Τζανακόπουλος: Διαμορφώνονται οι συνθήκες για έξοδο στις αγορές
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε με σταθερά βήματα την ομαλή και οριστική έξοδο της Ελλάδας από την περιπέτεια της κρίσης και να διασφαλίσουμε ότι ο δρόμος της εξόδου, δεν έχει γυρισμό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ομιλία του στην τέταρτη ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).
Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «ισορροπημένη» τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές και εκτίμησε ότι «περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα για το 2019 και το 2020, μας δίνει όμως ταυτόχρονα το εξιτήριο από την περίοδο των μνημονίων και διαμορφώνονται οι συνθήκες για την έξοδο στις αγορές και την ουσιαστική ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».
«Η 5η Μάη του 2010 συνιστά αρνητικό ορόσημο, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μιας εποχής που αφήνει πίσω της οδύνες», σημείωσε και προσέθεσε:
Σε αυτά τα επτά χρόνια όμως συνέβησαν τεκτονικές αλλαγές τόσο σε παγκόσμιο όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τίποτα πλέον δεν είναι το ίδιο μετά το πέρασμα της πιο σφοδρής οικονομικής κρίσης, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτή η κρίση καθόρισε εξελίξεις πολύ πέραν της οικονομίας. Άφησε τα σημάδια της στις κοινωνίες και στα πολιτικά συστήματα.
Συνεχίζοντας, ο κ. Τζανακόπουλος συνέκρινε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την κρίση οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
«Οι ΗΠΑ, αν και μπήκαν πρώτες στον χορό της κρίσης, εντούτοις κατάφεραν με έγκαιρες και στοχευμένες παρεμβάσεις που ενίσχυσαν την ενεργό ζήτηση, να ανακάμψουν σύντομα. Στον αντίποδα όμως, η Ευρώπη επέλεξε έναν άλλο δρόμο. Τον δρόμο της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και της συνεπαγόμενης επιθετικής λιτότητας, ο οποίος παρέτεινε την κρίση και υπονόμευσε την ουσιαστική ανάκαμψη. Σήμερα, όμως, παρά το ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και παρά το ότι συνεχίζουν να κυριαρχούν οι φωνές που μας καλούν να συνεχίσουμε τις καταστροφικές επιλογές, τα πράγματα φαίνεται ότι είναι δυνατό να αλλάξουν. Η Ελλάδα υπήρξε ως γνωστό το βασικό θύμα της κρίσης», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη τιμωρητική και πρωτοφανή την περιοριστική πολιτική που αποτέλεσε το βασικό εργαλείο διαχείρισης της κρίσης».
«Η χώρα μας», ανέφερε, «είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 25%, την ανεργία να εκτοξεύεται στο 28-29%, χιλιάδες πολίτες να οδηγούνται στο κοινωνικό περιθώριο. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι εδώ δεν επρόκειτο απλώς για ένα λάθος αλλά για μια συνειδητή τιμωρητική επιλογή».
Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς ότι «η Ελλάδα δεν ήταν άμοιρη ευθυνών» για την κρίση.
«Αυτή η θέση είναι έγκυρη, στο βαθμό που αναφέρεται στον τρόπο που λειτούργησε το πολιτικό σύστημα και τις στρατηγικές του επιλογές επί δεκαετίες», τόνισε και προσέθεσε ότι το σύστημα αυτό που κυριάρχησε στον τόπο μετά τη μεταπολίτευση, «λειτούργησε με απόλυτη ιδιοτέλεια, ενίσχυσε τον πελατειασμό και ταυτόχρονα προώθησε ένα θνησιγενές παραγωγικό μοντέλο. Διογκώνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τα αδιέξοδα, που φάνηκαν καθαρά όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης».
(Πηγή: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ότι «από την αρχή του 2015, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει σελίδα η χώρα και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος».
«Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα σημείο που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε με σταθερά βήματα την ομαλή και οριστική έξοδο της Ελλάδας από την περιπέτεια της κρίσης και, να διασφαλίσουμε ότι ο δρόμος της εξόδου, δεν έχει γυρισμό.
Καταλήξαμε πρόσφατα, σε μια ισορροπημένη συμφωνία με τους δανειστές η οποία περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα για το 2019 και το 2020, μας δίνει όμως ταυτόχρονα το εξιτήριο από την περίοδο των μνημονίων. Σε συνδυασμό με την λύση για το χρέος που αναμένουμε να υπάρξει σύντομα, δημιουργείται ένας καθαρός διάδρομος για τη χώρα. Διαμορφώνονται οι συνθήκες για την έξοδο στις αγορές και την ουσιαστική ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» υπογράμμισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στις επενδυτικές δυνατότητες που δημιουργούνται στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «το ασφαλές και σταθερό περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι θεμελιώδες στοιχείο, για να πετύχει η Ελλάδα υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, τα επόμενα χρόνια».
«Οι δυνατότητες είναι πολλές και το ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας είναι μεγάλο. Η Ελλάδα παραμένει, παρά την κρίση, μια χώρα με τεράστιες προοπτικές, μια χώρα που κανένας σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να αγνοήσει», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε:
«Μια ματιά μονάχα στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, αποδεικνύει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το εύρος των δυνατοτήτων που αυτή έχει το επόμενο διάστημα».
Συνεχίζοντας, είπε ότι «χρειάζεται σκληρή δουλειά για να αναστρέψουμε μια κατάσταση γενικευμένης αποεπένδυσης στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια», ενώ σημείωσε ότι την περίοδο 2010-14 οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 67%».
«Βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι να δημιουργήσουμε όρους παραγωγής νέου πλούτου αλλά με ένα τρόπο που θα είναι δίκαιος, βιώσιμος και δεν θα μας φέρει μπροστά σε νέα αδιέξοδα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δίνει βάρος στον τομέα της εργασίας που τον θεωρεί βασική παράμετρο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.
«Νομίζω η Ελλάδα είναι η απόλυτη διάψευση του μύθου ότι η απορρύθμιση της εργασίας μπορεί να συνιστά σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να ενισχύει την παραγωγικότητα», είπε και τόνισε ότι «με την ανεργία στο 28%, την ελαστική εργασία στο 60%, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, με ελαστικά ωράρια και διαρκή το φόβο της απόλυσης, σε τι σημείο έφτασε η ελληνική οικονομία».