ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος για Τουρκία: Η φιλία και η καλή γειτονία προϋποθέτουν σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Παυλόπουλος για Τουρκία: Η φιλία και η καλή γειτονία προϋποθέτουν σεβασμό του διεθνούς δικαίου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Για μας, τους Έλληνες, η ελευθερία είναι, κυριολεκτικώς, βιωματική κατάσταση. Μόνον ελεύθεροι μπορούμε να υπάρξουμε, να αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας, να διαφυλάξουμε την ιστορία μας και να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί. Αυτό το αίσθημα ελευθερίας μας οδηγεί να υπερασπιζόμαστε, με βάση το διεθνές δίκαιο και χωρίς ίχνος υποχωρητικότητας, την κυριαρχία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και τα σύνορά μας, άρα την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη του δήμου των Ψαρών.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «προς την γείτονα Τουρκία υπενθυμίζουμε ποιο είναι το χρέος μας με βάση την ιστορία, η οποία πάντα διδάσκει. Το χρέος αυτό συνίσταται στην συνειδητοποίηση του ότι οι λαοί μας πρέπει να ζήσουν ειρηνικά, υπό όρους φιλίας και καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη ν’ ανταποκριθεί προς αυτή την κατεύθυνση και το αποδεικνύει διαρκώς και εμπράκτως. Η Τουρκία όμως πρέπει να κατανοήσει ότι η φιλία και η καλή γειτονία -όπως και η εν γένει ευρωπαϊκή της προοπτική, την οποίαν εμείς στηρίζουμε- προϋποθέτουν πλήρη και ανυπόκριτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του, καθώς και του ευρωπαϊκού δικαίου, άρα πρωτίστως του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να διατηρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε τις γέφυρες φιλίας. Υπάρχουν όμως τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις: Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο σύνολο του, ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ο σεβασμός της ιστορίας. Εμείς είμαστε εδώ έτοιμοι να συνεργαστούμε, να ζήσουμε μαζί και να δημιουργήσουμε μαζί εφόσον γίνεται σεβαστή η αντηρίδα των προϋποθέσεων. Αν όχι ο δρόμος δεν είναι σεβαστός. Και η ευθύνη δεν είναι σε αυτό το λαό, αλλά σε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις που αντίκεινται στις παραπάνω αρχές».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του σημείωσε ότι «η τιμή που σήμερα επιδαψιλεύετε στο πρόσωπό μου, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, με την ανακήρυξή μου ως Επίτιμου Δημότη του εμβληματικού, ως προς την προσφορά του στο έθνος μας, δήμου των Ψαρών, είναι απολύτως ξεχωριστή και με συγκινεί βαθύτατα.

Η μεγάλη συμβολή του τόπου σας στους αγώνες του έθνους μας για ανεξαρτησία και ελευθερία δεν εξαντλείται ασφαλώς στην εξέγερση και στη συμμετοχή του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων, κορυφαία στιγμή του οποίου υπήρξεν αναμφιβόλως η ηρωϊκή του αντίσταση και, δυστυχώς, η συνακόλουθη σφαγή και αιχμαλωσία όλων σχεδόν των κατοίκων του νησιού, το 1824, από τους Τούρκους. Η ηρωϊκή, όμως, αυτή θυσία των πολεμιστών και των γυναικοπαίδων των Ψαρών, την μνήμη των οποίων ευλαβώς σήμερα τιμούμε, έχει διαχρονική σημασία ως απαράμιλλο μάθημα ελευθερίας» και πρόσθεσε ότι «η σφαγή των Ψαρών άγγιξε τις πιο ευαίσθητες χορδές μεγάλων Ελλήνων δημιουργών στον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης, όπως αποδεικνύεται από τον χαμένο σήμερα ζωγραφικό πίνακα του Νικολάου Γύζη, «Η Δόξα των Ψαρών», την ωδή του Κάβου, «Εις Ψαρά», με το συγκλονιστικό δίστιχο, «Επί το μέγα ερείπιον, η Ελευθερία ολόρθη», αλλά και το μοναδικής εκφραστικής δύναμης επίγραμμα του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού».

Επίσης αναφέρθηκε σε σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας των Ψαρών ξεκινώντας από την εποχή του Ομήρου, την νεολοθική περίοδο και την ύστερη εποχή του Χαλκού και φτάνοντας στην εποχή λίγο μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, και την περίοδο της επανάστασης του 1821, όταν τα Ψαρά αποτελούσαν την τρίτη ναυτική δύναμη, μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε αναλυτικά για το σημαντικό ρόλο του νησιού κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης και αναφέρθηκε στην ιερή παρακαταθήκη που μας αφήνει ο ηρωϊκός αγώνας και η θυσία των προγόνων μας, τον Ιούνιο του 1824

«Αναχωρώ από την ηρωική νήσο των Ψαρών παίρνοντας στις "αποσκευές" μου την μεγάλη τιμή που μου επιφυλάξατε και η οποία μ’ επιφορτίζει με το ιερό χρέος ν’ ανταποκριθώ, με όλες μου τις δυνάμεις, στην αποστολή που κληροδοτεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μεγάλη ιστορία του τόπου σας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.