ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Παυλόπουλος: «Ο κ. Σόιμπλε να τηρήσει τις υποχρεώσεις του, εμείς εκπληρώσαμε τις δικές μας»

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στη Γερμανία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα " Die Welt" δήλωσε οτι είναι βέβαιαος πως στην συνεδρίαση του eurogroup στις 15 Ιουνίου θα βρεθεί λύση. Επισήμανε οτι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και τώρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -ένας πολιτικός που τηρεί αυστηρά τους κανόνες, όπως σημειώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Πρ. Παυλόπουλος- πρέπει να τηρήσει τις δικές του.

Κατά λέξη και στο ερώτημα αν οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις μπροστά σ’ ένα νέο σημείο ναδίρ, ο Έλληνας Πρόεδρος απαντά: «Ένα τέτοιο σημείο υπήρξε το 2015. Έκτοτε τα πράγματα βελτιώνονται. Είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία πρέπει να διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η Ελλάδα να μπορεί πράγματι να αποπληρώσει τα χρέη της. Αυτή την άποψη υποστηρίζουν το ΔΝΤ καθώς και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Σόιμπλε και το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Καθώς κι εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας, ψηφίζοντας τις μειώσεις συντάξεων και το χαμηλότερο αφορολόγητο που απαίτησαν οι πιστωτές».

Στη συνέχεια δε, ο Πρ. Παυλόπουλος επισημαίνει ότι γνωρίζει ότι «ο κ. Σόιμπλε είναι πρότυπο στην τήρηση κανόνων. Συνεργάστηκα -θυμίζει- μαζί του τέσσερα χρόνια ως Υπουργός Εσωτερικών. Πάντοτε ζητούσε από τους άλλους να τηρούμε τις συμφωνίες. Τώρα ήρθε η ευκαιρία μου να ζητήσω από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών να τηρήσει ο ίδιος τους κανόνες. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυστηρός, αλλά δίκαιος και γι’ αυτό θα βρει τη φόρμουλα που θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε πράγματι να απομειώσουμε το χρέος».

Μπαίνοντας στις λεπτομέρειες της λύσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρινίζει: «Αυτό που ζητάμε δε θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στη Γερμανία. Το θέμα είναι να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Για να γίνει κάτι τέτοιο υπάρχουν πολλές μέθοδοι. Μπορεί κανείς να επιμηκύνει τους χρόνους αποπληρωμής ή να μειώσει τα επιτόκια. Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποστηρίζει την άποψη ότι η Ελλάδα επιδεικνύει αξιοπιστία κι έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να λάβει πιο προσεκτικά υπόψη του την εκτίμηση του κ. Γκάμπριελ».

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι είναι σε εξέλιξη ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία και ότι, εν πάση περιπτώσει, άλλοι οι ψηφοφόροι του Β. Σόιμπλε και άλλοι του Ζ. Γκάμπριελ, ο Έλληνας Πρόεδρος αναφέρει: «Ζητώ από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην επηρεαστεί στην απόφασή του από τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα. Εδώ διακυβεύεται κάτι μεγαλύτερο, το ζήτημα είναι η Ευρώπη. Πάντως και η Άγγελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν κάνει τόσα πολλά για τη Γερμανία, ώστε δεν πιστεύω ότι οι Γερμανοί θα εξαρτήσουν την ψήφο τους στις εκλογές από το εάν η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση του χρέους ή όχι. Πιστεύω στη σοφία του γερμανικού λαού».

«Πολλοί Γερμανοί φοβούνται ότι η Ελλάδα δε θα αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ακόμη στο στερεότυπο του τεμπέλη, διεφθαρμένου Έλληνα», λέει ο δημοσιογράφος της “Welt” και ο Πρ. Παυλόπουλος απαντά: «Ίσως η γερμανική κυβέρνηση θα ‘πρεπε να ενημερώσει καλύτερα τους Γερμανούς ψηφοφόρους. Ότι οι θυσίες των Ελλήνων έχουν υπάρξει πραγματικά απερίγραπτα μεγάλες. Κι ότι η Γερμανία δε έχει χάσει μέχρι τώρα ούτε ένα ευρώ. Η πολιτική θα πρέπει να δρα ενάντια σ’ αυτές τις προκαταλήψεις», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπληρώνει: «Κανείς δεν υποστηρίζει ότι θα ‘πρεπε να πετάμε στην ευρωζώνη τα χρήματα από το παράθυρο. Πρέπει να ελέγχουμε αυστηρότερα τις δαπάνες μας. Όμως θα πρέπει και να στηρίζουμε την ανάπτυξη. Ο καλύτερος τρόπος μείωσης του χρέους είναι μέσω της ανάπτυξης, και στην Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι η ευρωζώνη θα μας δώσει αυτή την ευκαιρία. Έτσι αντιλαμβανόμαστε την ιδέα της αλληλεγγύης».

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο Έλληνας Πρόεδρος υπενθυμίζει τις οικονομικές κυρώσεις που προβλέπονται για όσους δεν δέχονται πρόσφυγες και διευκρινίζει ότι η υπενθύμιση αυτή δεν αφορά τη Γερμανία, που «έχει ήδη κάνει πολλά». Ο Πρ. Παυλόπουλος μιλά όμως και για τη δύναμη των Ελλήνων, κάποιες φορές μόνοι, να υποδεχθούν τους πρόσφυγες, μια στάση που απορρέει και από την προστασία, με την οποία περιβάλλονταν οι πρόσφυγες στην αρχαία Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο δημοσιογραφικό ερώτημα, τέλος, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί με καταγγελία της συμφωνίας, ο Πρ. Παυλόπουλος δίνει την εξής απάντηση: «Εμείς οι Έλληνες επιδιώκουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους Τούρκους. Η Ελλάδα είναι η πύλη της Δύσης για την Τουρκία. Θέλουμε να διατηρηθεί η προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Όμως εάν ο κ. Ερντογάν, τον οποίο θεωρώ φίλο και εταίρο, επιθυμεί πράγματι μια ευρωπαϊκή προοπτική (για την Τουρκία), θα πρέπει να πάψει να απειλεί ότι θα στείλει τους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Η Τουρκία πρέπει επίσης να καταλάβει ότι ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις της. Δε μπορεί να συζητά για επαναφορά της θανατικής ποινής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης