Δεν απάντησε ο Παππάς όταν τον ρώτησαν για τις σχέσεις Μαξίμου-Τσακαλώτου
Η απόφαση του Eurogroup αφήνει σε όλους ξεκάθαρα συμπεράσματα, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ για τα αποτελέσματα του Eurogroup, σημείωσε ότι τώρα, έχουμε για πρώτη φορά απόφαση που συγκεκριμενοποιεί μέτρα για το χρέος, ιδρύει αναπτυξιακή τράπεζα, ενώ αυτά τα βήματα θα αποτελούν πλέον και ευρωπαϊκό κεκτημένο. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για τη σχέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το Μαξίμου.
«Για πρώτη φορά μπαίνει ρήτρα ανάπτυξης και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει με τη ΝΔ γιατί κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τις πολιτικές της, με τα προγράμματά της» , υπογράμμισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.
Μιλώντας για το χρέος είπε ότι η ρήτρα ανάπτυξης η οποία περιελήφθηκε στην απόφαση του Eurogroup, καθιστά τους εταίρους μας συμμέτοχους, καθώς θα έχουν και οι ίδιοι συμφέρον εάν αναπτυχθεί η χώρα. Έχουν και αυτοί κάθε κίνητρο για να περάσει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά, και αυτό αποτυπώνεται και στην απόφαση του Eurogroup, προσέθεσε ο Ν. Παππάς.
Για την τελευταία παράγραφο της απόφασης του Eurogroup και τη χρησιμοποίηση των πλεονασμάτων για έξοδο στις αγορές, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ μίλησε για τον διαρκή στόχο της κυβέρνησης, ο οποίος είπε ότι είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι όλα τα βήματα από εδώ και πέρα πρέπει να είναι προσεκτικά και συγκεκριμένα. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να περάσουμε στην κανονικότητα, τόνισε.
Η Ευρώπη παίρνει πια επάνω της κάποιες ευθύνες, συνέχισε ο Ν. Παππάς, αναφερόμενος και στις θέσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι είναι επικεφαλής ενός Οργανισμού ο οποίος έχει πέσει έξω αρκετές φορές. Υπάρχει ένας καθαρός διάδρομος, συμπλήρωσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, ωστόσο μια έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνει με προσοχή. «Η έξοδος στις αγορές είναι ένα εργαλείο, δεν είναι ο τελικός σκοπός», υπογράμμισε, «δεν χρειάζεται προχειρότητα όπως έγινε και στο παρελθόν».
Σχολιάζοντας δηλώσεις του Ευάγελου Βενιζέλου για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο Ν. Παππάς είπε ότι οι πολιτικοί πρέπει να εμφορούνται από πολιτική γενναιότητα, κάνοντας λόγο παράλληλα για τεράστιες ιστορικά, πολιτικές ευθύνες και επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Σε ερώτηση για τους μικροομολογιούχους, ο Ν. Παππάς μίλησε για ένα μεγάλο δράμα μέσα στη συνολικότερη καταστροφή της χώρας με το PSI, λέγοντας ότι η ανάπτυξη θέλει περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας, πείθοντας συγχρόνως τους επενδυτές, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται ισχυρή δημόσια παρέμβαση. Καμία οικονομία δεν έχει εξέλθει της κρίσης αποκλειστικά από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, σημείωσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος με πολιτικές νεοφιλελευθερών προγραμμάτων.
Απέφυγε να σχολιάσει τις σχέσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με το Μαξίμου, κάνοντας λόγο για συνεχή σενάρια.
Επίθεση σε ΝΔ και... τηλεοπτικές άδειες
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υπογράμμισε ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Αυτός ήταν ο μόνιμος σχεδιασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία πόνταρε στο να μην υπάρξει συμφωνία», προσέθεσε ο Νίκος Παππάς, «σενάριο το οποίο διαψεύσθηκε εκκωφαντικά». Υπάρχει δομικό πρόβλημα στη ΝΔ, προσπαθεί να προκαλέσει ναυάγιο για να κάνει το ναυαγοσώστη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας και δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ περί ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Υγεία, ο Ν. Παππάς είπε ότι μιλάμε για εντελώς αντίθετες πολιτικές, και ότι ήρθε η ώρα οι πολιτικές δυνάμεις να κάτσουν και να συζητήσουν στρατηγικά για την πορεία της χώρας, τη στιγμή που βρισκόμαστε σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας.
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, μιλώντας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημείωσε ότι χρειάζεται διαφανές σύστημα εφαρμογής δικαίου, σταθερή νομοθεσία, δίκτυα διανομής και τηλεπικοινωνιών, προσθέτοντας ότι γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Για το δικό του χαρτοφυλάκιο ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, μίλησε για ραγδαίες αλλαγές στο τηλεοπτικό προϊόν και τη μετάδοσή του, ενώ για την τροπολογία που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και, ουσιαστικά προαναγγέλει την έναρξη της διαδικασίας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Ν. Παππάς είπε ότι όντως έχουν υπάρξει καθυστερήσεις και θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει νωρίτερα, καθώς υπήρχε η τεχνογνωσία από την προηγούμενη προκήρυξη. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο, τόνισε ο Ν. Παππάς, όπου και το ΕΣΡ δεν θα θέλει να μείνει στην ελληνική ιστορία των ΜΜΕ, όπως τα προηγούμενα μέλη του, κάνοντας αναφορές σε αδράνεια και σκανδαλώδεις παραλήψεις. Ο Ν. Παππάς επανέλαβε ότι το προηγούμενο ΕΣΡ δεν είχε νόμιμη σύνθεση κάτι για το οποίο, είπε, μας δικαίωσε και η απόφαση του ΣτΕ.
Για τη DIGEA και την έλλειψη σήματος σε αρκετές περιοχές της χώρας, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ έκανε λόγο για διπλό μαύρο, γιατί εκτός από το μαύρο στην ΕΡΤ υπήρξε και το μαύρο στις δύσκολα προσβάσιμες περιοχές, σημειώνοντας ότι ένας ιδιωτικός φορέας δεν έχει κίνητρο για τη σωστή μετάδοση του σήματος στις δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας. Τώρα είμαστε στη διαδικασία βελτίωσης των κεραιοσυστημάτων της χώρας και με τη δορυφορική τηλεόραση είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τα κενά, πρόσθεσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ. Τη Δευτέρα θα βρεθώ στην Τήλο για αυτή τη δράση, είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ο τρόπος κάλυψης του συνόλου της Επικράτειας. Πιο συγκεκριμένα, για τη σύμβαση με τη DIGEA, ο Ν. Παππάς είπε υπάρχουν ρήτρες στη σύμβαση που πρέπει να τηρηθούν, ωστόσο τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης από την ΕΡΤ, ενός δικού της δικτύου.
Σχολιάζοντας τα περί επηρεασμού του εκδοτικού τοπίου από την κυβέρνηση, ο Ν. Παππάς μίλησε για αστήρικτες κατηγορίες τις οποίες αξιοποίησαν ΝΔ και διάφορα επιχειρηματικά κέντρα, τα οποία ακόμα επωφελούνται των δημοσίων συχνοτήτων, τη στιγμή που η κυβέρνηση πήγε απλά να εφαρμόσει τον νόμο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Μιλώντας για την ΕΡΤ ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι δέχεται βέλη λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, καθώς ορισμένοι έχουν διαλέξει τον ρόλο του υπερασπιστή συγκεκριμένων συμφερόντων που λυμαίνονται τα ραδιοτηλεοπτικά. Η ΕΡΤ είναι αναντικατάστατη περιουσία του ελληνικού λαού, προσέθεσε ο Ν. Παππάς, σημειώνοντας ότι με το άνοιγμα εκ νέου της ΕΡΤ, η διοίκηση είχε ένα τιτάνιο έργο για να την ξαναστήσει στα πόδια της, προσθέτοντας ότι διαψεύσθηκαν όσοι είπαν ότι δεν θα προχωρήσει οικονομικά. «Η ΕΡΤ πρέπει να κάνει τα βήματα για να μπει στην ψηφιακή εποχή γιατί έχει το εκτόπισμα να το κάνει» τόνισε κλείνοντας ο υπουργός.
Κυπριακό-ΠΓΔΜ
Για την τριμερή διάσκεψη με το Ισραήλ και την Κύπρο, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, είπε ότι η συγκεκριμένη στρατηγική εντάσσεται στο όραμα της κυβέρνησης για τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού και επικοινωνιακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει σταθεροποίηση καθώς υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για όλες τις χώρες.
Για το Κυπριακό, ο Ν. Παππάς δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις συνομιλίες Ακιντζί- Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει δείξει γενναιότητα κάτι για το οποίο εύχεται και στην άλλη πλευρά.
Σχολιάζοντας τις προοπτικές επίλυσης του θέματος της ονομοασίας της ΠΓΔΜ ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε εξαιρετικό το γεγονός, στη βάση να παίξει η Ελλάδα ακόμα πιο αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις τηλεθεατών για τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να τον καταργήσει λόγω των προηγούμενων συμφωνιών, και τη στιγμή που κατάφερε να τον μειώσει για το 30% των πολιτών η ΝΔ δεν το ψήφισε. Αυτό κάτι δείχνει, σημείωσε ο Ν. Παππάς.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεχιζόμενη κρίση στον Τύπο, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ μίλησε για μια άσχημη κατάσταση, προσθέτοντας ότι και εκεί πρέπει να γίνει εξορθολογισμός.
Τέλος, απαντώντας αστειευόμενος το πότε θα φορέσει και ο ίδιος γραβάτα, σχολίασε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για κάτι τέτοιο.