ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Φίλης: Δεν είμαι βεντέτα, έχω τις διαφωνίες μου με την κυβέρνηση

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, άσκησε σκληρή κριτική σε συγκεριμένες επιλογές της κυβέρνησης αφήνοντας, παράλληλα,  αιχμές για τον ρόλο που έπαιξε η εκκλησία στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Φίλης ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός. «Δεν είμαι βεντέτα, είμαι μέλος μιας συλλογικότητας, της οποίας με εκφράζει το γενικό πολιτικό πρόγραμμα αλλά είμαι αντίθετος με κάποιες μορφές της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής», είπε.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε πως στον πυρήνα της πολιτικής υπάρχουν νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά, από την εφαρμογή του προγράμματος. Ανέφερε ακόμη ότι τα επί πενταετία πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% δεν είναι εύκολο να βγουν και πως απαιτείται σκληρή λιτότητα ενώ εκτίμησε πως θα δημιουργήσουν κοινωνικές ανισότητες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία έχει θετικά στοιχεία αφού θα δοθούν και χρήματα που θα πέσουν στην αγορά και δίνει σήμα σταθερότητας στις αγορές και στους επενδυτές. Ωστόσο σημείωσε: «Το πρόγραμμα δεν μπορεί να υιοθετηθεί από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ... το υλοποιούμε με καταναγκασμό και προσπαθούμε να βρούμε ρωγμές για να επωφελείται ο πολίτης που είναι θύμα της κρίσης».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ο κ. Φίλης επεσήμανε πως η κυβέρνηση επεδίωξε ξεκάθαρη λύση για την απομείωση του χρέους σημειώνοντας ότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος, αλλά συμπλήρωσε ότι δεν επιτεύχθηκε καθώς είναι «πιθανόν να μην είχαμε σταθμίσει σωστά τον συσχετισμό δυνάμεων».

Ο ίδιος διαμήνυσε ότι τον Οκτώβριο δεν θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει νέα μέτρα, εάν ζητηθούν για την τρίτη αξιολόγηση, ξεκαθάρισε όμως πως το κόμμα του δεν είναι ίδιο με την Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση της οποίας θα είχε ψηφίσει σκληρότερα μέτρα και δεν θα διαπραγματευόταν όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να πάρει κοινωνική στροφή μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης.

Ακόμη, ο πρώην υπουργός Παιδείας τάχθηκε υπέρ της διάκρισης των ρόλων κράτους και εκκλησίας, αφήνοντας αιχμές για παρέμβαση της εκκλησίας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

Αιχμές άφησε και για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος ζήτησε αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων λέγοντας ότι θα ήταν πρόκληση να δίναμε χρήματα για εξοπλισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης