ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελεσματικότητα στην κατάσβεση των πυρκαγιών ζήτησε ο Τσίπρας (vid)

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/Φωτογραφία αρχείου

Στην αεροπορική βάση πυρόσβεσης στην Ελευσίνα βρέθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, ώστε τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης να είναι σε ετοιμότητα και έγιναν ουσιαστικά βήματα το τελευταίο διάστημα, ώστε να είμαστε στο καλύτερο επίπεδο αποτελεσματικότητας», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά την επίσκεψη στην αεροπορική βάση πυρόσβεσης στην Ελευσίνα.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που δίνουν, όπως είπε, με «ηρωισμό», «αυταπάρνηση» και «ανιδιοτέλεια» κάθε χρόνο μια «άνιση» και «ασύμμετρη» μάχη με τα φυσικά φαινόμενα, και ευχήθηκε να έχουμε μια καλή χρονιά, σημειώνοντας πως γνωρίζει ότι η περίοδος του καλοκαιριού θα είναι δύσκολη σε ότι αφορά τις πυρκαγιές.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στον τομέα της πυρόσβεσης, παρά τις μειωμένες δαπάνες, λόγω κρίσης, και υπογράμμισε: "Δεν χρειάζεται να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας, η δημοσιονομική προσαρμογή, οι στερήσεις, η λιτότητα των προηγούμενων χρόνων -να πούμε τα πράγματα καθαρά- μείωσε τις δαπάνες που η πολιτεία προβλέπει στον προϋπολογισμό της, μείωσε παντού, μείωσε και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για τη βελτίωση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής. Θέλω να πω όμως ότι έγιναν κάποια ουσιαστικά βήματα το τελευταίο διάστημα, ώστε με αυτές τις περιορισμένες δαπάνες να μπορέσουμε να είμαστε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο αποτελεσματικότητας".

(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι τα πτητικά μέσα που διαθέτει η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, είναι αρκετά, ωστόσο θα μπορούσαν να είναι περισσότερα και συμπλήρωσε: "Σημασία έχει όμως ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια προσπάθεια τα υπάρχοντα πτητικά μέσα να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα".

Εξήρε μάλιστα τη μεγάλη συνεισφορά των τεχνικών που φροντίζουν να αποκαθίστανται γρήγορα οι βλάβες, για να είναι σε διαθεσιμότητα τα πτητικά μέσα, λέγοντας: "Είναι εξαιρετικά σημαντικό, το ότι το πετυχαίνουμε σε μεγάλο βαθμό και οφείλεται στο τεχνικό προσωπικό. Στους ανθρώπους εκείνους που δεν βρίσκονται στο προσκήνιο, αλλά δίνουν μια ηρωική μάχη στο παρασκήνιο θα έλεγε κανείς, δηλαδή στις βάσεις συντήρησης, ούτως ώστε τα τεχνικά μέσα να είναι διαρκώς σε εγρήγορση και όλες οι βλάβες που γίνονται -και είδαμε ότι δυστυχώς όταν έχεις να κάνεις και με κάποια πτητικά μέσα που είναι αρκετών χρόνων οι βλάβες είναι πολλές- αλλά η δυνατότητα να συντηρούνται γρήγορα είναι ο κρίσιμος εκείνος παράγοντας, το κρίσιμο εκείνο στοιχείο, που μπορεί να δώσει την υπεροπλία σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα. Και πράγματι η εικόνα που έχουμε είναι ότι η αντιμετώπιση των βλαβών γίνεται σε χρόνο- ρεκόρ, ώστε να μπορούμε να έχουμε όσο το δυνατό περισσότερα πτητικά μέσα στη διάθεση μας".

Μίλησε για πολύ σοβαρή προσπάθεια διαρκούς επίβλεψης και επιτήρησης από την ηγεσία του στρατεύματος, της πολεμικής αεροπορίας, του στρατού, αλλά και της πυροσβεστικής και δήλωσε πως και ο ίδιος είναι σε διαρκή επαφή και η έγνοια του είναι στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και κυρίως στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτή την τεράστια προσπάθεια.

(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)

"Έχω την έγνοια και τη διαρκή επικοινωνία με τον ίδιο τον υπουργό και τους υπευθύνους της Πολιτικής Προστασίας. Η έγνοια, βεβαίως, και η αγωνία είναι να μπορέσουμε να σταματήσουμε περιπτώσεις πυρκαγιών πριν αυτές εξαπλωθούν και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές, ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. 'Ομως θα ήθελα να σας πω ειλικρινά ότι η μεγαλύτερη έγνοια μας είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Οι άνδρες και οι γυναίκες. Πάνω από 500 στην πολεμική αεροπορία, πάνω από 8.000 στην Πυροσβεστική και 100-150 στον στρατό ξηράς, που είναι τα πληρώματα των ελικοπτέρων. Μιλάμε, δηλαδή, για πάνω από 9.000 άνδρες και γυναίκες που ρίχνονται στη μάχη απέναντι στο φυσικό στοιχείο, ρίχνονται στη μάχη για να προστατεύσουν τη φυσική περιουσία της πατρίδας μας, να προστατεύσουν την κοινωνία συνολικά, όχι μόνο τον φυσικό, αλλά και τον ανθρώπινο πλούτο. Θέλω προκαταβολικά να σας πω ότι είμαστε ευγνώμονες για ότι κάνετε και να σας ευχαριστήσω και να ευχηθώ φέτος να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Φωτιές θα έχουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία, το ζήτημα είναι να προλαβαίνουμε να τις σβήνουμε και να προλαβαίνουμε να επεμβαίνουμε έγκαιρα πριν επεκταθούν και πριν έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα. Ενα μεγάλο ευχαριστώ και καλή δύναμη σε όλους και σε όλες".

Αμέσως μετά την ομιλία του ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε ένα υπόστεγο και συνομίλησε με τους τεχνικούς που επισκευάζουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Οι τεχνικοί, από την πλευρά τους, του πρόσφεραν ως αναμνηστικό δώρο έναν πίνακα που δείχνει ένα Canadair.

(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)

Τον πρωθυπουργό καλωσόρισε στη βάση ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο της Πολεμικής Αεροπορίας με τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης και αεροδιακομιδών, όπου καθημερινά μεταφέρουν συμπολίτες από δύσκολα ακριτικά σημεία προς το κέντρο, αλλά και στη συνεισφορά της στην αεροπυρόσβεση.

(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)

"Η αεροπυρόσβεση είναι μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία, αφού κάθε φορά, ακόμα και στην ίδια πυρκαγιά, όταν δρα ένα αεροσκάφος, αντιμετωπίζει μετά από λίγο διαφορετικές συνθήκες, είτε αυτές είναι η θερμοκρασία, είτε ο άνεμος, είτε η επέκταση του ίδιου του μετώπου" τόνισε ο αρχηγός ΓΕΑ.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν στην επίσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από την Ελευσίνα:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης