ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Μαζί με τον Ευκλείδη μέχρι το τέλος

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Έντονη προσπάθεια καταβάλλει το Μαξίμου για να στείλει το μήνυμα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όχι μόνο συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, αλλά ότι οι δύο πολιτικοί συνεργάζονται άψογα για τη χάραξη της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης -μαζί και ο Γ. Χουλιαράκης.

Αξιωματούχος του Μαξίμου είπε χαρακτηριστικά στο CNN Greece: «Αλέξης κι Ευκλείδης θα το πάνε μαζί μέχρι να βγούμε στις αγορές. Όχι μόνο συνεργάζονται στενά, αλλά οι σχέσεις του δεν ήταν ποτέ τόσο καλές. Τα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου είτε είναι αποκυήματα φαντασίας είτε είναι υποβολιμαία προκειμένου να βλάψουν την κυβέρνηση. Παρά τους ευσεβείς πόθους του κ. Μητσοτάκη η κυβερνητική ενότητα είναι αρραγής. Προχωράμε ενωμένοι για να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία».

Τα δημοσιεύματα

Τα δημοσιεύματα που διέψευσε το Μαξίμου, ισχυρίζονταν ότι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης έχουν πέσει σε δυσμένεια λόγω της αποτυχίας των διαπραγματευτικών στόχων της κυβέρνησης. Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος φερόταν να έχει χρεωθεί αποκλειστικά την υπέρμετρη προβολή των στόχων της ρύθμισης του χρέους και της συμμετοχής στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.

Ωστόσο, από το Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι η διαπραγματευτική γραμμή δεν χαράσσεται μόνο από τον υπουργό Οικονομικών. Η στρατηγική και η τακτική της ελληνική διαπραγματευτικής ομάδας διαμορφώνονται από κοινού με τον πρωθυπουργό o οποίος έχει πάντοτε τον τελευταίο λόγο.

Λύση την Πέμπτη

Μόνο μαθηματικές είναι πλέον οι πιθανότητες να μην κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής στις δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνο Λε Μερ:

«Πιστεύω ότι είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών, στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μην χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής. Γιατί, αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εν τούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν».

Η συμφωνία που, όπως φαίνεται, θα καταλήξει η κυβέρνηση με τους δανειστές:

- Δεν θα έχει σαφή και δεσμευτική περιγραφή των ρυθμίσεων του χρέους, τουλάχιστον όπως θα τις ήθελε τον ΔΝΤ και η κυβέρνηση.

- Δεν θα επιτρέψει την ένταξη της Ελλάδας στο QE, παρά το ότι η κυβέρνηση διαρρέει ότι κάτι τέτοιο είναι ακόμα εφικτό.

- Θα αποτελεί μια βελτιωμένη εκδοχή της πρότασης Σόιμπλε σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων.

- Θα δίνει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα χωρίς να καταβάλει χρήματα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι, πλέον, η αποχώρηση του Ταμείου μετά τις γερμανικές εκλογές -έστω μέχρι το τέλος του χρόνου.

- Θα προβλέπει αυξημένη δόση της τάξης των 9 - 10 δισ. ευρώ ώστε να αποκληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

- Τέλος φαίνεται ότι θα υπάρχουν ορισμένες λεκτικές αναφορές στην πρόοδο και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίες προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση στην επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό υπουργικό Συμβούλιο θα παίξει, καθαρά, ρόλο "μασάζ". Προκειμένου να απορροφήσει τις όποιες αντιδράσεις της (σχεδόν, σίγουρης) συμφωνίας της Πέμπτης. Όποιος διαφωνήσει θα κληθεί να το πει στο υπουργικό Συμβούλιο, διαφορετικά θα πρέπει να σιωπήσει για πάντα!...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης