ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος προς Γιλντιρίμ: Αυτά που μας ενώνουν, είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν

Παυλόπουλος προς Γιλντιρίμ: Αυτά που μας ενώνουν, είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Εμείς οι Έλληνες επιθυμούσαμε, επιθυμούμε και θα επιθυμούμε πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία»: με την εισαγωγική αυτή διαπίστωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Τούρκο πρωθυπουργό.

«Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν», σημείωσε εμφατικά ο Πρ. Παυλόπουλος για να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ε.Ε.». Αλλά με δύο προϋποθέσεις, έσπευσε να συμπληρώσει: το σεβασμό του διεθνούς δικαίου αφενός, το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου αφετέρου. Προϋποθέσεις που ισχύουν τόσο για εκείνους που είναι ήδη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας όσο και αυτούς που επιθυμούν να γίνουν.

Με «πυξίδα» τη φράση αυτή, ό,τι χωρίζει τις δύο χώρες, μπορεί να αντιμετωπισθεί με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος στη συνέχεια αποδέχθηκε την πρόταση του Μπ. Γιλντιρίμ για επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.

Υπό τον όρο, διευκρίνισε ο Πρ. Παυλόπουλος, ότι θα προετοιμασθεί καλά για να έχει αποτελέσματα, ούτως ώστε να ανοίξει νέα σελίδα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. «Οι λαοί θέλουν να ζήσουν ειρηνικά» έκλεισε ο Πρόεδρος, με την πρόσθετη επισήμανση ότι για τα λάθη ευθύνονται οι ηγεσίες τους.

«Η Ελλάδα αποτελεί την πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας για την Ευρώπη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ευνοϊκή για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι «πάντα θεωρούσαμε ότι η Τουρκία πρέπει να βρει τον δρόμο της στην Ευρώπη». Ωστόσο, επισήμανε ότι για να μπορεί κάποιος να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του και βεβαίως το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι προς την κατεύθυνση αυτή να βοηθήσουμε την Τουρκία όταν το χρειασθεί».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, ότι θα διευκόλυνε πάρα πολύ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ό,τι είναι εκείνο που μας χωρίζει να το λύσουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ειρηνικά, σύμφωνα με τους κανόνες εκείνους που διασφαλίζουν την ειρηνική μας συνύπαρξη.

«Είμαστε έτοιμοι οι Έλληνες να το πράξουμε αυτό και εάν συμβεί αυτό, ένα μεγάλο μέρος των εξόδων που υφίστανται οι δυο χώρες, σε κρίσιμες στιγμές για την οικονομία τους, θα μπορούσε κάλλιστα να διατεθεί για την ενίσχυση ακόμη περισσότερο του επιπέδου ευημερίας των λαών μας. Είναι ανάγκη να το πράξουμε αυτό και σε αυτό είμαστε απόλυτα ειλικρινείς» σημείωσε.

Παράλληλα, δέχθηκε με μεγάλη χαρά την επιθυμία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα εντός του έτους, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον κ. Γιλντιρίμ και υπογράμμισε την ανάγκη η επίσκεψη αυτή να προετοιμαστεί καλά, ώστε να έχουμε αποτελέσματα και να μπορέσει να ανοίξει μια πραγματικά νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και των δυο λαών και επιπλέον, για να αποτελέσει και μια απτή απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι η μεγάλη εκείνη πόρτα, η οποία ανοίγεται στην Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, οι λαοί μας το μόνο πράγμα που επιθυμούν είναι να ζήσουν εν ειρήνη. Ποτέ δεν ήταν οι λαοί που δημιούργησαν τα προβλήματα, ήταν τα λάθη των πολιτικών, τα οποία τα δημιούργησαν και τα πλήρωσαν πολύ ακριβά οι λαοί. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε στο διηνεκές και αυτό είναι το μήνυμα, το οποίο θέλω να βγει και από την συνάντηση που θα έχουμε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Γιλντιρίμ: Η Τουρκία αναγνωρίζει τις ελληνικές προσπάθειες για ένταξή της στην Ε.Ε.

Από την επισήμανση ότι ο Πρ. Παυλόπουλος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας που επισκέφθηκε την Άγκυρα, ξεκίνησε την αναφορά του ο Τούρκος πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συνέχεια αναγνώρισε μεν ότι υπάρχουν θέματα τα οποία προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο οι δύο πλευρές, έχουν ωστόσο κοινή μοίρα και μέλλον να μοιραστούν. Ταυτοχρόνως, ο Μπ. Γιλντιρίμ υπογράμμισε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., όμως η Ε.Ε. δεν έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της στο θέμα, πρόσθεσε.

Γι' αυτό και η Ε.Ε. καλείται να αποφασίσει τη θέση της Τουρκίας, κατέληξε.

Ζήτησε, τέλος, να αναγνωρισθούν οι τουρκικές προσπάθειες στο προσφυγικό αλλά και για έναν κόσμο περισσότερο ασφαλή.

Ο κ. Γιλντιρίμ συμφώνησε απόλυτα με τα θέματα και την προσέγγιση που υιοθέτησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την ομιλία του για την επίλυση των προβλημάτων, σημειώνοντας ότι «φυσικά, υπάρχουν θέματα για τα οποία σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, αυτά που μας ενώνουν, τα θέματα για τα οποία έχουμε κοινή προσέγγιση, είναι πολυάριθμα. Ως εκ τούτου, φρονώ ότι μια θετική προσέγγιση σε αυτή την θετική ατζέντα θα αποβεί επ΄ ωφελεία των δυο λαών και των δυο χωρών» σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μπορούμε να παράγουμε λύσεις στα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εφόσον υιοθετήσουμε ως βασική αρχή, τον αμοιβαίο σεβασμό και τον σεβασμό στις ευαισθησίες καθενός από τους λαούς μας.

«Εμείς μοιραζόμαστε κοινό γεωγραφικό πλάτος. Και όπως λένε, η γεωγραφία είναι μέρος της μοίρας ενός λαού. Άρα έχουμε μία κοινή μοίρα, ένα κοινό μέλλον να μοιραστούμε. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και του σεβασμού της κυριαρχίας της καθεμιάς χώρας, θα συμβάλει να προχωρήσουμε έτι περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε.

Επισήμανε, επίσης, ότι «η τουρκική κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση της συμβολής της Ελλάδας στις προσπάθειες της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για όλα όσα κάνατε ως χώρα. Ωστόσο, εάν ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τα πεπραγμένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τελευταίο έτος, νομίζω ότι η Ευρώπη θα “έμενε στην ίδια τάξη”. Δεν έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό, για να μπορέσει να προχωρήσει στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι αυτά αποτελούν κομμάτι του παρελθόντος και πρόσθεσε ότι «θα είναι πολύ καλό η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει με σαφήνεια το όραμά της για μια Ευρώπη του μέλλοντος και να αποφασίσει για την θέση που θα έχει η Τουρκία μέσα σ' αυτό το μέλλον. Πιστεύουμε ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει εν γένει στην ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ως προς τις αναταραχές που βιώνουμε στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, πιστεύουμε ότι η Τουρκία αποτελεί ένα είδος “αναχώματος”, ούτως ώστε να μην υπάρχουν τόσο μεγάλες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και επίσης, είναι ένας σημαντικός πυλώνας στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει τις τρομοκρατικές ενέργειες που απειλούν τον κόσμο».

Μάλιστα, επισήμανε ότι «ως εκ τούτου, προσμένουμε και επιθυμούμε μία αναγνώριση αυτής της συμβολής και των προσπαθειών που καταβάλλει η Τουρκία στα θέματα, τόσο της ασφάλειας όσο και της τρομοκρατίας, αλλά και στο θέμα το προσφυγικό και θα μας ικανοποιούσε εξαιρετικά εφόσον η Ευρώπη μπορέσει να εκφράσει την αναγνώριση αυτή προς την χώρα μας».

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι στις διμερείς μας σχέσεις δεν επωφελούμαστε επαρκώς του υπάρχοντος δυναμικού και πρόσθεσε ότι «έχουμε πολλά που μπορούμε να κάνουμε από κοινού, τόσο στο τομέα του Τουρισμού όσο και της Οικονομίας, στον τομέα των Επενδύσεων, σε σχέδια Υποδομών κλπ».

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.