ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Πάγια θέση η ανάγκη πολιτικής σταθερότητας", λένε κύκλοι της ΠτΔ

"Πάγια θέση η ανάγκη πολιτικής σταθερότητας", λένε κύκλοι της ΠτΔ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για ανάγκη η χώρα να προχωρήσει έως το τέλος του 2016 ομαλά και δίχως εκλογές ή άλλες εξελίξεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα κάνουν λόγο κύκλοι της προεδρίας της Δημοκρατίας.

Τα σενάρια για ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης με διαμόρφωση πολιτικής ανάγκης προσφυγής στις κάλπες ή νέου κυβερνητικού σχήματος μεγάλου συνασπισμού από την παρούσα Βουλή εντάθηκαν στον απόχη των διαρροών που προέκυψαν για την κυβερνητική πλειοψηφία στην ψηφοφορία της Πέμπτης.

"Τώρα που η χώρα μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της δικαιούται να διεκδικεί από τους εταίρους της σημαντικά πράγματα, όπως είναι ιδίως η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και η ελάφρυνση του χρέους, είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για εκλογές ή άλλες εξελίξεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα", ανέφεραν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο MEGA.

Και συνεχίζουν: "Η χώρα τουλάχιστον ως το τέλος του 2016 πρέπει να προχωρήσει ομαλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει ό,τι αρμόζει στο πλαίσιο του ρυθμιστικού του ρόλου".

Πηγές της προεδρίας μιλώντας στο ΑΠΕ για τα όσα ακούγονται στα μέσα ενημέρωσης ξεκαθάριζαν παράλληλα ότι "οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας είναι πάγιες από την επομένη των εκλογών", αλλά και ότι "έχουν εκφρασθεί κατά καιρούς και δεν αποτελούν κάτι το καινούργιο".

Στην κυβέρνηση, πάντως, αρνούνται πως υφίσταται θέμα κυβερνητικής σταθερότητας ακόμη και με μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις 153 βουλευτών και με το ασφαλιστικό αψήφιστο και αντιθέτως πιστεύουν ότι τώρα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συμπαγής και δεν θα εμφανίσει νέες διαρροές.

Στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε την ανάγκη για συνεννόηση στα μεγάλα εθνικά θέματα και έφερε ως παράδειγμα τη στάση που πρέπει να κρατήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ