ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βασίλης Λεβέντης φοβάται για νέα Ίμια

Ο Βασίλης Λεβέντης φοβάται για νέα Ίμια
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στο 5ο αναπτυξιακό συνέδριο στην Πάτρα, μεταξύ άλλων τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει λάθος εάν πιστεύει πως θα περάσει έτσι το θέμα των πετρελαίων και των υδρογονανθράκων.

«Είναι λάθος και επιπολαιότητα της κυβέρνησης να πιστεύει ότι θα περάσει έτσι και το θέμα των πετρελαίων και των υδρογονανθράκων. Αν πιστεύουμε ότι θα έρθουν Γάλλοι και Αμερικανοί να πολεμήσουν δίπλα μας, τότε βρισκόμαστε μακριά από την πραγματικότητα. Δεν είναι εύκολο να δεχτεί η Τουρκία τις γεωτρήσεις στην Κύπρο. Θα έχουμε πρόβλημα».

Ο κ. Λεβέντης εξέφρασε φόβους για «νέα Ίμια» και ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν: «Να βάλουμε όλοι πλάτη, γι' αυτό και ζητώ συνέχεια εδώ και δύο χρόνια να αφήσουμε τις καρέκλες και να φτιάξουμε μία κυβέρνηση οικουμενική. Αν αγαπάς τη χώρα όλα μπορείς να τα κάνεις».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα στις αγορές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολίασε:

«Ο Σαμαράς το 2014 έβγαλε ομόλογο με αγγλικό δίκαιο και υψηλό επιτόκιο και το πληρώνει σήμερα η χώρα, και ο Τσίπρας θέλει να βγει στις αγορές με το ίδιο ομόλογο τη στιγμή που η χώρα είναι ξεβράκωτη και πίσω από αυτό δοκιμάζεται και ταπεινώνεται. Το άγχος όλων των πρωθυπουργών είναι να αποδείξουν ότι η οικονομία πάει καλά και βγαίνουμε στις αγορές. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο τα 180 δισ. ευρώ μπορούν να κουρευτούν και για τα υπόλοιπα (147 δισ.) δεν μπορεί να γίνει τίποτα, αφού είναι με διακρατικές συμφωνίες. Η Ένωση Κεντρώων ζητάει με επίσημο τρόπο όλα τα στοιχεία του δημοσίου χρέους από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δεν μας τα παραχωρούν».

Τέλος, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επισήμανε ότι «όλοι οι τέως πρωθυπουργοί έχουν συμφωνήσει στο Nova Macedonia, όλοι τα μασάγανε και μόνο ο Μητσοτάκης βγήκε σαν άντρας και είπε ότι ναι ισχύει αυτό ότι είναι απόφαση της Βουλής. Δεν μπορούμε να δώσουμε το όνομα της Μακεδονίας, γιατί ακόμη και αν γινόταν θα είχαμε αλυτρωτικές ενέργειες και αξιώσεις από τους Σκοπιανούς να αξιώσουν να έχουν έξοδο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο λαός δεν συνυπογράφει τέτοια απόφαση. Δε χαρίζουμε το όνομα της Μακεδονίας σε κανέναν».