ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρέος: Φρένο Λαγκάρντ, γκάζι Σόιμπλε και QE για Ιούλιο

Χρέος: Φρένο Λαγκάρντ, γκάζι Σόιμπλε και QE για Ιούλιο
EPA/RONALD WITTEK / POOL

Το ιδιόμορφο πινγκ πονγκ μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ συνεχίζεται, αυτή τη φορά με επίκεντρο τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Ο μεν Β. Σόιμπλε δηλώνει, στο περιθώριο της συνόδου της ομάδας G7 στο Μπάρι: «Είμαι, ακόμα, υπέρ της εξεύρεσης λύσης, τουλάχιστον πολιτικής, στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου», καθώς «διαφαίνεται να μαλακώνει η στάση του ΔΝΤ αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους».

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει, πάλι από το Μπάρι, ότι «δεν υπάρχει ακόμα αρκετή σαφήνεια και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένοι όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι επιτακτική ανάγκη». Με απλά λόγια: ο Σόιμπλε περιμένει να υποχωρήσει η Λαγκάρντ και η τελευταία να υποχωρήσει ο Σόιμπλε,ενώ το κλίμα έδειχνε πως είχε βρεθεί χρυσή τομή.

Ουσιαστικά, στο Μπάρι το Washington Group, που συνεδρίασε στο περιθώριο της συνόδου των G7, δεν μπόρεσε να καταλήξει σε πλήρη συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο υπήρξε κάποια πρόοδος, γεγονός που επιτρέπει αισιοδοξία για συμφωνία, έστω και μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Η βασική διαφωνία, στο Μπάρι, μεταξύ ΔΤΝ και Βερολίνου, ήταν οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με το Ταμείο να είναι συντηρητικότερο στις εκτιμήσεις του. Το ζήτημα του χρέους, πάντως, θα συζητηθεί και αύριο, Δευτέρα, στο Euro Working Group (EWG), όπου και θα εξεταστεί αν είναι δυνατή η συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου.

Η κυβέρνηση, πάντως, χθες βράδυ, Σάββατο, κατέθεσε το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, προκειμένου να μην υπάρχει ούτε μια δικαιολογία από την πλευρά των δανειστών ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τα υπεσχημένα. Στο EWG της Δευτέρας, οι δανειστές θα έχουν το πολυνομοσχέδιο στα χέρια τους, ενώ χρειάστηκαν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή. Το κλίμα, πάντως, μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης είναι καλό, γεγονός που εκφράστηκε, με ξεκάθαρο τρόπο, από τον Ευρωπαίο επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί. «Διακρίνω μια ατμόσφαιρα συνεργασίας», είπε. Για να επισημάνει ότι «υπάρχει αρκετή δουλειά για να συμφωνήσουμε σε μια διευθέτηση που θα διασφαλίζει ότι το χρέος της Ελλάδας θα είναι βιώσιμο». Και επισήμανε: «Αισθάνομαι [...] μια πραγματική αποφασιστικότητα τώρα για την εξεύρεση μιας λύσης που θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση για το Eurogroup της 22ας Μαΐου, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με την εκταμίευση και επιτρέποντας επίσης στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα».

Αισιοδοξία που συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, που δήλωσε, από την Κίνα, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση και ο στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη». Αισιοδοξία που πηγάζει και από τη θετική πορεία των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις τους κατέγραψαν νούμερα που η χώρα είχε να δει τρία χρόνια τώρα! Ωστόσο, οι αρμόδιοι σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να βιάζονται να βγουν στις αγορές, θέλοντας πρώτα να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι που εξετάζεται με τη βοήθεια των ειδικών της Ρότσιλντ. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις και με επενδυτές, ενώ οικονομικοί αναλυτές οίκων αξιολόγησης επισημαίνουν ότι τα πάντα είναι «θέμα τιμής».

Τι θα γίνει τελικά; Χρήματα για να πληρωθεί η δόση των 7,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο θα βρεθούν – η εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία για το χρέος στις 22 Μαΐου και θα χρειαστεί έκτακτο Eurogrouo για ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης στις αρχές Ιουνίου, αν και φαίνεται απίθανο σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τέλος Ιουλίου.