Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στη Βουλή μετά την αποστολή φακέλου με εκρηκτικά στον Παπαδήμο
Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στη Βουλή μετά τα κενά που διαπιστώθηκαν με το πρόσφατο περιστατικό αποστολής παγιδευμένου δέματος με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με παραλήπτη τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Οι δύο κατεπείγουσες – εμπιστευτικές διαταγές που συνέταξε ο φρούραρχος της Βουλής Κώστας Κυριαζόπουλος προβλέπουν αυστηρές διαδικασίες ελέγχου πάσης φύσεως αλληλογραφία ή δέμα, ακόμη και εφημερίδων ή άλλου συναφούς αντικειμένου προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν περιέχονται επικίνδυνα υλικά και εκρηκτικοί μηχανισμοί, αλλά και να εξασφαλίζεται το υψηλότερο επίπεδο προστασίας του Μεγάρου της Βουλής και των περιφερειακών κτιρίων της.
Σύμφωνα με τις διαταγές του φρούραρχου που υποχρεώνονται να τηρούν απαρέγκλιτα όλες οι υπηρεσίες, τα πάντα θα περνούν από μηχάνημα X-RAY και μάλιστα, δύο φορές την ημέρα, εκτός από στις 8 το πρωί που ήδη διενεργείται έλεγχος και στη 1.30 το μεσημέρι. Η εισερχόμενη αλληλογραφία μέσω ΕΛΤΑ θα ελέγχεται και από αστυνομικούς σκύλους και μετά τον έλεγχο, εφόσον το αντικείμενο είναι ασφαλές, θα μπαίνει σφραγίδα που θα αναγράφει «ΕΛΕΓΧΘΗΚΕ» με το ονοματεπώνυμο και την υπογραφή του αστυνομικού που διενήργησε τον έλεγχο.
Ο έλεγχος θα γίνεται και από το κεντρικό φυλάκιο Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και σε όλες τις πύλες εισόδου στη Βουλή, ενώ το αντικείμενου που θα ελέγχεται, θα εξετάζεται από διαφορετικές γωνίες, ώστε να σχηματιστεί ολοκληρωμένη άποψη για το περιεχόμενο του.
Οι υπηρεσίες- σύνδεσμοι εκτός των υπηρεσιών της Βουλής που αιτούνται έλεγχο αλληλογραφίας μέσω του μηχανήματος X-RAY θα λαμβάνουν σχετική άδεια. Μετά το πέρας του ελέγχου ο αστυνομικός που διενήργησε τον έλεγχο θα συντάσσει ειδική αναφορά και στο ειδικό βιβλίο που θα τηρείται θα καταχωρείται η αιτηθείσα υπηρεσία, τα στοιχεία και η ιδιότητα του προσώπου που προσκομίζει την αλληλογραφία, ενώ θα μπαίνει και σφραγίδα «ΕΛΕΓΧΘΗΚΕ».
Απαγορεύεται η είσοδος στη Βουλή σε υπαλλήλους Courier. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ύποπτο δέμα –αν δηλαδή, για παράδειγμα, ένα δέμα δεν έχει ευδιάκριτες εγγραφές, δεν φέρει σφραγίδες ή έχει μυρωδιά πικραμύγδαλου ή απλώς αμύγδαλου (τύπος εκρηκτικού), έχει άνιση κατανομή βάρους, φέρει τις ενδείξεις «εύθραυστο- προσεχτική μεταχείριση», περιγράφονται οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν: Να αναφερθεί στον προϊστάμενο Ασφαλείας, να ελεγχθεί ο κομιστής, μην ανοιχθεί ή κουνηθεί το δέμα και να μην χρησιμοποιούνται κινητά τηλέφωνα ή ραδιοτηλέφωνα γιατί είναι πιθανόν αν πράγματι πρόκειται για κάτι ύποπτο να ενεργοποιηθεί εκρηκτικός μηχανισμός.
Δείτε εδώ τις δύο κατεπείγουσες – εμπιστευτικές διαταγές