ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Τσίπρα στο αδιέξοδο με τα σκουπίδια

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Πρόσκληση στους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή», ώστε οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, απομακρύνοντας τους τόνους σκουπιδιών που συσσωρεύονται εδώ και μέρες στα αστικά κέντρα και τις τουριστικές περιοχές, όπου η κατάσταση είναι πλέον αφόρητη, δεδομένων και των υψηλών θερμοκρασιών. Αργά το βράδυ της Δευτέρας κατατέθηκε η τροπολογία της κυβέρνησης στη Βουλή. 

Μετά και τη νέα άκαρπη συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον αρμόδιο υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη, ο πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης και με επιστολή του προσκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10:00 το πρωί της Τρίτης το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού η πρόσκληση απευθύνεται "προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες".

Νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός, κατά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, έκανε γνωστό πως αύριο Τρίτη πρόκειται να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση για τη νομοθετική ρύθμιση και δεσμεύθηκε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητάς της. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων.


Πηγή: EUROKINISSI

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΚΕΔΕ και των εργαζομένων, περί ειδικής πρόβλεψης μοριοδότησης των συμβασιούχων σε διαγωνισμούς προσλήψεως μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που θα γίνουν, συμπεριλαμβάνεται στη νομοθετική διάταξη.

Όσον αφορά στο θέμα που έθεσε η ΚΕΔΕ, σχετικά με το ισχύον απαγορευτικό όριο ηλικίας των 45 ετών στους διαγωνισμούς αυτούς, διαβεβαίωσε ότι θα προβλεφθεί να υπάρξει εξαίρεση, ώστε να γίνει δυνατή και η πρόσληψη ατόμων άνω των 45.

Ο κ. Πατούλης, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ παραμένει αμετακίνητη στο πάγιο αίτημά της για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους και ταυτόχρονα κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει στη δρομολόγηση λύσης που θα συμβάλει στην άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων από τις πόλεις, επισημαίνοντας πως τίθενται πλέον πολύ σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας.


Πηγή: EUROKINISSI

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τον κ. Σκουρλέτη να δώσει σαφείς απαντήσεις για το τι θα πράξουν οι δήμαρχοι στο μεσοδιάστημα, μέχρι να οριστικοποιηθεί μία ριζική λύση για το ζήτημα. Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ που προηγήθηκε, το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων υπέδειξε την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους χιλιάδες συμβασιούχους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, αλλά και για την πολυήμερη κατάληψη των αμαξοστασίων, που έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων και να σχηματίζονται πλέον «βουνά» σκουπιδιών στους δρόμους των αστικών κέντρων.

Σχεδόν απ’ όλες τις παρατάξεις, εκφράσθηκαν επίσης μεγάλες επιφυλάξεις κατά πόσο εκείνα που προτείνονται είναι σύμφωνα με όσα απορρέουν από το Σύνταγμα και τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή και δεν αλλάζει:

«Ζητούμε - είπε - μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα παραμείνουμε». Επίσης κάλεσε όλους τους δημάρχους «να δείξουν αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και να συμπλεύσουμε όλοι σε μία ενωτική κατεύθυνση, διατηρώντας την ώριμη στάση που χαρακτηρίζει την αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό και προς διευκόλυνση της διαχείρισης της κατάστασης, τους καλώ να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού των θέσεων που προορίζονται για το μόνιμο προσωπικό, στους οργανισμούς εσωτερικών υπηρεσιών τους. Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί δεν ευθύνονται ούτε οι δήμαρχοι, ούτε οι εργαζόμενοι στους δήμους και σίγουρα όχι οι πολίτες. Την ευθύνη φέρει αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση που μοίραζε υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα. Αυτή είναι που πρέπει να δώσει τη λύση», τόνισε ο κ. Πατούλης.


Πηγή:EUROKINISSI

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, χαρακτήρισε μη ρεαλιστική και αντισυνταγματική τη νομοθετική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών όπως και της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Διαπίστωσε έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος και πρότεινε συνάντηση της ΚΕΔΕ με την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την εξεύρεση εφικτής λύσης, τόσο σ’ αυτό το ζήτημα όσο και στα άλλα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζομένους σ’ αυτήν (κινητικότητα, υπερωρίες, μερική απασχόληση κ.λ.π).

Ο δήμαρχος Νικαίας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, τόνισε ότι το «πρόβλημα έχει ονοματεπώνυμο και είναι της κυβέρνησης που το δημιούργησε». Χαρακτήρισε την πρόταση του υπουργείου, εφόσον δεν τίθενται συνταγματικά θέματα, ως «σοβαρή βάση συζήτησης για την εξεύρεση λύσης, στην οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν και κάποιες της ΠΟΕ-ΟΤΑ». Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, ζήτησε μεταξύ άλλων να απευθύνει έκκληση η ΚΕΔΕ προς τους εργαζομένους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση των συμβασιούχων στους διαγωνισμούς πρόσληψης μονίμων που θα γίνουν. Επίσης, να αναλάβει η ΚΕΔΕ πρωτοβουλία, ώστε όλα τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή να στηρίξουν τη θέση της κυβέρνησης πως οι ανταποδοτικές υπηρεσίες είναι εκτός των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, δημοτική σύμβουλος Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη, χαρακτήρισε «ελιγμό» την κυβερνητική πρόταση που «σκοπό έχει να εξαπατήσει τους εργαζομένους», όπως είπε. Τόσο εκείνη, όσο και ο Τάσος Κανταράς από τη ΛΑΕ. που έκανε λόγο για «colpo grosso της κυβέρνησης σε βάρος των συμβασιούχων», ζήτησαν την μετατροπή όλων των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, την πρόσληψη εφεξής εργαζομένων στους ΟΤΑ βάσει των αναγκών τους σε θέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης κ.ά..

Τζανακόπουλος: Η βέλτιστη λύση είναι μια νέα 8μηνη σύμβαση και ταυτόχρονη προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις

Με δεδομένη τη νομική επιπλοκή, η βέλτιστη λύση είναι μια νέα 8μηνη σύμβαση και ταυτόχρονη προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις, ανέφερε για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρόνοιες, αλλά και ειδική μοριοδότηση για τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει.


Πηγή:EUROKINISSI

Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι έχει βρεθεί ο τρόπος που θα επιλύσει την κρίση που έχουμε μπροστά μας, με μια σύμβαση (για τους νυν συμβασιούχους στην καθαριότητα) και από εκεί και πέρα θα υπάρξει προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις στο δημόσιο. «Αυτό θα το αποφασίσουμε στη βάση της μελέτης που θα κάνουν οι ΟΤΑ, στη βάση των αναγκών για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Πρόκειται για συνολική πρόταση που σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα επιλύει το θέμα».

Η βασική πολιτική κατεύθυνση, υπογράμμισε, είναι ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας παραμένουν στους δήμους και τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τις εργασιακές συνθήκες «μεσαίωνα» που επιβάλλουν οι εργολάβοι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα έχει λυθεί εντός των επόμενων ημερών και θα καταλαγιάσει η απεργία.

Ένταση στη Θεσσαλονίκη

Αποφασισμένος να προχωρήσει την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη προκειμένου να καθαρίσει η πόλη από τους χιλιάδες τόνους των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους εξαιτίας των πολυήμερων κινητοποιήσεων των συμβασιούχων, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

"Να κατεβείτε να δουλέψετε. Να χτυπήσετε καρτέλα μαζί με τον ιδιώτη και να σας χειροκροτήσει όλη η πόλη. Ζητάμε από όλους να έρθουν να βγουν τρεις μέρες στους δρόμους, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, μαζί τον ιδιώτη για να καθαρίσει η Θεσσαλονίκη" είπε ο δήμαρχος, απευθυνόμενος προς τους συμβασιούχους, που έδωσαν το "παρών" στη συνεδρίαση.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως εάν οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν στον καθαρισμό της πόλης "ο ιδιώτης δεν θα έρθει για τρεις ημέρες, αλλά δεκατρείς. Δεν μπορεί να μείνει η κατάσταση έτσι".

Οι εργαζόμενοι εξέλαβαν την πρόταση Μπουτάρη για συνεργασία με τον ιδιώτη ως "απειλή". Σε κλίμα έντασης και συνθημάτων αποχώρησαν από την αίθουσα, ενώ εξαιτίας της διαμαρτυρίας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση.

Νωρίτερα, ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε πως υπάρχουν επιστολές αγανάκτησης για την εικόνα της πόλης από εμπορικούς συλλόγους και ξενοδοχεία. "Δεν μπορούμε να φέρουμε αγγέλους να σηκώσουμε τα σκουπίδια. Μπορούμε να φέρουμε τα συνεργεία. Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση. Αντιμετωπίζω μια κατάσταση έκτακτης κρίσης".

Ο κ. Μπουτάρης είπε ακόμη πως προτεραιότητα του δήμου είναι να καθαρίσει η Θεσσαλονίκη και όχι "να ικανοποιήσει έως και παράλογα αιτήματα 750 εργαζομένων".

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ν. Θεσσαλονίκης Σοφία Εξαδαχτύλου, μιλώντας στους δημοτικούς συμβούλους, ανέφερε πως οι συμβασιούχοι σε κίνηση καλής θέλησης επέτρεψαν από το μεσημέρι σε ορισμένα απορριμματοφόρα να πραγματοποιήσουν αποκομιδή με προσωπικό ασφαλείας.

Ωστόσο, ο δήμαρχος εξέφρασε επιφυλάξεις, εάν μπορούν λίγα απορριμματοφόρα να βελτιώσουν την κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης