ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Χθες το κοινοβούλιο εξευτελίστηκε άλλη μια φορά (pics)

Βαρουφάκης: Χθες το κοινοβούλιο εξευτελίστηκε άλλη μια φορά (pics)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η χώρα έχει ανάγκη από συναίνεση, αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, για την παρουσίαση της πρότασης του DiΕM25 για την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πως ο μόνος δρόμος είναι η ρήξη με τους δανειστές.

Αναφερθείς στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και στη δήλωση του πρωθυπουργού για συνολική λύση που θα περιλαμβάνει και το χρέος, σχολίασε:

«Χθες, το κοινοβούλιο εξευτελίστηκε άλλη μια φορά. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας προσποιήθηκαν ότι συμφωνούν με αυτά που ψήφισαν, και της αντιπολίτευσης ότι διαφωνούσαν με μέτρα που θα είχαν ψηφίσει εάν ήταν κυβέρνηση».

Για τα αντίμετρα, σημείωσε: «Πρόκειται για ύβρη κατά της λογικής... Η επίτευξη των φαιδρών στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018, το 2019 κ.ο.κ τελικώς θα συνθλίψουν τον ιδιωτικό τομέα».

BAROUFAKIS 2

(Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Πόσες φορές πρέπει να ζήσουμε την ίδια φαρσοκωμωδία ότι αυτά ήταν τα τελευταία μέτρα, θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση... Το κούρεμα είναι νομοτελειακά δεδομένο. Το ερώτημα είναι αν θα γίνει θεραπευτικά ή μετά τον θάνατο του ασθενούς».

Σχετικά με την αντιπαράθεση ΔΝΤ - Βερολίνου ο συνιδρυτής του DiEM25 τόνισε πως «το Ταμείο θέλει περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση, θέλει τη συρρίκνωση της χώρας και πληθυσμιακά αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων, αλλά ακριβώς επειδή είναι πραγματιστές αντιλαμβάνονται πως αν ερημωθεί η χώρα, δεν θα αποπληρώσει και για αυτό ζητούν κούρεμα του χρέους άμεσα. Το Βερολίνο από την άλλη, επειδή έχει και εκλογικές αναμετρήσεις στο μυαλό του, ζητά επίσης την ερήμωση της χώρας, αλλά σταδιακά».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν έχουμε κανέναν λόγο να το αποδεχτούμε και οφείλουμε να πάμε σε ρήξη με τους δανειστές».

Υπογράμμισε πως το σύνολο του πολιτικού συστήματος βρίσκεται σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, όπως αυτές που βιώνει η χώρα επί επτά συναπτά έτη, οφείλει να καταλήξουν σε συναίνεση σε τρεις βασικούς άξονες: «την αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημοσίων, τη δραστική μείωση όλων φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους οικονομικής δραστηριότητας και στον τερματισμό των αυτοτροφοδοτούμενων περικοπών συντάξεων, επενδύσεων και μισθών».

BAROUFAKIS 3

(Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τις επτά τομές που χρειάζεται η χώρα να υλοποιήσει, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη:

1. Μεγάλες και άμεσες μειώσεις όλων των φορολογικών συντελεστών – 18% ο μέγιστος ΦΠΑ, 20% ο μέγιστος φόρος των επιχειρήσεων, κατάργηση του φόρου αλληλλεγγύης για εισοδήματα κάτω των 30.000.
2. Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους μέσω ανταλλαγών νέων ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις εξαρτώνται από την ανάκαμψη.
3. Στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το πολύ 1,5% του ΑΕΠ.
4. Άμεση ίδρυση Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών, που επιτρέπει την πολύπλευρη ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις εξωτραπεζικές πληρωμές, και που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για το κράτος καθώς και δυνατότητες χρηματοδότησης νέου προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας.
5. Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Μη Βιώσιμων Ιδιωτικών Χρεών με μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς.
6. Μετατροπή Υπερταμείου-ΤΑΙΠΕΔ σε δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα που δανείζεται με εχέγγυα την δημόσια περιουσία την οποία διαχειρίζεται με στόχο τις επενδυντικές ροές που αναβαθμίζουν την ίδια την δημόσια περιουσία. Μετοχές αυτής της νέας αναπτυξιακής τράπεζας εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έτσι στηρίζονται με νέα κεφάλαια.
7. Σεβασμός στη μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα. Τέλος στο «μπλοκάκι» και το ΤΕΒΕ-ΕΦΚΑ για μισθωτούς, οι οποίοι εντάσσονται στο ΙΚΑ & για νέες επιχειρήσεις, start-ups, που απαλλάσσονται για 5 χρόνια από ασφαλιστικές εισφορές.

BAROUFAKIS 4

(Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Η κρίση είναι τόσο βαθιά που δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο να υπάρξει εθνική συναίνεση πάνω σε μια τέτοια λύση. Το πρόβλημα, ο σπόρος της διχόνοιας, είναι αλλού: όποια κυβέρνηση κι αν προσέλθει στο Eurogroup με λογικές προτάσεις θα έρθει αντιμέτωπη με το γνωστό τείχος της άρνησης των δανειστών. Καμία λελογισμένη πρόταση οικονομικής πολιτικής δεν θα έχει την οποιαδήποτε τύχη εφόσον θέτει ως προϋπόθεση εφαρμογής της την πρότερη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.