ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Αμήχανος και χωρίς αφήγημα ο Μητσοτάκης

Μαξίμου: Αμήχανος και χωρίς αφήγημα ο Μητσοτάκης
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Παρά τις οξύτατες επιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας και τη συνεχιζόμενη κόντρα με τη Δικαιοσύνη, στο Μαξίμου επικρατεί ατμόσφαιρα αισιοδοξίας. Η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται σε πέντε βασικές εκτιμήσεις:

- Η κυβέρνηση δεν απειλείται και θα ολοκληρώσει τη θητεία της. Πρόκειται για πεποίθηση του πρωθυπουργού την οποία έχει μεταδώσει και στους συνεργάτες του.

- Με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τα δύσκολα, πλέον, έχουν περάσει για την κυβέρνηση.

- Η επικείμενη (δοκιμαστική) έξοδος στις αγορές θα αλλάξει την ψυχολογία στην κοινωνία, φέρνοντας άνεμο αισιοδοξίας.

- Η ανάκαμψη θα ξεπεράσει τις προβλέψει των θεσμών και θα αλλάξει το τοπίο όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της πολιτικής.

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν έχουν πλέον πειστικό συνολικό αφήγημα.

Αμηχανία Μητσοτάκη

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Μαξίμου, η χτεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ εξέπεμψε πολιτική αμηχανία. «Μετά το επιτυχές κλείσιμο της αξιολόγησης η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κεντρικό αφήγημα», μας είπε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη σταθερότητα, την προοπτική της ανάκαμψης και την έξοδο από το Μνημόνιο. Τι ακριβώς προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση πέραν από τη μονότονη επανάληψη του αιτήματος για εκλογές;».

Σε ανάλογο τόνο, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ακόμα και για την κατάσταση της οικονομίας, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την άρση της διαδικασίας ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. Τόση πολλή είναι η δίψα του για εξουσία, που δεν μπορεί να τηρήσει ούτε καν τα προσχήματα, έστω και για μια μέρα».

Σύγκρουση στα δευτερεύοντα

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι αυτό που ονομάζουν «αδυναμία Μητσοτάκη να προβάλει εναλλακτική πρόταση», ωθεί τη ΝΔ να προτάσσει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης «δευτερεύοντα θέματα». Την κόντρα, δηλαδή, κυβέρνησης - Δικαιοσύνης καθώς και τις επαφές του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

Οι κυβερνητικοί ιθύνοντες φαίνεται ότι δεν ανησυχούν από αυτά τα «δευτερεύοντα θέματα». Η εκτίμησή τους είναι ότι αυτά τα ζητήματα δεν διαμορφώνουν τη μεγάλη εικόνα στην πολιτική ζωή του τόπου –εν αντιθέσει με την οικονομία. Επιπλέον, πιστεύουν ότι η ΝΔ (όπως και το ΠΑΣΟΚ), λόγω του βεβαρημένου κυβερνητικού παρελθόντος της, δεν είναι πειστική όταν επικαλείται τη διαφάνεια.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις εκτιμήσεις για τη σημασία του θέματος του Noor 1, ο κ. Τσίπρας κάλυψε και θα συνεχίζει να καλύπτει πλήρως τον κ. Καμμένο. Πέραν του ότι θεωρεί ότι δεν υπάρχει πολιτικό ζήτημα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του υπουργού Άμυνας με τον Γιαννουσάκη, είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός βλέπει στις επιθέσεις εναντίον του κ. Καμμένου προσπάθεια υπονόμευσης της κυβερνητικής συνοχής. Επομένως, η υπεράσπιση του υπουργού Άμυνας είναι μονόδρομος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ