό ότι «κινείται μόνος του στο αντίθετο ρεύμα». Αντιλαϊκό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο το ΚΚΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παφίλης έστεψε τα βέλη του και κατά της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που εγείρουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας τώρα που είναι στην αντιπολίτευση.
«Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε ένα εκατοστό στο να καθιερώσουμε σωστούς ακαδημαϊκούς κανόνες, τους οποίους όταν ακούει η αντιπολίτευση κάτι παθαίνει», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί με δικονομίστικο τρόπο να προστατεύσει όσους αυθαιρετούν και υπονομεύουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Ο Κώστας Γαβρόγλου επεσήμανε ότι σύντομα το σημερινό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ θα είναι παρελθόν και πρόσθεσε πως με το νομοσχέδιο αυτό «απειλούνται όσοι αυθαιρετούν και όσοι βλέπουν το πανεπιστήμιο ως πηγη πλουτισμού εις βάρος άλλων». Σημείωσε ακόμη, ότι η δημοκρατία απαιτεί την καθιέρωση ακαδημαϊκών κανόνων με σκοπό την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κόντρα σε όσους επιχείρησαν και επιχειρούν μέσω και υπονομευτικής στάσης των ΜΜΕ την ιδιωτικοποίηση των εκπαιδευτικών θεσμών.