ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέμα δεδηλωμένης για τον Καμμένο έθεσε ο Μητσοτάκης - H ατάκα «φαρμάκι» του Τσίπρα

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι αναφορές στο Σκοπιανό λίγο έλειψαν να τορπιλίσουν το κλίμα συναίνεσης που διαμορφώθηκε στη Βουλή στη συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας.

Η επίκληση από τον Πάνο Καμμένο της απόφασης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1992 για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» και τα όσα ειπώθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που ισχύουν έως σήμερα, προκάλεσαν την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έθεσε θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση.

«Δεν γίνεται για ένα κορυφαίο ζήτημα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να έχει διαφορετική θέση από αυτή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, εγείρεται μείζον ζήτημα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας πως αναδεικνύεται μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο εταίρων στην οποία οφείλει να πάρει θέση ο πρωθυπουργός.

Έκανε δε, λόγο για ετερόκλιτη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει ως μοναδικό της στόχο την παραμονή στην εξουσία και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει πως είναι δυνατόν να έχει για υπουργό Εθνικής Άμυνας έναν άνθρωπο που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να πάρει το λόγο να απαντήσει, αντιθέτως ο Πάνος Καμμένος επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι στην κυβέρνηση υπάρχει συνοχή σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στη ΝΔ, όπου υπήρχαν διαφωνίες για το σχέδιο Ανάν μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Τα οικογενειακά σας θα λύσουμε;», ακούστηκε να σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, που διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί υπεύθυνα και το ζήτημα των Σκοπίων. «Όταν έρθει η ώρα θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των κομμάτων και κύριο μέλημά μας θα είναι η σύμπτωση όχι μόνον εντός του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά όλων των πτερύγων της Βουλής», επεσήμανε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας πως στα εθνικά θέματα δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε πως η ανάρτηση το 2007 στο site του υπουργείου παραμένει ως έχει και πως τις προσεχείς ημέρες θα έχει συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα αυτό. Απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να του αποστείλουν τις απόψεις τους και πρόσθεσε πως θα συζητηθεί το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. «Λάβαμε πρακτικά μέτρα, τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ΄ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κάθε φορά να επικαλείται την θέση των πολιτικών αρχηγών του 1992. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως λήφθηκε εκείνη η απόφαση. Όσοι υποστήριξαν να μην υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός ταυτόχρονα αναγνώριζαν στις συνομιλίες τις γεωγραφικές αναφορές, αλλά υπο το βάρος των συλλαλητηρίων αναδιπλώθηκαν. Ας βγουν τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης για να αποκαλυφθεί τι είπε ο κάθε ένας. Να σταματήσει το βιολί της σύσκεψης του 1992 και τι είπε ο ένας και ο άλλος», ενεπλάκη στη συζήτηση η τέως γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που ήταν παρούσα στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης