Η μάχη δύο «γιγάντων» στο Eurogroup – H δραματική αποκάλυψη κυβερνητικού αξιωματούχου
Με τη σκέψη στο χρέος ζει τις τελευταίες ώρες το Μαξίμου. Αν και ότι έχει ζητηθεί από τους δανειστές έχει υλοποιηθεί και ψηφιστεί η αγωνία για τις αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας είναι έκδηλη σε στελέχη της κυβέρνησης. Αξιωματούχος του Μαξίμου εκμυστηρεύτηκε στο CNN Greece ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου πρέπει η χώρα, «πάση θυσία», να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. «Διαφορετικά», τόνισε, «θα αρχίσει μια νέα περιπέτεια με αβέβαιο παρόν και άγνωστο μέλλον. Όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης μπορεί να πάει και χαμένη». Δεν συμμερίζονται, όμως, όλοι οι «παίχτες» τις αγωνίες και τις απόψεις του Μαξίμου...
Η πραγματική και έντονη διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και Ταμείου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τίποτα δεν έχει ακόμα κριθεί -άλλωστε η ΕΕ πάντα παίρνει αποφάσεις την τελευταία στιγμή. Μια απόφαση, αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των δύο ισχυρών μεταξύ των δανειστών, που θα πρέπει να ικανοποιεί και το ΔΝΤ και τη Γερμανία -δύσκολα! Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχει αποσαφήνιση των μέτρων σ' αυτό το Eurogroup με τον Β. Σόιμπλε, όμως, να δέχεται την ποσοτικοποίηση των μέτρων το 2018!
Το ΔΝΤ αντιτείνει ότι χωρίς τον υπολογισμό της απόδοσης των μέτρων δεν μπορεί να κάνει την έκθεση βιωσιμότητας (DSA) του Ελληνικού χρέους -αδιέξοδο. Ενδιάμεσος στην προσπάθεια να κλείσουν οι διαφορές είναι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχει εντείνει τις διαπραγματεύσεις στοχεύοντας σε συμφωνία για το χρέος την Δευτέρα -δύσκολα έως αδύνατον.
Στη διαμάχη, ουσιαστικά υπέρ του Ταμείου, μπήκε και η ΕΚΤ, μέσω του Μπ. Κερέ, που δήλωσε ότι «αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ είναι μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης». Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, που ταξιδεύουν αύριο για τις Βρυξέλλες, με όλα τα προαπαιτούμενα ψηφισμένα, ευελπιστούν σε λύση που θα επιτρέπει βαθιές ανάσες στην οικονομία -γνωρίζουν τι σημαίνει και άλλη καθυστέρηση.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως υποστηρίζουν και από το Μαξίμου, το dead line για το χρέος είναι ο Ιούλιος άρα υπάρχουν περιθώρια και μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Αντίθετα όλα δείχνουν ότι θα εγκριθεί η επόμενη δόση που θα εκταμιευθεί έως τα μέσα Ιουνίου προκειμένου να πληρωθούν τα 7,4 δισ. ευρώ του Ιουλίου.
Ο Β. Σόιμπλε δεν δέχεται να παγώσουν τα επιτόκια γιατί «οι δανειστές θα χάσουν χρήματα» γεγονός που, όπως υποστηρίζει, θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Δέχεται, όμως, την επιμήκυνση των δανείων ενώ για την ομαλοποίηση των πληρωμών (η Ελλάδα να πληρώνει για τοκοχρεολύσια έως το 15% του ΑΕΠ της το χρόνο) θεωρεί ότι αυτό μπορεί να λυθεί και αργότερα γιατί το πρόβλημα εντοπίζεται μετά το 2023! Το ΔΝΤ δεν δέχεται αυτή την ασαφή λύση που όλα μεταφέρονται για λύση λίγο πριν εμφανιστεί το πρόβλημα...
Προς το παρόν όλοι κάνουν υπομονή και προσπαθούν να πείσουν τους Γερμανούς, ενώ, σε ότι αφορά τα πλεονάσματα, η χρονική διάρκειά τους φαίνεται να οριστικοποιείται στα 5 χρόνια (4 + ένα το 2018) στο 3,5%, ύψος που όλα δείχνουν ότι μπορεί να ανταποκριθεί η ελληνική οικονομία αν δεν υπάρξουν και πάλι καθυστερήσεις και απρόβλεπτοι παράγοντες.