ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρέχουν για έξοδο στις αγορές πριν τη συνεδρίαση του ΔΝΤ

Το Μαξίμου φαίνεται να επισπεύδει (αναγκαστικά) τα σχέδιά του για έξοδο στις αγορές έως τις 20 Ιουλίου -αμφίβολο, όμως, αν θα προλάβει.

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε έξοδο στις αγορές μέχρι τις 27 Ιουλίου, ημέρα όπου είχε οριστεί η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ. Η συνεδρίαση, όμως, επισπεύστηκε (20 Ιουλίου), με αποτέλεσμα η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, που θα αποδείκνυε στην πράξη την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, να πρέπει και αυτή να επισπευστεί.

Στην συνεδρίαση του ΔΝΤ θα αποφασιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ θα εξεταστεί και η βιωσιμότητα του χρέους (DSA) -γι' αυτό και η αναλυτική επιστολή προς το ΔΝΤ (υπογράφουν Πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας) με τις δεσμεύσεις για διορθωτικά μέτρα, αν χρειαστεί. Η κυβέρνηση αιτείται χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ και διάρκεια προγράμματος έως τις 20 Αυγούστου 2018, ημερομηνία που λήγει και το μνημόνιο με τον ESM. "Η σκέψη", μας αποκαλύπτει αξιωματούχος της κυβέρνησης, "ήταν ότι μια πετυχημένη έξοδος στις αγορές πριν την απόφαση του ΔΝΤ θα διευκόλυνε τα ελληνικά συμφέροντα".

Το ελληνικό ομόλογο

Οι αρμόδιοι της κυβέρνησης τρέχουν τώρα να προλάβουν την 20η Ιουλίου με υποψήφιο ομόλογο προς αντικατάσταση το (πρώην) 5ετές που είχε εκδοθεί το 2014 (επί Σαμαρά) με απόδοση τότε στο 4,95% -σήμερα διαπραγματεύεται γύρω στο 3,50%. Άρα "άνετα" η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει το συγκεκριμένο ομόλογο με ένα νέο 5ετες και με επιτόκιο γύρω στο 4% με 4,5%. "Θα ήταν μια πετυχημένη έξοδος με πολλαπλά επικοινωνιακό οφέλη, εκτός από τον κύριο στόχο του που είναι η συνεδρίαση του ΔΝΤ", μας λέει το κυβερνητικό στέλεχος.

Το κρίσιμο ερώτημα, λοιπόν, είναι αν η Ελλάδα θα μπορέσει να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές

Η απάντηση, όμως, σ' αυτό το ερώτημα εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, και από την απάντηση σ' ένα ερώτημα: είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος; Όλοι, πάντως, με τον τρόπο τους, φαίνεται να βοηθούν την Ελλάδα να βγει στις αγορές. Βοήθεια αποτελεί:

- Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Πρόκειται για ένα μικρό βήμα στην πράξη, αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο από συμβολική σκοπιά!

- Ο Π. Τόμσεν που δηλώνει (Bloomberg) ότι αυτό που έχει σημασία είναι "η Ελλάδα να μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να μην έχει ανάγκη το ΔΝΤ ή τον ESM [...] Αν η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει τις επαφές με τις αγορές, αυτό είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο".

- Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζει (συνέντευξη στην Handelsblatt) ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

- Ο διευθυντής και επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής (EPC), Fabian Zuleeg, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν έχουν βέβαια μπει ακόμα όλα σε τάξη, μια και το χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η ανεργία επίσης, ενώ η ανάπτυξη δεν έχει φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο, όμως, αν τα πράγματα συνεχίσουν με την ίδια δυναμική, η Ελλάδα μπορεί, εν ευθέτω χρόνω, να βρει το δρόμο προς τις αγορές.

- Παραφωνία αποτελεί ο Γ. Στουρνάρας που δηλώνει ότι "είναι νωρίς για να βγούμε στις αγορές" παίρνοντας αποστάσεις από την επιλογή της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν πραγματοποιήσει ταξίδια προς αναζήτηση επενδυτών. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος βρέθηκε τον Ιούνιο στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με επενδυτικούς οίκους, ταξίδι που επανέλαβε και ο υπουργός Δημ. Παπαδημητρίου. Τα αποτελέσματα αυτών των ταξιδιών καθώς και άλλων κινήσεων της κυβέρνησης θα τα δούμε σύντομα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης