ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: το σχέδιο για chief information officer και η εισαγωγή του προγραμματισμού στα σχολεία

CNN Greece

Η δημιουργία θέσης chief information office, ενός ανθρώπου δηλαδή που θα έχει τον ρόλο του συντονισμού όλων των θεμάτων που άπτονται της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών στον δημόσιο τομέα, περιλαμβάνεται στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για ένα νέο μοντέλο ψηφιακής διακυβέρνησης, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα στο πλαίσιο του συνεδρίου του συνδέσμου για την ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως απαιτείται ένα νέο μοντέλο με έναν υφυπουργό ψηφιακής πολιτικής, ο οποίος θα είναι κάτω από τον πρωθυπουργό και θα έχει το ρόλο του chief information officer. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα μοντέλα έχουν υλοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Ο συγκεκριμένος υφυπουργός θα είναι και επικεφαλής μίας επιτροπής ψηφιακής στρατηγικής, θα έχει μόνιμη θέση και θα είναι άνθρωπος που δεν είναι απαραίτητο να προέρχεται από το χώρο της πολιτικής αλλά από την ίδια την αγορά.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό το μοντέλο θα έχει και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), η οποία θα χειρίζεται τις βασικές ψηφιακές υποδομές του κράτους και θα αναζητεί τις κατάλληλες συμφωνίες για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Επίσης, τόνισε ότι μία από τις πρώτες κινήσεις θα πρέπει να είναι η εισαγωγή της ψηφιακής ταυτότητας. «Η επόμενη ταυτότητα μας θα πρέπει να έχει ψηφιακά χαρακτηριστικά και να αξιοποιήσουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να έχουν έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης. «Απλώς, πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα είναι ο αριθμός που θα χρησιμοποιήσουμε» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, καθώς βρισκόμαστε στην αρχή μία ψηφιακής επανάστασης, η οποία τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει τα πάντα. Και γι’ αυτό απαιτούνται και νέες ψηφιακές δεξιότητες για τους πολίτες και αυτός είναι επεσήμανε ότι θα πρέπει άμεσα να εισαχθεί το μάθημα του προγραμματισμού από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι κλειδί και ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως στο μέλλον θα πρέπει να δούμε πως όσοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες.

Αν δεν γίνουν άμεσα κινήσεις, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί σε έναν ψηφιακό μεσαίωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να σημειώνει ότι δεν βλέπει αυτή τη στιγμή να υπάρχουν κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Γενικότερα, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης μίας ψηφιακής στρατηγικής που θα είναι διακομματική, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι υπάρχουν και ζητήματα όπου υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές που δημιουργούν προβλήματα. Για παράδειγμα, υποστήριξε πως το κράτος θα μπορούσε να μικρύνει εκχωρηθούν δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα με το Δημόσιο να επικεντρώνεται σε τομείς που έχουν σημασία. Για παράδειγμα, αντί για καθαρίστριες είναι προτιμότερο να προσλάβει ανθρώπους που ασχολούνται με την ανάλυση δεδομένων (big data analytics).

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της της αξιοποίησης των δεδομένων και επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουμε περισσότεροι τολμηροί σε τομείς όπως είναι τα open data, ήτοι την ελεύθερη διάθεση δεδομένων που έχει το Δημόσιο. Τόνισε δε πως το Δημόσιο δεν έχει αξιοποιήσει σχεδόν καθόλου τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχει στη διάθεση του. «Μόλις πρόσφατα έγιναν κάποιες κινήσεις αξιοποίησης αυτών των δεδομένων για την πάταξη της φοροδιαφυγής» σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων που θέλουν να κάνουν την ψηφιακή μετάβαση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις για την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και την παροχή φορολογικών κινήτρων προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις στο χώρο της καινοτομίας. Στα πλάνα είναι η ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας καθώς το οικοσύστημα έχει δώσει πολλά θετικά παραδείγματα. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα δίνει λύσεις σε πολλά ζητήματα, όπως είναι η απλούστευση των διαδικασιών και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πάντως ότι θα πρέπει και οι επιχειρήσεις να κάνουν κινήσεις αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών για τη βελτίωση της παραγωγικότητας ακόμη και σε παραδοσιακούς τομείς, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση χρήσης drones για τον ψεκασμό των ελιών.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ έχει δημιουργήσει ήδη μία εξαιρετική ομάδα που ασχολείται με το χώρο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ο στόχος είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, το οποίο είναι αρκετά κοντά σε αυτά που αναφέρονται στη μελέτη της Accenture που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης