ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας vs Γεννηματά: Όλα του γάμου δύσκολα

Eurokinissi/φώτο αρχείου

«Πρόσκληση προοδευτικής διακυβέρνησης μετά τα μνημόνια», απευθύνει ο Πρωθυπουργός προς το ΠαΣοΚ, ενώ στη συνέντευξή του σημειώνει ότι είναι «πιο κοντά παρά ποτέ η έξοδος στις αγορές».

Το τελευταίο το έχουμε ακούσει αρκετές φορές και μάλλον θα υλοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι καθώς υπάρχουν ελληνικά ομόλογα που μπορούν να «ανακυκλωθούν» δημιουργώντας την (επικοινωνιακή) εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλώς –οι αγορές, ωστόσο, γνωρίζουν ποιες έξοδοι στις αγορές είναι ελεγχόμενες και για λόγους «κλίματος» και ποιες ουσιαστικές.

Ενδιαφέρον, αν και δεν είναι «φρέσκια» είδηση, αποκτά η πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα προς το ΠαΣοΚ, ιδιαίτερα μετά την μπροστά στις κάμερες αντιπαράθεσή του με τη Φ. Γεννηματά. Η άποψη του Αλ. Τσίπρα δεν είναι κρυφή. Την έχει εκμυστηρευθεί ουκ ολίγες φορές σε πολιτικούς του φίλους και αντιπάλους. Την επανέλαβε και στη συνέντευξή του: «Είναι λάθος κάποιοι να πιστέψουν ότι τελείωσε η παραδοσιακή διάκριση ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά».

Ο Αλ. Τσίπρας εκτιμά ότι αν συσπειρωθεί ο προοδευτικός πόλος –στον οποίο βεβαίως και εντάσσει το ΠαΣοΚ– θα κυβερνά για χρόνια. Αυτό το πολιτικό του σχέδιο προωθεί με κάθε ευκαιρία. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, όταν έκλεισαν οι κάμερες στο Μαξίμου, αυτό ακριβώς είπε στην κ. Γεννηματά, στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους.

«Οι επόμενες εκλογές, Φώφη, όποτε και αν γίνουν, εγώ επιμένω ότι θα γίνουν το 2019, θα είναι σύγκρουση δύο πόλων. Του προοδευτικού και του δεξιού. Αν δεν είσαι στον προοδευτικό πόλο, κινδυνεύεις να συρρικνωθείς». Για να του απαντήσει η κ. Γεννηματά: «Εγώ δεν γίνομαι τσόντα κανενός. Ούτε του Μητσοτάκη, ούτε όμως και δική σου».

Η "πόρτα" της Γεννηματά

Η κ. Γεννηματά αμφισβητεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η κυρίαρχη δύναμη στον προοδευτικό πόλο –αν ποτέ δημιουργηθεί αυτός. Και τονίζει (Ελευθερία του Τύπου, 25.6.2017) χαρακτηριστικά: «Ας το πάρουν απόφαση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου. Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, με την καθοριστική δική μας ενίσχυση είναι το κλειδί». Και επισημαίνει ότι το δίλημμα με τον Τσίπα ή με τον Μητσοτάκη «δεν μας αφορά [...] Το πραγματικό δίλημμα σήμερα είναι: εθνική συνεννόηση ή καταστροφή. Σε αυτό το εθνικό δίλημμα έχουν να απαντήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που εξακολουθούν να παίζουν το παιγνίδι του μικρού δικομματισμού, της πόλωσης και του διχασμού».

Είναι φανερό ότι το ΠαΣοΚ της κ. Γεννηματά δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα, ανεξάρτητα αν η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει δώσει τα... κλειδιά της αντιπροσωπίας της στην Ελλάδα! Άλλωστε, αν η κ. Γεννηματά συμφωνήσει σήμερα με τον Τσίπρα, το ΠαΣοΚ θα καταρρεύσει. Κανείς δεν θα ψηφίσει ένα κόμμα που δηλώνει ότι ο ρόλος του θα είναι συμπληρωματικός.

Πηγή: Eurokinissi

Ο Αλ. Τσίπρας το γνωρίζει, γι’ αυτό και, ανεξάρτητα από τον αν δεν κάνει (ορατές) επιθετικές κινήσεις, προσπαθεί να ροκανίσει πολιτικά το ΠαΣοΚ. «Θα χαιρόμασταν ειλικρινά αν (το ΠαΣοΚ) έβρισκε ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς, πάντως, θα είμαστε εκεί. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσει για να φτάσει μέχρι εκεί». Καλεί, μάλιστα, τη Φώφη Γεννηματά να πάρει θέση στην ατζέντα Μητσοτάκη, με στόχο «να διαπιστώσουμε τουλάχιστον αν βρισκόμαστε από την ίδια ή από την άλλη πλευρά της αβύσσου».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Οι δημοσκοπήσεις είναι αρκετά διαφωτιστικές ανεξάρτητα του τι θα βγάλει τελικά η κάλπη. Αν το ΠαΣοΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήσουν ότι μετά τις εκλογές θα προχωρήσουν σε «προοδευτική διακυβέρνηση», δηλαδή θα σχηματίσουν οι δύο τους κυβέρνηση, τότε ο Τσίπρας με ένα σμπάρο έχει δύο τρυγόνια:

- Πρώτον, η ΝΔ μπορεί να κυβερνήσει μόνο με αυτοδυναμία, πράγμα δύσκολο έως και αδύνατον

- Δεύτερον, θα βρεθεί και πάλι πρωθυπουργός.

Και αν αυτά ισχύουν για τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με το ισχύοντα εκλογικό νόμο, ισχύουν στο πολλαπλάσιο για τις μεθεπόμενες, που θα γίνουν με την –ψηφισμένη από πέρσι– απλή αναλογική. Γιατί σ' αυτές αυτοδυναμία είναι αδύνατον να υπάρξει.

Αυτό το σενάριο, συγκυβέρνησης ΣύΡιζΑ και ΠΑΣΟΚ το θέλει όχι μόνο η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αλλά και οι χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ – άσχετα αν οι τελευταίοι δεν μπορούν να το πουν φωναχτά. Γιατί διαβλέπουν ότι η Ελλάδα δύσκολα θα προχωρήσει αν δεν υπάρξουν μεγάλες συναινέσεις –και ο νοών νοήτω...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης