ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξοδος στις αγορές και πολιτικά παιχνίδια με το χρέος

Σήμερα, Δευτέρα, είναι η μέρα - "ορόσημο" για την ελληνική οικονομία: ξεκινούν οι εγγραφές για την πρώτη έκδοση ελληνικών ομολόγων μετά το 2014. Μέρα που αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. Ουσιαστικά, αναζητούνται από τις αγορές κεφάλαια ύψους από 2 έως 4 περίπου δισ. ευρώ, κυρίως από δύο "δεξαμενές".

- Η πρώτη "δεξαμενή" προέρχεται από το πενταετές ομόλογο του 2014, αξίας 3 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές που είχαν αγοράσει τότε θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με το νέο πενταετές. Υπολογίζεται ότι από αυτή διαδικασία θα καλυφθεί ο στόχος των 2 δισ. ευρώ, ενώ αν προχωρήσουν όλοι οι επενδυτές στην ανταλλαγή, μπορεί να φτάσει και τα 3 δισ. ευρώ.

- Η δεύτερη "δεξαμενή" είναι ύψους 1, 5 δισ. και αφορά το τριετές ομόλογο του 2014 που "ατύχησε". Τότε το ομόλογο αυτό δεν προχώρησε λόγω προβλήματος σε τράπεζα της Πορτογαλίας (αβεβαιότητα στην αγορά) με αποτέλεσμα οι επενδυτές να πληρώνονται μέσω της δόσης του ESM – ουσιαστικά δεν έχουν κανένα κέρδος, ενώ υπάρχει και αβεβαιότητα για το πότε θα εισπράξουν τα χρήματά τους. Μόνο οι ελληνικές τράπεζες είχαν επενδύσει τότε 700 εκ. ευρώ και σήμερα θεωρείται σίγουρο ότι θα ανακυκλώσουν τα ευρώ τους, στη νέα έκδοση του τριετούς.

Η έξοδος, δηλαδή, αναμένεται να αποφέρει σίγουρα, χωρίς κανέναν κίνδυνο αποτυχίας, πάνω από 3 - 3,5 δισ. ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 4,5 δισ. ευρώ! Σήμερα η συγκυρία είναι θετική για την επιχειρούμενη έξοδο – δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη στιγμή. Κι αυτό γιατί:

- Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στην αγορά, λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Μια ρευστότητα που αναζητά διεξόδους με κέρδος.

- Οι γερμανικές εκλογές (24 Σεπτεμβρίου) επιβάλλουν "οικονομική ηρεμία" στην Ευρώπη· σιωπητήριο. Κανείς δεν θέλει να διαταραχθούν οι αγορές και να αρχίσουν κερδοσκοπικές πιέσεις λίγο πριν τις κάλπες στη Γερμανία.

- Την έξοδο στις αγορές (που ερμηνεύεται, από πολλούς, ως επιστροφή στην "κανονικότητα"...) έσπευσαν και σπεύδουν να εκμεταλλευθούν εγχώριες επιχειρήσεις (ανεξάρτητα από το σε ποιόν ανήκουν) και βγαίνουν και αυτές στην αγορά, απ’ όπου αντλούν σοβαρή χρηματοδότηση.

Τροφοδοτούν το κλίμα

Κανείς, λοιπόν, δεν θέλει να χαλάσει το καλό κλίμα που επικρατεί και αποφέρει τεράστια κέρδη σε πολλούς: σε ξένους επενδυτικούς ομίλους, εγχώριες επιχειρήσεις και γερμανικές εκλογές. Όλο αυτό το κλίμα τροφοδοτούν με ενθαρρυντικές δηλώσεις τους και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Οι πιο πρόσφατες:

- Ο επίτροπος Β. Ντομπρόβσκις σημειώνει ότι μετά την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος "το επόμενο θέμα είναι η προετοιμασία της χώρας για την έξοδό της στις αγορές".

- Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.-Κλ. Γιούνκερ, από τη Θεσσαλονίκη, όπου αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής του ΑΠΘ, τόνισε ότι η Ελλάδα "σημειώνει οικονομική ανάπτυξη, εμφανίζει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, βαδίζει μπροστά".

- Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του (στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt) επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

- Ο Π. Τόμσεν δηλώνει (Bloomberg) ότι "αν η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει τις επαφές με τις αγορές, αυτό είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο".

Καλοδεχούμενες οι δηλώσεις των αξιωματούχων απ’ όλες τις πλευρές των δανειστών της χώρας αν εξαιρέσουμε την ΕΚΤ (η δήλωση του Γ. Στουρνάρα που μίλησε για βιαστική έξοδο στις αγορές, πιθανόν καθ' υπαγόρευση της ΕΚΤ). Και δίνουν και πολιτικά σήματα προς όλες τις κατευθύνσεις:

– Στη κυβέρνηση: συνεχίστε έτσι και σας στηρίζουμε

– Στην αντιπολίτευση: ξεχάστε στις εκλογές· προέχει η κανονικότητα. Η ΝΔ, για την ώρα, έχει "μαζέψει" το θέμα των εκλογών, περιορίζοντας τη δράση της σε (ηθικό) πόλεμο φθοράς – κυρίως στο πεδίο της δικαιοσύνης (Θάνου, “υπόθεση” Μαρινάκη - Καμμένου).

Ωστόσο, αυτές οι ίδιες δηλώσεις των αξιωματούχων μπορούν να δημιουργήσουν θέματα αξιοπιστίας των ίδιων των θεσμών. Οι αγορές καλούνται να επενδύσουν σε ομόλογα μιας χώρας που έως σήμερα το χρέος της έχει χαρακτηριστείς ως μη βιώσιμο. Στις 20 Ιουλίου το ΔΝΤ θα εξετάσει την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας. Αν χαρακτηριστεί μη βιώσιμο, όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, και κυρίως ο Π. Τόμσεν, που με δηλώσεις στήριζαν την έξοδο στις αγορές, δεν θα είναι πολιτικά αναξιόπιστοι και αφερέγγυοι; Εκτός και αν το ζήτημα του χρέους έχει άλλους στόχους, ακόμα και την έξοδο του ΔΝΤ από την Ευρώπη. Αλλά αυτό θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης