ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κυπριακό στη Βουλή: Στην Τουρκία οι ευθύνες λέει ο Τσίπρας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε κλίμα συναίνεσης διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό, με τα κόμματα να συμφωνούν ότι την κύρια ευθύνη για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας φέρει η Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το Κυπριακό.

«Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται με δυο λόγια κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το μήνυμά μας προς την Τουρκία, το οποίο αναδείχθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, πρέπει να παραμείνει σταθερό, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας, έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας χωρίζουν και στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό. Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, για τις σχέσεις μας, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά, βεβαίως, και τη σημασία για την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

«Είναι ίσως για πρώτη φορά, σε τόσο μεγάλο βαθμό, που οι θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού έγιναν και θέσεις της διεθνούς κοινότητας» υπογράμμισε.

«Μπορέσαμε να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να γίνουν και δικές της θέσεις οι θέσεις μας και θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι πείσαμε και για τις προθέσεις μας. Ότι, δηλαδή, δεν βρεθήκαμε όλο αυτό το διάστημα στη διαπραγμάτευση και στις συνομιλίες προκειμένου να ροκανίσουμε το χρόνο των διαπραγματεύσεων, για να παίξουμε το γνωστό παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών για την αποτυχία, αλλά αγωνιστήκαμε ειλικρινά υπέρ μιας λύσης που θα μπορεί να ωφελήσει το σύνολο του κυπριακού λαού, εξασφαλίζοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν και ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν οικοδομηθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης», είπε ο κ. Τσίπρας.

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε από το βήμα της Βουλής την απόφαση της ελληνικής και της κυπριακής Βουλής, που ελήφθη τον Ιανουάριο του 2016, για την από κοινού πρόσβαση σε όλα τα ντοκουμέντα τα οποία ήρθαν στη γνώση και την κατοχή της ελληνικής Βουλής από το 1986 μέχρι το 1988, κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής τότε Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου.

Η απόφαση αυτή ουδόλως σχετίζεται με την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, διότι ελήφθη εδώ και πάρα πολύ καιρό, είπε ο πρωθυπουργός. Τη χαρακτήρισε «ανεκπλήρωτο χρέος» της ελληνικής Πολιτείας προς τον κυπριακό λαό, «ελάχιστο φόρο τιμής» και «ιστορική δικαίωση» προς όλους όσοι αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και στην εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου από τις επιχειρήσεις του Αττίλα.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως η απόφαση αυτή θα στηριχτεί και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και σημείωσε:

«Είκοσι εννέα χρόνια μετά την Εξεταστική Επιτροπή και 43 χρόνια μετά την εισβολή, η ελληνική Βουλή θα δώσει πλήρη σειρά αυτών των ντοκουμέντων στην κυπριακή Βουλή, έτσι ώστε να ανοίξει, όπως δικαιούται άλλωστε, ένα θέμα που αφορά κυρίως τον κυπριακό λαό και ο κυπριακός λαός δικαιούται να έχει γνώση».

Μητσοτάκης: Η Άγκυρα εγκλωβίστηκε στο παρελθόν. Έχει την κύρια ευθύνη της αποτυχίας

Άλλο ένα κεφάλαιο στην ιστορία των χαμένων ευκαιριών επίλυσης του κυπριακού προστέθηκε δυστυχώς, πριν από λίγες ημέρες στην Ελβετία, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε την ευθύνη στην Τουρκία για την οποία είπε ότι ξεπερασμένες αντιλήψεις μιας άλλης εποχής την εγκλώβισαν σε άκαμπτη στάση.

«Είναι παρωχημένες και ανεδαφικές οι λογικές των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και επιτέθηκε εκ νέου στην Τουρκία. «Η 'Αγκυρα δυστυχώς δεν επιχείρησε να διαβάσει τη συγκυρία. Δεν θέλησε να δει ξεκάθαρα το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Εγκλωβίστηκε στο παρελθόν. Έχει την κύρια ευθύνη της αποτυχίας αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων», είπε συγκεκριμένα και παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες για τον οποίο είπε ότι επέδειξε αξιοθαύμαστη επιμονή.

Μίλησε, επίσης, για γενναία στάση του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέκκλινε από την πάγια εθνική γραμμή, ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει και συμπαρίσταται. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα η προσπάθεια πρέπει να εκκινήσει ξανά και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι στην παγκόσμια κοινή γνώμη αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και των κυπριακών θέσεων.

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Στη ΝΔ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως η Κύπρος έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές όπου κι αν βρίσκονται. Επ'αυτού σημείωσε πως η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού δεν συνδέεται με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επί της ΑΟΖ της και σωστά ο κ. Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί δεν έχουν σχέση με την ευθύνη της Τουρκίας για το ναυάγιο των συνομιλιών.

«Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή. Καμία ενέργεια παρεμπόδισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου δεν είναι αποδεκτή», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως είναι προφανές ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά και από την επίλυση του κυπριακού και πως πρέπει η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας να μείνει ζωντανή. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας και στο Αιγαίο και πως σε συνδυασμό με προκλητικές δηλώσεις που αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος και υπονομεύουν το κύρος της συνθήκης της Λωζάνης, διαμορφώνουν δυσάρεστη κατάσταση.

«Η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει αυτή τη στάση. Οι λαοί δεν πρέπει να πορευτούν μέσα από εντάσεις και αδιέξοδα», τόνισε και μίλησε για την ανάγκη συμπαγούς εθνικής γραμμής έναντι των τουρκικών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

«Πιστεύουμε ότι στα εθνικά και για οι προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας. Δεν μπορεί να είναι αναγκαστική καταφυγή μόνο στα δύσκολα. Αυτή η συμπαγής γραμμή να υπηρετείται από όλους. Συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού, επιπόλαιας αυτοπροβολής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης των εθνικών ευαισθησιών να αποφεύγονται. Να μη δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά. Κύριε Τσίπρα αυτό είναι δικό σας χρέος να διασφαλιστεί. Διαφορετικά είστε συνυπεύθυνος για τις συμπεριφορές αυτές και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν. Τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να μπαίνουν στη ζυγαριά ενδοκυβερνητικών ισορροπιών. Είναι πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίζονται από ορισμένους με ελαφρότητα», είπε μεταξύ άλλων, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γεννηματά: Στο Κυπριακό δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά καλώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση δεν έπαιξε ισχυρά το ευρωπαϊκό χαρτί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Στη συζήτηση στη Βουλή η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι στηρίζει την εθνική γραμμή που υπάρχει εδώ και χρόνια και επεσήμανε ότι η λύση με καθεστώς κατοχής και τείχος διαίρεσης δεν μπορεί να υπάρξει. Υπογράμμισε ότι οι ευθύνες της Τουρκίας είναι δεδομένες γιατί με τις άκαμπτες και αδιάλλακτες θέσεις της μπλόκαρε και εξακολουθεί να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε «επιθετική» τη δήλωση Τσαβούσογλου ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ και σημείωσε:

Η Τουρκία θέλει να ξεφύγει όμως το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής και ως εκ τούτου κυρίαρχο ρόλο έχει τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ.

Λεβέντης: Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει και πάντα θα τα τινάζει στον αέρα

«Αναμενόμενο» χαρακτήρισε το ναυάγιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι η Τουρκία μπορεί να υποχωρήσει από την αδιάλλακτη στάση της.

«Η Τουρκία πάντα θα τα τινάζει όλα στον αέρα. Κάθε φορά που γίνονται διμερείς επαφές, οι Τούρκοι θέτουν όλες τους τις αξιώσεις και τις αξιοποιούν για την προσθήκη στην ατζέντα των διεκδικήσεων τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή και πρόσθεσε:

Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για το ναυάγιο. Αλλά πίστευε κανείς ότι μπορούσε να υποχωρήσει; Πάντα παίζει τον ρόλο τής γάτας με το ποντίκι. Ο μόνος διάδρομος να γίνει λογική η Τουρκία είναι να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρυνθεί.

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Επίσης, ο κ. Λεβέντης τόνισε την ανάγκη να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί για το ενδεχόμενο απειλής ενός θερμού επεισοδίου που θα ξεκινήσει η Τουρκία, όπως είπε, με αφορμή την συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου για την ελληνική ΑΟΖ. «Αύριο το πρωί που είναι η ημερομηνία προσέλευσης του πλοίου για την ΑΟΖ να είστε έτοιμοι για κρίση. Η Τουρκία δεν θα αφήσει την Ελλάδα και την Κύπρο να κάνουν κάτι για να εκμεταλλευτούν την ΑΟΖ. Υπάρχουν συγκεκριμένες τουρκικές απειλές και οι αρχηγοί θα πρέπει να είμαστε σε μία αίθουσα και να συζητάμε το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Η Τουρκία χωρίς κανέναν ενδοιασμό έριξε ένα αεροπλάνο ρωσικό», σημείωσε.

Καμμένος: Ήρθε η ώρα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι

«Οι εραστές του σχεδίου Ανάν έχουν μείνει λίγοι. Αλλά κάποιοι που αρθρογραφούν κατά της κυβέρνησης και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών αναπαρήγαγαν μηνύματα πυ τους έρχονταν από το ψευδοκράτος» ήταν η ακριβής του φράσης.

Και ο Πάνος Καμμένος όπως νωρίτερα και ο Πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον Νίκο Κοτζιά επαινώντας τον ότι με τους χειρισμούς τους εξέθεσε την Τουρκία που θέλουν την Κύπρο να παραμείνει υπόδουλη.

«Ήρθε η ώρα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της Κύπρου οι οποίοι υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν. Είναι ξεκάθαρο ότι η εντολή του πρωθυπουργόυ να δοθούν διά του προέδρου της Βουλής όλα τα αρχεία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Σημείωσε ότι η πρόσβαση στο αρχείο του Φακέλου της Κύπρου είναι «ένα αίτημα των Ελληνοκυπρίων για πάρα πολλά χρόνια το οποίο δεν είχαμε ικανοποιήσει» και ενημέρωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού γίνεται σημαντική δουλειά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δίνονται όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αποδείξουν τι συνέβη το 1974.

«Από τη μεριά τη δική μας θα αποδοθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στρατιωτικές πληροφορίες για την περίοδο του πραξικοπήματος αλλά και την περίοδο της εισβολής και της κατοχής» υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος.

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Θεοδωράκης: Να επιμείνουν Αναστασιάδης – Ακιντζί

«Το Κυπριακό δεν πρέπει να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, όπως θέλει η Τουρκία. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ίσως οι τελευταίοι ηγέτες που έχουν μνήμες της Κύπρου πριν από την εισβολή. Και είναι στενάχωρο πως δεν υπήρξε ούτε αυτήν τη φορά μία πρόταση, μία συμφωνία κυπριακής ιδιοκτησίας». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στην ομιλία του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στη Βουλή, καλώντας τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί να επιμείνουν και να διαψεύσουν την ιστορία που θέλει συζητήσεις και ποτέ λύσεις.

Ο κ. Θοδωράκης επισήμανε εμφατικά ότι η ελπίδα για απελευθέρωση και επανένωση πρέπει να κρατηθεί ζωντανή. «Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην ακυρωθεί το κεκτημένο της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε, όλοι μαζί, Ελλάδα και Κύπρος, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και τις προκλήσεις στην περιοχή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι κακή εξέλιξη η αποτυχία στην Ελβετία.

«Θέλω να αναρωτηθώ: "Ποιοι συμφωνούν με αυτήν τη διαπίστωση"; Γιατί πολύ φοβάμαι ότι υπάρχουν αρκετοί -και σε αυτήν εδώ την αίθουσα- που βολεύονται με το τελευταίο ναυάγιο. Είναι αυτοί που τους αρέσει να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Είναι αυτοί που δειλιάζουν πάντα και μεταφέρουν τα προβλήματα στις επόμενες γενεές. Είναι αυτοί που δεν θέλουν να ζήσουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Και τέλος είναι αυτοί που απαιτώντας τα πάντα σήμερα βοηθούν τα κατοχικά στρατεύματα να παραμείνουν για πάντα στο νησί», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τους λόγους κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων να συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ.

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο κ. Θεοδωράκης άφησε αιχμές για τη στάση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, λέγοντας ότι «αν οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας, ακούγοντας τον κ. Κοτζιά, δεν συμπίπτουν με τις ερμηνείες ΟΗΕ και ΕΕ, τότε τα ερωτήματα θα είναι πολλά. Θα είναι άλλη μία ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις, είτε στα οικονομικά, είτε στα εθνικά, δεν είναι το ισχυρό χαρτί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Στη Βουλή ο «Φακέλος της Κύπρου»

Την ίδια ώρα την εξουσιοδότηση της Βουλής για να διαβιβάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου το περιεχόμενο του απόρρητου «Φακέλου της Κύπρου» ζήτησε σήμερα, στο περιθώριο της ενημέρωσης του Κοινοβουλίου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Βούτσης. Μετά την τοποθέτηση του Νίκου Βούτση και την ομόφωνη ψήφιση των κομμάτων ο "Φάκελος της Κύπρου" θα παραδοθεί στη Κυπριακή Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης