Διπλή παρέμβαση Τσακαλώτου – Η κριτική του υπουργού και η στάση του Μαξίμου
«Η είδηση του Σαββατοκύριακου είναι ο Τσακαλώτος, όχι ο Βαρουφάκης», παρατηρούσε το απόγευμα της Κυριακής πολιτικό στέλεχος με βαθιά γνώση του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρατήρησή του απηχεί σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που σχηματίστηκε και από το ρεπορτάζ του CNN-Greece.
Στο Μαξίμου μοιάζουν να μην ανησυχούν ιδιαίτερα για τη συνέντευξη Βαρουφάκη. Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ δεν είναι πειστικός αναφορικά με όσα «αποκαλύπτει», μετά από δύο και πλέον χρόνια. «Αν κάτι κάνει ζημιά στον πρωθυπουργό είναι ότι είχε επιλέξει αυτόν τον άνθρωπο σε ένα καίριο πόστο. Όλα τα άλλα είναι άνευ αξίας», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος, Εν αντιθέσει, όμως, με τον Γιάννη Βαρουφάκη, φαίνεται ότι οι κινήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου έχουν μεγάλη πολιτική βαρύτητα και αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή –τουλάχιστον από όσους ξέρουν να «διαβάζουν» σε βάθος τις πολιτικές εξελίξεις.
«Όλα καλά»
Επισήμως, τόσο το Μαξίμου όσο και το περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου διαψεύδουν ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις τους. «Όλα καλά», είναι το επαναλαμβανόμενο μότο των δηλώσεων. Όμως συχνά - πυκνά ο μεν Τσακαλώτος κρατάει σαφείς αποστάσεις από την επίσημη κυβερνητική γραμμή, ενώ, επίσης συχνά γράφεται ότι το Μαξίμου είναι δυσαρεστημένο με τον υπουργό, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Οι διαφοροποιήσεις Τσακαλώτου δεν αφορούν βέβαια το Μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών συνδιαμορφώνουν τη διαπραγματευτική τακτική, ενώ συμπίπτουν απολύτως στην ανάγκη πιστής εφαρμογής των ελληνικών δεσμεύσεων με στόχο την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Οι διαφοροποιήσεις Τσακαλώτου φαίνεται ότι έχουν να κάνουνε με θέματα πολιτικού σχεδιασμού, οργανωτικού συντονισμού και στυλ άσκησης της εξουσίας. Υπό μια έννοια πρόκειται για «δευτερεύοντα» θέματα. Υπό μια άλλη, όμως, αφορούν απευθείας τον πρωθυπουργό.
Διπλή παρέμβαση
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε να αναδείξει τις διαφοροποιήσεις του με δύο τρόπους το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο μιλώντας στη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτική που ακολουθήθηκε στις τηλεοπτικές άδειες. Φέρεται, μάλιστα, να είπε ότι «καλύτερα να μην είχαμε κάνει τίποτα». Η αιχμή εναντίον του Νίκου Παππά ήταν κάτι παραπάνω από σαφής, ενώ στρέφεται και εναντίον του Μαξίμου που είχε ενεργό ρόλο στη διαχείριση του ζητήματος.
Τη Κυριακή, στη συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε εμμέσως κριτική στο Μαξίμου σχετικά με τη διαχείριση του κυβερνητικού έργου, λέγοντας: «χρειαζόμαστε πράγματι ένα συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο, το οποίο σημαίνει προτεραιότητες, δηλαδή σε ποιους τομείς δίνουμε κυρίως το βάρος μας...». Δηλαδή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει ούτε συνεκτικό πρόγραμμα, ούτε προτεραιότητες, πράγματα για τα οποία καθ’ ύλην αρμόδιος είναι ο πρωθυπουργός...