Σύνοδο Κορυφής «δείχνει» η Αθήνα για το χρέος
Νέα στρατηγική φαίνεται ότι χαράσσει η κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, καθώς ολοένα και απομακρύνεται το ενδεχόμενο λύσης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Έπειτα από τις δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου ότι κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η Ελλάδα μπορεί να προσμένει συμφωνία μόνο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η Αθήνα περνά στην αντεπίθεση απειλώντας ότι το θέμα θα τεθεί απευθείας στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 22 Ιουνίου.
«Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις παραπάνω διαρροές και προσέθεσαν:
Μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής.
Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που θα δρομολογούσε την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση. Αναφορικά με το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, στελέχη του Ευρωσυστήματος δηλώνουν απολύτως βέβαια πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με δωδεκάμηνο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση, τουλάχιστον έως ότου υπάρξει ελάφρυνση χρέους που θα το ικανοποιεί.
Να σημειωθεί πως οι Ευρωπαίοι έχουν εξαντλήσει όλη τους την επιρροή εντός του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για να πάρουν μια συγκατάβαση για ένα πρόγραμμα «επί της αρχής» και ήδη η κατάσταση σε αυτό το μέτωπο είναι οριακή.
(Πηγή: REUTERS/Francois Lenoir)
Το ΔΝΤ κρατά κλειστά τα χαρτιά του
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ εμφανίζεται εξαιρετικά φειδωλό στις αναφορές του για το τι μέλλει γενέσθαι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με τα στελέχη του να αποφεύγουν να κάνουν συγκεκριμένες δηλώσεις και να επιμένουν στη θέση πως «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του Ταμείου».
Πρέπει να σημειωθεί πως οι κανόνες του ΔΝΤ για τα όρια δημόσιου χρέους στο πλαίσιο των προγραμμάτων που στηρίζει το Ταμείο (Public Debt Limits in IMF-Supported Programs) έχουν αναθεωρηθεί σχετικά πρόσφατα το (Νοέμβριο 2014) και στην αναθεώρηση τους συνέβαλε και η αποτυχία των ελληνικών προγραμμάτων.
Οι νέοι κανόνες αναφέρουν πως όταν το προσωπικό του Ταμείου εισηγείται ένα νέο πρόγραμμα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, η έκθεση βαθμολογίας που συνοδεύει το αίτημα περιέχει εξηγήσεις για τις συγκεκριμένες επιλογές που έγιναν και την ποιότητα των δεδομένων που σχετίζονται με την ικανότητα διαχείρισης του χρέους.
Όπως ρητά αναφέρουν οι σχετικοί κανόνες, σε περίπτωση που η χρήση της «προϋπόθεσης του χρέους» (debt conditionality) είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος το Ταμείο θα απαιτεί σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω, οι προϋποθέσεις για το χρέος να λαμβάνουν τη μορφή κριτηρίων απόδοσης.
Κατά τους ίδιους κανόνες, η αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος σε σχέση με τις πολιτικές για τη συσσώρευση του χρέους θα πρέπει να εξετάζει την τήρηση των ποσοτικών στόχων. Στη βάση αυτή η τήρηση των ορίων για το χρέος που καθορίζονται ως κριτήρια απόδοσης είναι κρίσιμης σημασίας και εφόσον δεν τηρούνται το Ταμείο δύναται να μην προχωρεί στην εκταμίευση δόσης ή στην ολοκλήρωσης αξιολόγησης.
Να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ερωτηθείς προ ημερών για το εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ανέφερε πως υπάρχουν σχετικά παραδείγματα στο παρελθόν «όπου το ΔΝΤ είχε εγκρίνει καταρχήν πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση» και είχε προσθέσει ότι «το Ταμείο μπορεί να δείξει κάποια ευελιξία ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας».