ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελία 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Τσακαλώτο για το ακατάσχετο στις τράπεζες

Καταγγελία 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Τσακαλώτο για το ακατάσχετο στις τράπεζες
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/Φωτογραφία αρχείου

39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Μάκης Μπαλαούρας, κατέθεσαν ερώτηση – καταγγελία στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλουν ότι οι τράπεζες δεν εφαρμόζουν το ακατάσχετο προχωρώντας σε «μπλοκάρισμα» λογαριασμών με ποσά μικρότερα των 1.250 ευρώ, χωρίς να επιτρέπουν ούτε τη χρήση πιστωτικής κάρτας..

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές ζητούν από τον κ. Τσακαλώτο να ενημερώσει την Βουλή ποιες ενέργειες θα κάνει ώστε να διασφαλιστεί ίση μεταχείριση πολιτών από τις τράπεζες ως προς τον ακατάσχετο. Και επίσης , "επειδή η θέσπιση της χρήσης του πλαστικού χρήματος με σκοπό την αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα της διακυβέρνησής μας" όπως τονίζουν , ρωτούν τον υπουργό να ενημερώσει τι ενέργειες προτίθεται να κάνει ώστε οι οφειλέτες που μπλοκάρονται οι λογαριασμοί τους και έχουν λογαριασμούς υπό κατάθεση, πως μπορούν να κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος ώστε να 'χτίσουν' την ελάχιστη δαπάνη για έκπτωση του αφορολόγητου.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε μερικές τράπεζες επιτρέπεται ο πολίτης να χρησιμοποιεί το ποσό των 1250 που είναι ακατάσχετο χωρίς κανένα περιορισμό ( αναλήψεις, μεταφορές, ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές, χρήση της χρεωστικής κάρτας για αγορές κλπ. Υπάρχουν όμως και μαρτυρίες, όπου σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα οι όροι της χρήσης του λογαριασμού κάθε πελάτη, στον οποίο έχει πραγματοποιηθεί κατάσχεση, είναι άκρως περιοριστικοί. Ο πελάτης δεν έχει πλέον καθόλου το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την κάρτα ανάληψής του, καθώς ουσιαστικά ο λογαριασμός παραμένει "μπλοκαρισμένος", δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πληρωμές με τη χρεωστική κάρτα αλλά ούτε και να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών.

Το πιο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω, συνεχίζουν, είναι πως ο πελάτης αυτών των τραπεζών δεν έχει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής πληρωμής με τη χρήση κάρτας κατά τις καθημερινές του συναλλαγές και με αυτόν τον τρόπο αποκλείεται από τη δυνατότητα "χτισίματος" του αφορολόγητου (ν. 4446/2016). Συνολικά, ο οφειλέτης με τον τρόπο αυτό επιβαρύνεται περαιτέρω την ήδη περιορισμένη οικονομική του κατάστασης λόγω των οφειλών, καθώς κατά την ετήσια φορολογική του εκκαθάριση δεν θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει το ποσοστό της ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και με τα μέσα πληρωμής με κάρτα που προβλέπεται ώστε να εκμεταλλευτεί την έκπτωση του αφορολόγητου ποσού.