ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική εκ των έσω στους κυβερνητικούς χειρισμούς

Eurokinissi/φώτο αρχείου

Η κυβέρνηση δίνει την ύστατη μάχη για να πετύχει συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 15 Ιουνίου. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε, το τελευταίο διήμερο, μπαράζ τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με Άνγκελα Μέρκελ, Εμμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τουσκ.

Σήμερα βρίσκεται στη Φρανγφούρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το συνέδριο του Economist. Δεδομένης της συμμετοχής στο συνέδριο κορυφαίων αξιωματούχων των «θεσμών» (Πιέρ Μοσκοβισί, Μπενουά Κερέ, Ντέκλαν Κοστέλο, Νικολά Τζιαμαρόλι), ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να έχει έναν κύκλο σημαντικών επαφών. Στόχος του διδύμου Τσίπρα - Τσακαλώτου είναι μαζί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να έρθει και η ρύθμιση για το χρέος, η οποία με τη σειρά της θα φέρει την ένταξη της Ελλάδα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Η κυβέρνηση, δηλαδή, επισήμως επιμένει στις αρχικές θέσεις της περί «συνολικής συμφωνίας».

Όχι επανάληψη του 2015

Και αν τελικά ο Σόιμπλε δεν κάνει πίσω και δεν δεχτεί ρύθμιση του χρέους; Τι θα συμβεί; Θα έχουμε επανάληψη του 2015 με μη καταβολή της δόσης και «στράγγισμα» των δημόσιων ταμείων; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι! Ασχέτως με τα όσα γράφονται για λόγους εντυπώσεων ή πολιτικής σκοπιμότητας, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλείσει η αξιολόγηση στις 15 Ιουνίου. Η κυβέρνηση θα πάρει τη δόση και θα αποπληρώσει παλιότερα χρέη προς τους δανειστές. Αυτό θα συμβεί είτε υπάρξει συμφωνία για το χρέος είτε όχι. «Δεν πρόκειται να μπούμε σε περιπέτειες, τώρα που η οικονομία ανεβάζει στροφές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν δίνουμε με όλες τις δυνάμεις μας τη μάχη για το χρέος», είπε στο CNN Greece αξιωματούχος του Μαξίμου.

Αυτό, άλλωστε, είπε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαψεύδοντας με κατηγορηματικό τρόπο δημοσίευμα της Bild περί πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων του Ιουλίου από τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Bild διαστρέβλωσε αυτά που είπα χθες. Ποτέ δεν δήλωσα ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος τον Ιούλιο. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα». Κλείσιμο, δηλαδή, της αξιολόγησης είτε με συμφωνία για το χρέος είτε χωρίς αυτή.

Κριτική εκ των έσω

Πέρα από τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει στο εξωτερικό, η κυβέρνηση δέχεται βέλη και εκ των έσω. Πρόκειται, μάλιστα, για βέλη που εκτοξεύονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν θεωρούνται απολύτως «νομιμόφρονα», και στοχεύουν το ίδιο το Μαξίμου. Αντικείμενο της κριτικής είναι η συστηματική καλλιέργεια κλίματος υπεραισιοδοξίας το οποίο εξίσου συστηματικά διαψεύδεται σε κάθε Eurogroup.

Ο κορυφαίος αρθρογράφος της Αυγής και συνομιλητής του πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός έγραψε με πολύ αιχμηρό τρόπο: «Διότι ο καθένας κατανοεί ότι χρειάζεται να εκπέμπουν αισιοδοξία και σιγουριά, γιατί αλλιώς κόβουμε τα πόδια της οικονομίας, που προσπαθεί να σταθεί όρθια. Σιγουριά και αισιοδοξία, όμως, όχι εξαγγελίες επικείμενων επιτυχιών και νικών. Διότι, όταν εξαγγέλλεις επιτυχίες και νίκες που δεν έρχονται, τότε διευκολύνεται το έργο όσων αναγγέλλουν αποτυχίες και ήττες. Και δίνεις την εντύπωση ότι: Ή δεν μετράς σωστά την πραγματικότητα, που δεν είναι αλήθεια, ή δεν μετράς σωστά τα λόγια σου».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και το ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, Παύλος Κλαυδιανός, από την εφημερίδα Εποχή σημειώνει: «Είναι η κατάλληλη στιγμή, νομίζω, να τεθεί ένα ζήτημα που έχει σχέση με την πολιτική επικοινωνία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίζονται, κατά κανόνα, αισιόδοξοι, έως πολύ αισιόδοξοι, για τις εξελίξεις. Την τελευταία περίοδο, ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου, η αισιοδοξία υπερέβη κάθε όριο.[...] Το να διαμορφώνεις κλίμα μικρότερων προσδοκιών είναι το πιο φρόνιμο, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτό από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο αρθογράφοι κάνουν τόσο σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, πράγμα που ερμηνεύεται ως ένδειξη πολύ άσχημου κλίματος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης