Π. Ρήγας στο CNN Greece: Θέλουμε μια καθαρή λύση - πακέτο
Σταθερά προσηλωμένη στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και στην αναζήτηση μιας καθαρής λύσης πακέτο είναι η κυβέρνηση, δηλώνει ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, στη συνέντευξή του στο CNN Greece.
Σύμφωνα με τον κύριο Ρήγα η λύση αυτή πρέπει να είναι τέτοια που να ανοίγει δημοσιονομικό δρόμο, να διαμορφώνει το τοπίο για επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική και να δίνει στην ελληνική κυβέρνηση το δικαίωμα να παρέχει φοροελαφρύνσεις την επόμενη περίοδο. Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και η συμμετοχή του δεν μπορεί να είναι «α λα καρτ».
Ο Πάνος Ρήγας τοποθετείται για τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να περάσει τα μέτρα χωρίς να έχει διασφάλιση για το ζήτημα του χρέους. Επίσης, τοποθετείται για την τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου, αλλά και για το πώς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και την προοπτική διαλόγου με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς.
Τέλος, απαντά για τις «πολιτικές αυταπάτες» πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το αν υπάρχει θέμα προγραμματικού Συνεδρίου και λειτουργίας των τάσεων του κόμματος.
Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με ένα πρώτο σχόλιο για την επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου.
Είναι πλήρως καταδικαστέα η τρομοκρατική επίθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά είναι αντίθετος σε τέτοιες ενέργειες. Θα σας έλεγα ότι δεν βοηθούν και δεν διαμορφώνουν το τοπίο, το οποίο και εμείς θα θέλαμε. Αποσταθεροποιούν το τοπίο της κοινωνίας. Και στην κοινωνία αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Απλώς, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση: πολιτικά πρόσωπα, όπως ο κ. Ψαριανός, θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικά όταν στοχοποιούν με αυτόν τον τρόπο τον πρωθυπουργό της χώρας, λέγοντας ότι έχει την ηθική ευθύνη.
Είναι κάτι όμως που ίσως στο παρελθόν έχει κάνει και ο δικός σας πολιτικός χώρος; Κατηγορείστε ότι έχετε ανεβάσει τους τόνους στην πολιτική αντιπαράθεση. Κάποιοι εκτιμούν ότι αυτό φέρνει μια ένταση, μια όξυνση και σε πολιτικό επίπεδο.
Είναι άλλο οι πολιτικές απόψεις και η πολιτική κριτική, που είναι θεμιτό να γίνονται με όποιο τρόπο, και άλλο να εκλαμβάνεται αυτό ως επιχείρημα για να δικαιολογούμε ή να στοχοποιούμε. Αυτό δεν το κάναμε ποτέ. Δηλαδή εγώ τι θα έπρεπε να πω όταν η κ. Μπακογιάννη στοχοποίησε και μίλησε για Ειδικά Δικαστήρια; Είναι μια πολιτική εκτίμηση. Πολιτική κριτική θα γίνει.
Πάμε στα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας όπου δεσπόζει το ζήτημα του χρέους. Ο πρωθυπουργός είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η λύση που έρχεται θα είναι καλύτερη από ό,τι φανταζόμασταν. Τελικά φαίνεται ότι οι εξελίξεις δεν τον δικαιώνουν. Φαίνεται ότι πάμε σε κακή λύση. Τουλάχιστον αυτό προέκυψε από το τελευταίο Eurogroup.
Ο πρωθυπουργός της χώρας και εμείς είμαστε σταθεροί σε μια ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, η οποία είναι πακέτο. Δηλαδή, περιέχει τα μέτρα που ψηφίστηκαν την προηγούμενη περίοδο, το staff level agreement, τα μέτρα για το χρέος και το θέμα των πλεονασμάτων. Στο Eurogroup της Δευτέρας, πράγματι, υπήρξε μια δύσκολη συνθήκη, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως βγήκαν προς τα έξω.
Υπήρξαν αρκετές χώρες, οι οποίες στήριξαν την προσπάθεια που γίνεται και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει καθαρή λύση. Δεύτερον, υπήρξε μια πρόταση από τη μεριά των δανειστών, η οποία περιείχε προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και είχε κάποια στοιχεία που θα μπορούσε να τα θεωρήσει κάποιος θετικά.
Όμως, δεν ήταν καθαρή λύση. Και εμείς θέλουμε καθαρή λύση. Τι σημαίνει καθαρή λύση; Λύση η οποία θα ανοίγει δημοσιονομικό δρόμο, δεύτερον θα διαμορφώνει τοπίο για επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική και τρίτον θα μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε την επόμενη περίοδο και φορο-ελαφρύνσεις.
Και το τελευταίο: πρέπει να είναι μια λύση που θα έχει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά όχι «α λα καρτ». Δηλαδή, δεν μπορεί να λέμε «ναι» στις μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι στο χρέος. Θα σας έλεγα, επίσης, ότι δεν μπορεί να μετατίθεται το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε λύση που θα αντιστοιχεί στο οικονομικό κλίμα που υπάρχει, στα δημοσιονομικά αποτελέσματα που έχουμε αλλά και στις θυσίες του ελληνικού λαού που είναι μεγάλες αυτή την περίοδο.
Προκύπτουν, όμως, κάποια ερωτήματα. Καταρχήν, γιατί η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να περάσει αυτά τα μέτρα χωρίς να έχει τη διασφάλιση ότι το ζήτημα του χρέους θα λυθεί; Διότι αυτό φαίνεται ότι δεν είναι διασφαλισμένο. Πάμε σε ένα Eurogroup στις 15 Ιουνίου, όπου υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην υπάρξει αυτή η καθαρή λύση, την οποία επιδιώκει, όπως είπατε, η ελληνική κυβέρνηση.
Εμείς πήραμε αυτή την απόφαση και περάσαμε αυτά τα μέτρα για να μην έχουν κανένα επιχείρημα όσον αφορά τα θέματα για την επίλυση του χρέους. Όμως θα ισχύσουν όλα, αφού ισχύσουν και τα μέτρα του χρέους. Το έχει πει καθαρά και ο πρωθυπουργός ότι αυτά πάνε πακέτο. Άρα, λοιπόν, αναμένουμε την ίδια στάση να κρατήσουν και οι θεσμοί όσον αφορά τη συμφωνία η οποία έχει γίνει και σε πολιτικό επίπεδο. Γιατί είχε γίνει πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup.
Άρα η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση και συμφωνία πακέτο για τα μέτρα και το χρέος. Εάν αυτό δεν συμβεί, θέλει η ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ή όχι;
Το ερώτημα που τίθεται σε εμάς δεν είναι εάν θέλουμε ή δε θέλουμε το ΔΝΤ. Αυτοί οι οποίοι το θέλουν στο πρόγραμμα πρέπει να βρουν και τη λύση μεταξύ του Ταμείου και κυρίως της γερμανικής πλευράς. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξει λύση. Και λύση μπορεί να υπάρξει όπως εμείς την έχουμε προσδιορίσει. Δηλαδή και τα μέτρα και το θέμα του χρέους.
Το ΔΝΤ δεν το φέραμε εμείς. Το βρήκαμε. Ευθύνη φέρουν και οι κυβερνήσεις που το έφεραν προηγουμένως στη χώρα αλλά και η Ευρώπη. Γιατί έβαλε από το παράθυρο έναν άλλο θεσμό, ο οποίος εμπλέκεται μέσα στην ευρωζώνη».
Η κυβέρνηση πορεύεται με μεσοπρόθεσμους στόχους. Υπήρχε ο στόχος της συμμετοχής στο QE, ο οποίος φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι δύσκολα θα επιτευχθεί. Υπήρχε ο στόχος του χρέους και αυτή τη στιγμή μπαίνει η έξοδος στις αγορές το 2018. Αυτό που ήθελα να σας ρωτήσω είναι το εξής: Εάν δεν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την κυβέρνηση;
Δεν θέλω να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Δεν έχει νόημα πριν ακόμα καταλήξουν ορισμένα πράγματα. Εγώ θεωρώ ότι αυτό θα γίνει, γιατί η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας που έγινε δεν ήταν η μόνη η οποία διαφώνησε για τον τρόπο που προτάθηκαν κάποια μέτρα. Πρέπει να υπάρξει λύση ως τις 15 του μηνός, γιατί είναι το σύνολο και όπως καλά προσδιορίσατε είναι και το θέμα του QE. Η ποσοτική χαλάρωση. Αυτό πρέπει να γίνει. Δεν είναι θέμα χρονικής απομάκρυνσης. Κι αυτό για να γίνει πρέπει να υπάρξει το πακέτο της λύσης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει αυτή η λύση.
Πηγή: Eurokinissi
Η σχέση με τους ΑΝΕΛ και ο διάλογος με την κεντροαριστερά
Πέρασε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή για άλλη μια φορά χωρίς την ψήφισή του από τον κυβερνητικό εταίρο. Τελικά τι είδους συμμαχία είναι αυτή; Είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός που αφορά μόνο τα μέτρα, τη διαχείριση της οικονομίας και των μνημονίων; Διότι σε κομβικά ζητήματα και ταυτοτικά για την Αριστερά υπάρχουν σοβαρές διαφορές και πορεύεστε με τη στήριξη άλλων σχηματισμών.
Από την αρχή είχαμε πει ότι ήταν μια συμμαχία που έγινε σε επίπεδο κυβέρνησης και είχε ένα βασικό στόχο: να βγούμε από την κρίση. Προφανώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές, σε πάρα πολλά θέματα. Νομίζω ότι αυτό έχει γίνει σαφές από το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως μια συμμαχία η οποία έχει το αποτέλεσμά της για το μείζον ζήτημα της εξόδου από την κρίση. Εμείς στα δικά μας θετικά σημεία δεν κάνουμε πίσω και κατεβάζουμε τις προτάσεις μας ως κυβέρνηση και θεωρώ ότι εκεί, η Βουλή των Ελλήνων έχει το δικαίωμα να συμφωνήσει ή να μη συμφωνήσει.
Δεν κάνουμε πίσω όμως. Βλέπετε ότι αυτά τα οποία πιστεύουμε και μάλιστα σε ταυτοτικά στοιχεία, τα κάναμε. Και με το σύμφωνο συμβίωσης και με το θέμα για το τέμενος.
Μπορούμε αυτό να το δούμε ως προπομπό μιας έναρξης διαλόγου και με άλλες πολιτικές δυνάμεις για το άμεσο μέλλον; Σας υπενθυμίζω ότι αλλάζει και ο εκλογικός νόμος και ίσως σύντομα δούμε εκλογές με καινούριο εκλογικό νόμο.
Έχω πει πολλές φορές ότι η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα δεν έχει αντιληφθεί το τι γίνεται στην Ευρώπη. Είναι δέσμια του νεοφιλελεύθερου μοντέλου το οποίο ακολουθεί, δέσμια της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχει κάνει κανένα βήμα μέχρι σήμερα. Έχουν τεράστια ευθύνη και βεβαίως κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διαμόρφωσης προγραμματικού πλαισίου όσον αφορά την έξοδο από την κρίση και τη διαμόρφωση ενός άλλου μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Είναι αυτοί που ήταν συμμέτοχοι σε όλο αυτό το σύστημα του παρασιτικού καπιταλισμού που υπήρξε στην Ελλάδα, της διαπλοκής, όλων αυτών που στήριζαν τις μίζες και που διαμόρφωσαν ένα τοπίο που έχει την ευθύνη του για τη σημερινή κατάσταση.
Φημολογείται ότι υπάρχει στις σκέψεις σας σύγκληση προγραμματικού συνεδρίου και μάλιστα ορισμένοι πάνε ένα βήμα παρακάτω, υποστηρίζοντας ότι θα συζητηθεί και το θέμα των τάσεων και της εσωτερικής λειτουργίας του κόμματος. Είναι κάτι που θα δούμε στο άμεσο μέλλον;
Δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα. Αυτό που είναι προγραμματισμένο να γίνει είναι το καταστατικό συνέδριο, όπου θα συζητήσουμε το μοντέλο του κόμματος, το οποίο έχει ανάγκη σήμερα η ριζοσπαστική Αριστερά στις νέες συνθήκες που υπάρχουν. Άρα λοιπόν, δεν έχει ανοίξει καμία τέτοια κουβέντα ούτε υπάρχει στην πρόθεσή μας προγραμματικό συνέδριο.
Εγώ θα σας έλεγα, όμως, για να μην αποκλείσω κάτι, ότι προγραμματικά προφανώς πρέπει να δούμε ορισμένα πράγματα. Το μνημόνιο, οι πολιτικές αυτές δεν είναι πολιτικές τις οποίες θα τις ασκούσαμε. Δεν τις έχουμε ενσωματώσει προσωπικά, και όλοι μας δεν έχουμε ως στρατηγική τις πολιτικές αυτής της μορφής.
Επίσης, για να κλείσουμε όλη αυτή τη συζήτηση σε αυτό το θέμα, δεν ήταν εύκολες οι επιλογές που κάναμε όλοι μας. Ούτε κι εγώ, ούτε κανείς μας. Είτε έπρεπε να παραδώσουμε τη σκυτάλη πάλι σε αυτούς, οι οποίοι είχαν κάνει όλα αυτά που περιγράψαμε προηγουμένως ή να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνουν.
Ο πρωθυπουργός έχει πει τον τελευταίο καιρό, δύο φορές, ότι είχε πολιτικές ψευδαισθήσεις. Δε θα σας ρωτήσω αν εσείς προσωπικά είχατε ψευδαισθήσεις. Ως πολιτικός χώρας, όμως, είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ψευδαισθήσεις; Και ποιες ήταν αυτές;
Έχω μια μακρά πορεία στην Αριστερά. Και επιτρέψτε μου να σας πω με ευθύτητα και ειλικρίνεια την άποψή μου. Υπήρξε προφανώς μια υπερβολή στη σκέψη ότι μπορούσαμε με τις δικές μας προτάσεις και θέσεις να καταφέρουμε να πείσουμε. Συναντήσαμε, λοιπόν, στην πρώτη περίοδο ένα μπετόν από όλες τις πλευρές. Αυτό όχι μόνο διαπιστώθηκε, αλλά με ειλικρίνεια ήρθαμε και μιλήσαμε για τη συμφωνία η οποία έγινε, στον ελληνικό λαό.
Αλλά να δούμε και τη μεγάλη εικόνα. Από τότε μέχρι σήμερα στην Ευρώπη έχει διαμορφωθεί ένα άλλο τοπίο, στο οποίο έχει συμβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το μικρό κόμμα, αυτό το κόμμα της Αριστεράς στη χώρα μας. Το εάν τα πράγματα στην Ευρώπη θα πάνε προς την κατεύθυνση που εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε είναι οριακό. Αλλά υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες διαφοροποιήθηκαν. Δείτε ότι διαμορφώνονται ακόμα και στην πλευρά των δεξιών κομμάτων διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι σε αυτά τα οποία με ακραίο τρόπο διαμορφωνόνταν και βλέπουμε ότι εμφανίζεται πια ένας στοχασμός σε πολλές δυνάμεις για το ότι η Ευρώπη το τελευταίο διάστημα έφυγε από τις όποιες αρχές και αξίες είχε,
Άρα αυτό πρέπει να ανατραπεί για να μην υπάρχουν φαινόμενα που οδηγούν σε ακροδεξιές ή δεξιές λύσεις.