ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «μπλοκάκια» στριμώχνουν την κυβέρνηση

Eurokinissi/φώτο αρχείου

«Μα καλά, κι εσείς πήγατε και κόψατε αποδείξεις για όλα;». Η φράση ελέχθη πριν λίγες εβδομάδες από φοροτεχνικό σε γιατρό με πολλά χρόνια πετυχημένης επαγγελματικής πορείας. Από θέση αρχής, ο γιατρός είχε δηλώσει όλα του τα εισοδήματα στην εφορία, με αποτέλεσμα το άθροισμα φόρου και ασφαλιστικών εισφορών να υπερβαίνουν όσα προσπορίστηκε ο ίδιος.

Η ιστορία αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Είναι ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα επαγγελματιών που υποχρεώνονται να πληρώσουν φόρους και εισφορές πέρα από κάθε λογική. Γι' αυτούς τους επαγγελματίες το κράτος έχει μετατραπεί σε συνέταιρο και μάλιστα με πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο.

Μια πρόχειρη μεταρρύθμιση

Ο λεγόμενος «νόμος Κατρούγκαλου» αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα νομοθετήματα της κυβέρνησης Τσίπρα. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο λιγοστεύουν οι υποστηρικτές του. Τα ερωτήματα πολλά:

- Γιατί έγινε μια μεταρρύθμιση τέτοιας κλίμακας όταν οι θεσμοί ζητούσαν μόνο περικοπές και όχι συνολική αναδιάρθρωση του συστήματος;

- Γιατί επελέγη να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση στη δυσμενέστερη στιγμή για τους εργαζόμενους και τα δημόσια οικονομικά;

- Γιατί προχώρησαν τόσο ριζικές αλλαγές στο σύστημα χωρίς σοβαρές αναλογιστικές μελέτες;

- Γιατί έγινε τόσο πρόχειρα ο νόμος ώστε να μην δοθεί η δέουσα προσοχή στο ζήτημα των αυτοαπασχολούμενων;

- Γιατί τελικά μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων επιβαρύνθηκε υπέρογκα;

Η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση αναίρεσε το βασικό επιχείρημα του κ. Κατρούγκαλου. Ο τότε υπουργός Εργασίας υποστήριζε ότι αυτή ήταν η τελική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και μ' αυτήν θα πορευόταν τα επόμενα χρόνια. Όμως λίγους μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, και η «προσωπική διαφορά» (βασικό στοιχείο του νόμου) καταργήθηκε και ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών άλλαξε. Οπότε, πώς θα μπορούσε πλέον ο νόμος Κατρούγκαλου να χαρακτηριστεί μακράς πνοής;

Οι εισφορές

Το τελευταίο επεισόδιο με το νόμο Κατρούγαλου ήταν η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών. Ο νόμος έλεγε ότι οι εισφορές λογίζονταν ως έξοδα και αφαιρούνταν από το εισόδημα του ασφαλισμένου βάσει του οποίου προέκυπταν οι εισφορές της επόμενης χρονιάς.

Μετά από τελεσίγραφο των δανειστών, οι εισφορές δεν θεωρούνται πια έξοδο. Εντούτοις, ο κ. Τσακαλώτος πέτυχε το νέο καθεστώς να ισχύσει από το 2019. Το 2017 ισχύει η ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ το 2018 θα υπάρχει μια μείωση της τάξης του 15% στο εισόδημα πάνω στο οποίο θα γίνεται ο υπολογισμός του φόρου.

Τι λέει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δίνει τη δική της εκδοχή για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων. Σύμφωνα με κύκλους της κ. Αχτσιόγλου, «εάν η σύγκριση για το 2018 γίνει με το ισχύον σήμερα καθεστώς, οι εισφορές του 80% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα βρίσκονται στα ίδια περίπου επίπεδα που θα βρίσκονταν ακόμα και αν δεν άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού. Και από το 2019 και μετά, όμως, το 70% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών δεν επιβαρύνεται ούτε μ' ένα ευρώ. Τρεις στους τέσσερις ασφαλισμένους, δηλαδή, δεν επιβαρύνονται καθόλου».

Η απάντηση των βουλευτών

Αρκετοί, όμως, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε να πείστηκαν από τις εξηγήσεις της κυβέρνησης, Στη χτεσινή ενημέρωση της κ. Αχτσιόγλου και του κ. Τζανακόπουλου στον ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις του κόμματος με τους αυτοαπασχολούμενους. Και παρουσίασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης παραδείγματα όπου οι φόροι και εισφορές υπερβαίνουν κατά πολύ το εισόδημα που απομένει στη διάθεση ορισμένων κατηγοριών αυτοαπασχολούμενων. Οι υπουργοί τους άκουσαν. Θα φανεί αν τους εισάκουσαν κιόλας!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης